مُثله کردن به معنی بریدن گوش یا بینی محکوم برای عبرت گرفتن دیگران است. امروزه این واژه به معنای بریدن اعضاء بدن یک فرد به صورتی که تکهتکه شود نیز به کار میرود.
حکم مثله کردن چیست؟
ادیان مختلف در این باره نظرات مختلفی دارند. در دین اسلام مثله کردن حتی در مورد حیوانات هم شدیداً منع شدهاست.
همچنین از دید قوانین ایران که بر مبنای قوانین اسلام است، مثله کردن جسد یک انسان جرم است و دیه دارد.در اعلامیه اسلامی حقوق بشر نیز مثله کردن مقتولین ممنوع دانسته شدهاست.
رسول اکرم (صلی الله علیه وآله) فرمود:
«ایَّاکُمْ وَالْمُثْلَهَ وَ لَوْ بِالْکَلْبِ الْعَقُورِ»
«بپرهیزید از بریدن عضوی، هر چند از جسم سگ هاری باشد.»
در این سالهای اخیر واژه مثله بیشتر به گوشمان خورده است. مثله شدن بابک خرمدین توسط والدینش یکی از مشهورترین اخباری بود که دل همه انسانهای پاک طینت را به درد آورد.
مثله شدن در گذر زمان
در گذشته این عمل بیشتر در مورد کسانی به کار میرفت که مورد غضب فرد قدرتمند حاکم یا توده کثیری از مردم قرار گرفته بودند، مثل کاری که با دامیین به جرم سوء قصد به جان شاه کردند. البته در زمان حاضر نیز هنوز توسط برخی از دولتها یا آشکارا یا مخفیانه این عمل به علل مختلف صورت میگیرد.
نظیر چنین عملی در زمان معاصر توسط گروهها و سازمانهایی که مبارزات قهرآمیز را ضد نظام یا دولت خاصی ساماندهی میکنند به چشم میخورد. در اکثر مواقع آنها با تنی چند از افراد مخالف خود این عمل را انجام میدهند تا اعتراض خود را به گوش دیگران برسانند و با اینکه از خود چهرهای خشن و سازش ناپذیر بسازند.
از بعد فردی، مثله کردن جنبه لذتجویانه دارد . این عمل اصولاً از حس تهاجم و میل به کشتار و ویرانی حاصل میشود، و ریشه در خشم شدید دارد.