تاریخ و هویت طهران قدیم در قاب تصویر + فیلم

با مجموعه ای از فیلم و عکسهای قدیمی از طهران قدیم، تاریخ و هویت پایتخت را در قاب تصاویر مرور خواهیم کرد.

تهران قدیم و بافت تاریخی و جذاب آن را امروزه بیشتر در عکس‌های قدیمی می‌توان جست‌و‌جو کرد. عکس‌هایی که هویت، تاریخ و فرهنگ پایتخت ایران‌زمین را روایت می‌کنند. البته که تفکر مدرنیته شتابزده و بدون پشتوانه فکری در دوره معاصر ٱسیب زیادی بر پیکره ی بناها و هویت تاریخی پایتخت زده است. در ادامه برخی از تصاویر طهران قدیم را خواهیم دید.

طهران قدیم در قاب تصویر

میدان سپه طهران (میدان توپخانه فعلی)

عکس بندرت دیده شده از میدان سپه طهران (میدان توپخانه)

سال ۱۳۱٨ ، طهران در یک روز بهاری

زاویه عکس از جنوب شرق به سمت شمال غرب میباشد.

میدان توپخانه و ابتدای خیابان لاله زار در سالهای اواخر قاجار

ساختمان سمت راست ساختمان قدیم پست میباشد که کمی بعدتر در جریان توسعه پایتخت و اصلاح هندسی خیابانها و معابر تخریب و مجموعه دیگر از بناها بر بستر ٱن جایگزین شدند..
در عکس ریل واگن اسبی در دو جهت شرق و شمال خیابان لاله زار قابل رویت است.

سر پل تجریش، اوایل دوره پهلوی

چشم اندازی از سرپل تجریش در اوایل دوره پهلوی اول و همزمان با استحکام بخشی دهانه پل و حریم رودخانه.
زاویه عکس شمال به جنوب و از سمت مکانیست که امروز به پایانه تاکسی مبدل شده است.
منظره باغات و خانه ها و دکانهایی که سابقا در طرف مقابل پل قرار داشته و در جریان توسعه میدان تخریب شدند دیده میشود. از جمله دکانهای در ابتدای گذر گوکل (گاوسر) دکان چوبفروشی در عکس مشهود است.این معبر یکی از راههای دسترسی به امامزاده صالح و بازار قدیمی تجریش بود.
در سمت راست عکس، خیابان مقصودبیگ قرار دارد.خیابان پهلوی نیز بعدتر به این میدان پیوند خورد. رودخانه جعفرٱباد در سمت چپ عکاس واقع است. خیابان جعفرٱباد در زمان ثبت عکس ساخته نشده و تنها یک کوچه تنگ خاکی و راه مالرو محسوب میشود.

میدان حسن آباد

عکسی از میدان حسن ٱباد و ساختمان بانک که در دهه چهل ساخته شد و تقارن بدنه میدان حسن ٱباد را بر هم زد.
در دهه هشتاد، یک پوسته شماتیک که معرف نمای قدیمی این میدان است توسط مهندسین مشاور ٱمود بر روی بدنه این بانک احداث شد تا بخشی از هویت مخدوش شده ی این میدان بازگردد.

دروازه دوشان تپه

یکی از دروازه های شرقی طهران در دوره قاجار بود که در دوره پهلوی اول پس از پر شدن خندق پایتخت و توسعه شهر در جهات چهارگانه، بهمراه باروها و حصار دوره ناصری تخریب شد.
از مشخصه های این سردر وجود تاج کتیبه به شکل کوه بوده که در دو شانه جانبی (ساقهای مثلث)دارای دو زاٸده و برجستگی بود که احتمالا کوه دوشان تپه را تداعی میکرده. در میان ٱن شکل هندسی ستاره ای یا اصطلاحا” شکل کوکبی بوده است و این دروازه را از سایر درواز ها (بخصوص دروازه شمیران)متمایز میکرد. ساز ه ٱجری این دروازه دارای کاشیکاری و شش گلدسته بوده است.
دوشان تپه درگذشته از ییلاقات سلطنتی و شکارگاه سلاطین قاجار بوده است.

کارخانه برق برای اولین‌بار در خیابان چراغ گاز (امیرکبیر کنونی) ایجاد شده است
خیابان میر داماد سال ۱۳۵۴خورشیدی

 

کلیپ کوتاه و دیدنی از اولین پل عابر پیاده در طهران

 

اولین پل فلزى عابر پیاده در تهران در اواسط دهه ۵٠ در بزرگراه داریوش یا همان رسالت فعلى نصب شد، همزمان هم پل سید خندان ساخته شد که البته در زمان خودش تحولى ایجاد کرد..

نظر خود را با ما به اشتراک بگذارید