یکی از چالش هایی که بین خانمها بسیار شایع است عقب افتادن پریودی آنهاست. در این مقاله از دیبامگ با ما همراه باشید تا باهم دلایل شایع عقب افتادن پریود را موردبررسی قرار دهیم و سپس به راه های درمان آن نیز بپردازیم.
عقب افتادن پریود به چه دلیلی است؟
علت عقب افتادن پریود تنها یک دلیل نیست و عوامل متعددی هستند که میتوانند در بروز اختلال تأخیر سیکل قاعدگی تأثیرگذار باشند. با پیدا کردن علت بروز اختلال پزشک متخصص میتواند با دقت بیشتری روش درمانی را انتخاب نماید، دارو تجویز کند و درنهایت فرآیند پریود بیمار را به چرخه طبیعیاش برگرداند. ازجمله مهمترین علل عقب افتادن پریود میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
- بارداری
- مصرف داروهای جلوگیری از بارداری
- ابتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک یا PCOS
- استرس و اضطراب زیاد
- ابتلا به بیماریهای عفونی و ویروسی همچون آنفولانزا، سینوزیت و ورم لوزه
- کمکاری تیروئید و پرکاری تیروئید
- تغییرات هورمونی دوره بارداری و شیردهی
درمان عقب افتادن پریود
زمانی پزشک در پی یافتن درمان عقب افتادن پریود خواهد بود که تشخیص به آمنوره بدهد، اما باید بدانید که آمنوره یک بیماری خطرناک نیست. کافی است علت بروز اختلال پیدا شود و با روشهای درمانی درست با آن مقابله کنید. امروز روشهای درمانی بسیار متنوع و مؤثری برای درمان این مشکل وجود دارند. مصرف داروهای هورمونی، ایجاد تغییر در سبک زندگی، استفاده از روشهای تخصصی در طب سنتی و مصرف قرصهای تنظیم قاعدگی ازجمله روشهای درمان عقبافتادن پریود محسوب میشوند.
درمان خانگی عقبافتادن پریود
برخی از درمانهای خانگی نیز در درمان و کنترل مشکل عقب افتادن پریود مؤثر هستند. شما میتوانید در منزل از موادی که کمترین خطر و عوارض را در پی دارند، جهت منظم کردن سیکل قاعدگی استفاده کنید. دمنوش زنجبیل، آب انار، انگور سیاه، انبه، سبزیجات مختلف همچون خیار چنبر تلخ، هویج و تربچه، ریشه انجیر هندی، دمکرده گیاه بومادران و جعفری، رازیانه و زعفران ازجمله درمانهای خانگی عقب افتادن پریود هستند.
تشخیص عقبافتادن پریود
اگر چنین علائم و نشانههایی را در خود مشاهده میکنید، نسبت به بروز اختلال قاعدگی نامنظم مشکوک شوید و به پزشک مراجعه کنید:
- دخترانی که تا سن ۱۶ سالگی پریود نشدند
- احساس بارداری میکنید، پریود نمیشوید اما پاسخ تست بارداری شما منفی است
- سیکلهای قاعدگی شما ۲۱ تا ۳۵ روزه نیستند
- دچار نوسانات خلقی میشوید
- وزن شما افزایشیافته و از طرفی پریود نمیشوید.
البته برای تشخیص دقیق شما باید حتماً به پزشک مراجعه کنید. ممکن است پزشک به شما توصیه کند آزمایش یا سونوگرافی انجام دهید، که این موارد به تشخیص دقیق و سریعتر علت کمک میکنند.
قرص برای پریود شدن
در طول هرماه یک تخمک در رحم آزادشده و به دیواره رحم میچسبد. چنانچه این تخمک بارور نشود پس از چند روز همراه با ریزش بافت و خون چسبیده به دیواره رحم از بدن خارج میشود. اما اگر زن دچار مشکل آمنوره باشد پریود در او رخ نمیدهد و کاملاً چرخه پریود در او متوقف میشود. ام برای پریود شدن چه کاری میتوان کرد؟
پزشک پیش از اینکه دارویی را تجویز کند، ابتدا از بیمار میخواهد آزمایشات لازم را انجام دهد. پس از بررسی تفسیر آزمایشات و شرححال بیمار، پزشک متخصص داروهای مؤثر جهت درمان آمنوره و یا الیگومنوره را تجویز میکند. این داروها به کنترل هورمونهای بدن کمک میکنند و سبب برگشت و شروع سیکل طبیعی پریود میشوند.
بیمار علاوه بر مصرف دارو باید سبک زندگی خود را تغییر دهد، ورزش کند، رژیم غذایی سالم داشته باشد و سعی کند در موقعیتهای استرسزا قرار نگیرد. از میان داروهای بسیار مؤثر در رفع آمنوره و الیگومنوره میتوان به قرص مپرات، جیناون، دوفاستون، ول وومن، پروورا و … اشاره نمود. در ادامه به معرفی این داروها میپردازیم. هرگز بدون مشورت با پزشک از این داروها و هر داروی دیگری استفاده نکنید.
مدروکسی پروژسترون
مدروکسی پروژسترون ازجمله مؤثرترین داروهای برگشت سیکل پریود به حالت طبیعی شناخته میشود. این دارو همانطور که از نامش پیداست از هورمون پروژسترون تهیه میشود. سیکلها نامنظم را قاعدگی را تنظیم میکند و اگر بیمار دچار مشکل پریود نشدن باشد، این مشکل را هم برطرف میکند. مصرفکننده باید بداند که با قطع مصرف این دارو بین ۳ تا ۷ روز بعد دچار خونریزی میشود.
قرص جیناون
جیناون یک داروی برپایه شیمی نیست و محصول دارویی گیاهی بهشمار میرود. این دارو بر گردش خون در بدن تأثیر میگذارد. فرد با هدف تنظیم پریود و پریود شدن این دارو را مصرف میکند. خوب است بدانید که این دارو قوی است و حتماً لازم است با تجویز پزشک مصرف شود.
قرص پروورا
اصلیترین ترکیب موجود در این دارو مدروکسی پروژسترون است. این هورمون سبب تنظیم شدن هورمونهای زنانه میشود و در سیکلهای نامنظم قاعدگی را نظم میبخشد. این قرص ضمن اینکه مشکل عدم پریود شدن را در بانوان و دختران برطرف میکند، سبب تنظیم شدن سیکلهای عادت ماهانه نیز میشود.
قرص مپرات
این دارو مانند قرص پروورا دو قابلیت دارد. گاهی پزشکان این دارو را برای تنظیم سیکلهای قاعدگی تجویز میکنند و گاهی نیز جهت برگشت فرآیند طبیعی پریود به بدن. این دارو نیز حاوی هورمون پروژسترون است، چرخه قاعدگی را فعال میکند و فرد پس از مصرف آن پریود میشود. جالب است بدانید که قرص مپرات در جلوگیری از سرطان پستان نیز مؤثر است. همچنین این دارو عامل پیشگیری از بارداری نیز شناخته میشود.
قرص ول وومن
یکی از داروهای مؤثر در برطرف کردن مشکل پریود نامنظم قرص شاتواری ول وومن است. این دارو به شکل کپسولی تولید میشود و مصرفکننده باید آن را بهصورت روزانه مصرف کند. ترکیب اصلی این قرص گیاه آیورودا است که خاصیت تنظیم هورمونهای زنانه را دارد. بنابراین با مصرف این دارو اگر زن درگیر اختلال سیکل نامنظم یا PMS باشد، مشکلش برطرف خواهد شد.
سخن آخر
درنهایت تاکید میکنیم که مطالب و نکات گفته شده صرفا جهت اگاهی بخشی به شما میباشد و به هیچ عنوان جایگزین توصیه های پزشک نیست. بنابراین عقب افتادن پریودی را جدی بگیرید و حتما با یک پزشک متخصص برای رفع و درمان ان مشورت کنید.