نیش پشه با وارد شدن به پوست، مواد تحریککننده را درون آن تزریق میکند. این مواد باعث تحریک نورونهای پوستی میشوند و باعث حس خارش در محل نیش میشوند. واکنش بدن به نیش پشه ممکن است باعث التهاب پوست شود. این امر ممکن است به صورت قرمزی، تورم و درد در محل نیش پشه مشاهده شود. در برخی مواقع نیز منجر به عفونت هم میشود.
برای جلوگیری از نیش «پشه» چه چیزی روی پوستمان بمالیم؟
راههای متعددی برای جلوگیری از گزیدگی توسط پشهها وجود دارد؛ از پوشیدن لباسهای بلند و گشاد تا گذاشتن توری روی پنجرهها و از بین بردن آب راکد که پشهها ممکن است برای تخمگذاری استفاده کنند. با این حال، یکی از بهترین راهها برای محافظت از خود هنگامی که به جایی میروید که پشههای گرسنه در آنجا هستند، استفاده از دافعهای پشه است؛ دافعهایی که میتوانید آنها را روی پوستتان بمالید.
دافعهایی که کارایی دارند:
۱. DEET
دافع موسوم به «دی ای ای تی» با نام شیمیایی دیاتیلتولامید، در دهه ۱۹۵۰ توسط ارتش ایالات متحده توسعه یافت و یک دافع پشه با سابقه طولانی استفاده است. مالیدن این دافع بر روی پوست میتواند واقعا در دفع پشهها موثر باشد. هرچقدر درصد غلظت این ماده بالاتر باشد، زمان محافظت آن نیز طولانیتر است؛ مثلا حتی تا شش ساعت.
۲. پیکاریدین
این دافع مصنوعی نیز میتواند در غلظت ۲۰ درصد تا شش ساعت از پوست شما محافظت کند.
۳. روغن اوکالیپتوسِ لیمو
این ترکیب طبیعی با ماده فعال PMD یک جایگزین گیاهی برای DEET و پیکاریدین است. خاصیت دافع آن میتواند تا شش ساعت دوام بیاورد.
سایر دافعهایی که تا حدی کارایی دارند:
تیم تحقیق دانشگاه نیومکزیکو انواع مختلفی از روغنها را بر روی داوطلبان آزمایش کردند و به این نتایج رسیدند:
۱. روغن میخک موثر است؛ این روغن با ماده فعال اوژنول میتواند در غلظت ۱۰ درصد در لوسیون، بیش از ۹۰ دقیقه پوست شما را از نیش پشهها محافظت کند.
۲. روغن دارچین موثر است؛ این روغن با مواد فعال سینامالدهید و اوژنول میتواند در غلظت ۱۰ درصد در لوسیون، بیش از ۶۰ دقیقه از شما در برابر پشهها محافظت کند.
۳. روغن سیترونلا تاثیر دارد اما نه خیلی زیاد. این روغن در غلظت ۱۰ درصد حدود ۳۰ دقیقه در برابر نیش پشهها از پوست محافظت میکند.
هشدار:
اگر قصد دارید از دافعهای پشه استفاده کنید، حتما به یاد داشته باشید که روغنهای دافع موادی هستند که میتوانند در غلظتهای بالا باعث تحریک پوست شوند. بنابراین استفاده از آنها حتما باید در دوزهای توصیه شده و مطابق دستورالعملها باشد.
درنهایت اینکه در صورتی که با نیش پشه مواجه شده و علائم بیشتری را تجربه میکنید، بهتر است به پزشک مراجعه کنید، به خصوص اگر در مناطق با خطر انتقال بیماریها زندگی میکنید.