از آنجایی که بسیاری از سالمندان در مورد استفاده از فناوری نگران هستند، مهم است که مزایای فناوری و کار با اینترنت را برای آنها توضیح دهیم. این مطلب از دیبامگ به مزایای فناوری برای سالمندان و چگونگی بهبود زندگی سالمندان با استفاده از فناوریهای پیشرفته میپردازد.
چگونه فناوری به سالمندان در دوران پیری کمک می کند؟
تحریک ذهنی
تحقیقات نشان داده است که استفاده منظم از اینترنت خطر ابتلا به زوال عقل را کاهش می دهد زیرا به بهبود عملکرد شناختی و مهارت های حافظه کمک می کند. هر بار که یک فرد مسن یک پازل سودوکو را به صورت آنلاین یا جدول کلمات متقاطع به صورت آنلاین تکمیل می کند، مغز خود را فعال نگه می دارد.
کاهش انزوا
در سال ۲۰۲۳، بیش از یک نفر از هر سه فرد مسن گزارش کردند که در سال گذشته احساس انزوا کرده اند و گفته اند که به ندرت با افراد خارج از خانه خود تماس دارند. این یک نگرانی جدی است، زیرا انزوای اجتماعی می تواند خطر مرگ زودرس را به همان میزانی که سیگار کشیدن و چاقی می تواند افزایش دهد. اینترنت نشان دهنده امکان مبارزه با این تنهایی است. سالمندان می توانند از رسانه های اجتماعی برای تماس با دوستان گمشده خود استفاده کنند.
آنها می توانند با اعضای خانواده ای که دور زندگی می کنند در تماس باشند. آنها حتی میتوانند تابلوها و گروههای پیام را برای افراد دارای علایق مشترک بیابند و بدین وسیله جامعه را از آسایش خانه خود بسازند.
نظارت بر سلامت
به لطف فناوریهای جدید، افراد میتوانند از تلفنهای هوشمند، ساعتهای تناسب اندام و سایر دستگاهها برای ردیابی علائم حیاتی خود از جمله سطح اکسیژن، ضربان قلب و فشار خون استفاده کنند.
همچنین اپلیکیشن هایی وجود دارند که زمان مصرف دارو را به افراد یادآوری می کنند. علاوه بر این، اینترنت به مردم این امکان را می دهد که به راحتی به پورتال های سلامت دسترسی داشته باشند، نتایج آزمایش را بررسی کنند و قرار ملاقات با پزشک خود را برنامه ریزی کنند.
ایجاد سرگرمی
افراد مسنی که بازنشسته شده اند ممکن است بیشتر از هر زمان دیگری وقت آزاد داشته باشند. اینترنت می تواند دنیاهای جدیدی را برای آنها بگشاید. آیا یک گیتار زنگ زده در خانه آنها وجود دارد که هرگز از آن استفاده نکرده باشند؟ آنها می توانند ویدیوهای یوتیوب را تماشا کنند و یاد بگیرند که چگونه بازی کنند.
شاید آنها همیشه می خواستند زبان دیگری یاد بگیرند و هیچ وقت نداشتند، پس قطعا یک برنامه انلاین یا افلاین برای آن وجود دارد. شاید آنها به یوگا یا هر نوع ورزش دیگری علاقه مند هستند اما از رفتن به باشگاه خجالت می کشند، آنها می توانند از اتاق نشیمن خود ورزش کنند. البته کتاب ها، فیلم ها و برنامه های تلویزیونی بی شماری نیز به صورت آنلاین وجود دارد. مزایای فناوری برای سالمندان بی پایان است.
افزایش استقلال
برای افراد مسنتر با مشکلات حرکتی یا بینایی، ممکن است این احساس ناامیدکننده باشد که همیشه باید به کسی تکیه کنند تا آنها را به مکانهایی هدایت کند. با این حال، فناوری این امر را متحول کرده است. فرض کنید فرد به مواد غذایی نیاز دارد.
به جای هماهنگی با یکی از اعضای خانواده یا همسایه، فرد می تواند به سادگی مواد غذایی را از طریق خرید آنلاین به خانه خود تحویل دهد. یا اگر بخواهند به فروشگاه بروند، می توانند از یک برنامه اشتراک گذاری سواری برای رزرو سفر استفاده کنند. همه چیز در نوک انگشتان آنهاست. علاوه بر این، اینترنت زندگی تنهایی را حتی در دوران پیری آسانتر کرده است.
فناوریهای فعالشده با صدا به مردم اجازه میدهند کارهایی مانند روشن کردن موسیقی یا افزایش دما را از طریق یک فرمان کلامی ساده انجام دهند. در همین حال، دستگاههای نظارت شخصی با عملکردهای GPS و سایر سیستمهای هشدار مانند تشخیص سقوط، میتوانند آرامش خاطر را برای افراد مسن و عزیزانشان به ارمغان آورند.
مصرف درست دارو ها
مصرف درست دارو ها را میتوان مهم ترین کمک فناوری به سالمندان دانست. معمولا افراد مسن داروهای زیادی استفاده می کنند که تایم هرکدام از آن ها باهم متفاوت است. مصرف به موقع و درست آن ها اهمیت زیادی دارد. مصرف نکردن به موقع داروهای سالمند می تواند خطراتی داشته باشد حتی در مواقعی ممکن است جان آن ها را بگیرد.
بسیاری از افراد مسن دچار فراموشی های موقت می شوند. حالا دستگاه های به وجود آمدند که به فرد مسن برای مصرف دارو ها یاد آوری میکند تا در چه زمانی این قرص ها را مصرف کنند. عملکرد این دستگاه ها به این صورت است که تا چند هفته قرص های شما را در خود ذخیره میکند و سر تایم برای مصرف قرص به سالمند خبر میدهد.
سیستم هشدار در مواقع ضروری
زمانی که حادثه ای برای سالمند اتفاق بیفتد، رسیدن به موقع کمک بسیار ضروری است پس داشتن سیستمی که بتواند به موقع پزشک یا پرستار را خبر کند بسیار ارزشمند و مهم است.
ساعت های هوشمند با حسگر هایی که در اختیار دارند افت علائم حیاتی فرد مسن را تشخیص میدهد و در مواقع نیاز هشدار های لازم را به پزشک یا پرستار میدهد. برخی از آن ها سنسورهایی برای تشخیص حرکت دارند و اگر فرد بیفتد برای کمک هشدار می دهند و یا تماس با فرد سالمند یا اعضای خانواده به آنها خبر میدهد.
مدل دیگری از ساعت های هوشمند هم وجود دارند که با استفاده از هوش مصنوعی الگوهای روزانه فرد سالمند را تشخیص می دهد. به عنوان مثال اگر شخص وعده های غذایی خود را نخورد، در خوابیدن مشکل داشته باشد یا مدت زیادی در رختخواب مانده باشد یا هر چیز غیر عادی دیگری را به افراد دیگر اطلاع می دهد.
پزشک در خانه
جا به جایی و رفتن به مطب پزشک یا مراکز درمانی برای افراد مسن بسیار سخت و دشوار است اما با کمک فناوری به سالمندان دیگر لازم نیست سالمند به مراکز بهداشتی و درمانی مراجعه کند شما به عنوان یک فرد سالمند می توانید به راحتی از خانه با پزشک خود تماس بگیرید و با او راجب بیماری های خود صحبت کنید. اما اگر مشکل شما با تماس حل نشد میتوانید با پزشک را به خانه بیاورید.
سخن آخر
در مجموع میتوان گفت با پیشرفت فناوری، روز به روز راههای جدیدی برای کمک به سالمندان در دسترس قرار میگیرد. با این حال، مهم است که فناوری به طور متعادل و با توجه به نیازهای و تواناییهای سالمندان استفاده شود و همچنین درعین حال به حفظ حریم خصوصی و امنیت آنها توجه شود.
براساس اطلاعات و تجربه، شما چه مزیت دیگری از فناوری در زندگی سالمندان میتوانید نام ببرید؟