سید محمود علوی کیست؟ چرا آیت الله خامنه ای به علوی به عنوان وزیر اطلاعات روحانی هشدار داد؟

سید محمود علوی کیست؟ چرا رهبر انقلاب و علیرا زاکانی به او هشدار دادند؟

سیدمحمود علوی سیاستمدار اعتدالگرای ایرانی است که از سال 99 تا 1400 به عنوان وزیر اطلاعات و درحال حاضر نماینده مجلس خبرگان رهبری فعالیت میکند. درباره محمودعلوی در دیبامگ بیشتر بخوانید.

سید محمود علوی کیست؟

سید محمود علوی (زادهٔ ۴ اردیبهشت ۱۳۳۳) در خانواده‌ای روحانی در لامرد زاده شد؛ وی در سن ۲ سالگی به همراه خانواده به نجف اشرف (محل تحصیل پدر) رفت و تحصیلات ابتدایی و سال‌های اول متوسطه را در دبستان و دبیرستان علوی ایرانیان در نجف گذراند. پدر او سید رضی علوی می‌باشد. علوی در سال ۱۳۴۹ به لباس روحانیت درآمد. تحصیلات حوزوی خود را ابتدا در حوزه علمیه نجف، سپس در آبادان و حوزه علمیه قم و نیز تهران پی گرفته‌است.

علوی همچنین سیاستمدار اعتدال‌گرای ایرانی است که از سال ۱۳۹۲ تا ۱۴۰۰ به‌عنوان وزیر اطلاعات فعّالیت می‌کرد. او از سال ۱۳۸۸ تا پایان دوره پنجم در سال ۱۴۰۳ به‌عنوان نماینده مجلس خبرگان رهبری از استان تهران فعالیت می‌کرد.
علوی از ۱۳۷۹ تا ۱۳۸۸ ریاست سازمان عقیدتی سیاسی ارتش را برعهده داشت. در روز چهارشنبه ۱۸ نوامبر ۲۰۲۰ وزارت خزانه‌داری آمریکا وی را به‌دلیل نقش کلیدی که در سرکوب اعتراضات مردم ایران تحریم کرد.

تحصیلات حوزوی و دانشگاهی سید محمود علوی:

علوی دوره سطح را در حوزه علمیه قم نزد اعتمادی، محقق داماد، عباس حسینی کاشانی، باکوئی، پدر خود و ستوده گذراند و درس خارج را نزد سید علی خامنه‌ای، فاضل لنکرانی، ناصر مکارم شیرازی، سید عبدالکریم موسوی اردبیلی، محمد یزدی، محمود هاشمی شاهرودی و محقق داماد فرا گرفته‌است.
محمود علوی هم‌زمان با تحصیلات حوزوی، به تحصیلات دانشگاهی نیز پرداخت. دوره کارشناسی را در مدرسه عالی تربیتی و قضایی قم (دانشگاه قم فعلی) در رشته علوم تربیتی گذراند. کارشناسی ارشد را در دانشگاه فردوسی مشهد در رشته فقه و مبانی حقوق اسلامی طی نمود و مقطع دکتری را در همان رشته در دانشگاه فردوسی مشهد به پایان رساند.

علوی پس از پایان تحصیلات دانشگاهی به عضویت هیئت علمی دانشکده صدا و سیما درآمد و هم‌زمان در مراکز دانشگاهی دیگر نظیر: پژوهشکده امام خمینی و انقلاب اسلامی، دانشکده الهیات دانشگاه تهران، دانشگاه امام صادق، دانشگاه مذاهب اسلامی، دانشگاه آزاد و دانشکده علوم حدیث، به تدریس پرداخت.

حجت الاسلام و المسلمین سیدمحمود علوی

فعالیت های اجرایی سید محمود علوی در پیش و پس از انقلاب:

قبل از انقلاب:

تأسیس انجمن اسلامی جوانان آبادان (۱۳۵۰)

رهبری یک گروه چریکی در قم در سال ۱۳۵۷

پس از انقلاب:

نماینده ستاد مرکزی انقلاب اسلامی در جنوب فارس ۱۳۵۸–۱۳۵۷

نماینده دفتر امام خمینی در لامرد ۱۳۵۹–۱۳۵۸

مخبر و سخنگوی کمسیون شوراها و امور داخلی

معاونت نظارت و بازرسی و معاونت روابط عمومی و تبلیغات سازمان عقیدتی سیاسی وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح ۱۳۶۸ تا ۱۳۷۰

رئیس سازمان عقیدتی سیاسی ارتش ۱۳۷۹ تا ۱۳۸۸

نماینده تهران در مجلس خبرگان رهبری ۱۳۸۸ تا ۱۴۰۳

وزیر اطلاعات دولت یازدهم و دوازدهم

رد صلاحیت شدن در انتخابات مجلس نهم:

عدم تایید صلاحیت حجت الاسلام و المسلمین سیدمحمود علوی

در جریان نهمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی، میان دوره‌ای این دور از مجلس، سید محمود علوی برای کاندیداتوری ثبت نام کرد، که هر دو بار از سوی شورای نگهبان رد صلاحیت شد. او در ۲ اسفند ۱۳۹۰ اعلام کرد:

به استناد بند ۱ ماده ۲۸ قانون اساسی مبنی بر «عدم التزام عملی به اسلام و نظام» رد صلاحیت شدم.

حضور سیدمحمود علوی در دولت یازدهم و دوازدهم:

محمود علوی به‌عنوان وزیر اطلاعات در دولت حسن روحانی، در انتهای مراسم تحلیف ریاست جمهوری حسن روحانی، طی نامه‌ای به مجلس شورای اسلامی پیشنهاد شد و توانست از مجلس رأی اعتماد بگیرد. همچنین مجدد در دولت دوازدهم به مجلس معرفی و رای اعتماد گرفت.

علوی در زمان تبلیغات انتخابات ریاست‌جمهوری، یکی از اعضای ستاد انتخابات حسن روحانی بود. او پس از احراز وزارت اطلاعات در مصاحبه‌ای اعلام کرد که کسانی که در ستادهای انتخاباتی میرحسین موسوی و مهدی کروبی فعالیت داشتند و در جریان حوادث پس از انتخابات ریاست جمهوری ایران (۱۳۸۸) تخلفی مرتکب نشده‌اند، با خیال آسوده به کشور بازگردند و وزارت اطلاعات امنیت آنان را تضمین می‌کند. او همچنین در ۱۷ اردیبهشت ۱۳۹۳ در جمع مردم دهستان دشت عباس گفت:

اصلاح‌طلب و اصول‌گرا همه فرزند مملکت هستند و هر کدام توانایی کار داشته باشند به آن‌ها میدان کار داده می‌شود.

سید محمود علوی و حسن روحانی

در ۳ تیر ۱۳۹۳، حمید رسایی، نماینده جبهه پایداری در مجلس اعلام کرد؛ که وزیر اطلاعات با اعضای جبهه مشارکت دیدار خصوصی داشته و از وی خواست محتوای این جلسه را افشا کند. علوی همچنین در ۱۵ مرداد ۱۳۹۳ در جمع مردم شهرستان لردگان اعلام کرد:

چه اصولگرا و چه اصلاح طلب همه عزیز هستند، ما صاحب کشتی انقلاب نیستیم که افراد را پیاده کنیم.

با گذشت یکسال از دوره وزارت علوی بر وزارت اطلاعات، عملکرد وی در خصوص آزادی‌های اجتماعی در ایران، از جانب اصلاح‌طلبان، مورد انتقاد قرار گرفت. اصلاح‌طلبان معتقدند که کارمندان این وزارتخانه، برخلاف خواست وزیر و خودسرانه، با دستور گرفتن از سایر نهادها، اقدام به افزایش فشار بر اصلاح‌طلبان نموده تا مانع گسترش فعالیت‌های سیاسی و اجتماعی آنان در زمان دولت جدید شوند.

پس از حصول توافق هسته‌ای وین، وی در پاسخ به نظر منتقدان داخلی توافق، اظهار کرد:

یک فرمانده در میدان دفاع مقدس ممکن بود ۸۰ درصد از اهداف عملیات را محقق کرده و زمین‌های زیادی را آزاد کند، اما عده‌ای هم شهید می‌شدند و بخشی از تجهیزات منهدم می‌شد. سؤال اینجاست که وقتی عملیاتی این میزان از موفقیت را به دست می‌آورد، آیا رادیو و تلویزیون به خاطر پیروزی به دست آمده و زمین‌های آزادشده مارش پیروزی می‌نواختند، یا به‌خاطر شهادت عده‌ای از رزمندگان عزیز، مارش عزا پخش می‌کردند؟

هشدار رهبر انقلاب به سید محمود علوی:

در سال 1397 خبرگزاری جهان نیوز نوشت: در پی اظهارات «حجت الاسلام سید محمود علوی»، وزیر اطلاعات مبنی بر اینکه نباید با مفسدان اقتصادی با تندی برخورد کرد، رهبر معظم انقلاب به حجت وی هشدار داده‌اند که این بیانات “به‌ضرر وزارت اطلاعات” و نیز “به‌ضرر اقتصاد ملی” است.

هشدار رهبر انقلاب به سیدمحمود علوی

اما بلافاصله روز بعد روزنامه دولتی ایران این خبر را تکذیب کرد و نوشت: «پیش از این از سوی دفتر رهبر معظم انقلاب تأکید شده که مواضع معظم‌له یا از سوی ایشان در سخنرانی‌ها یا از سوی دفتر رهبری اعلام می‌شود. حال آنکه در پایگاه اطلاع‌رسانی دفتر رهبر معظم انقلاب چنین خبری وجود ندارد. پیگیری‌های خبرنگار «ایران» از دفتر وزیر اطلاعات هم حکایت از آن داشت که چنین خبری صحت ندارد.»

اما این خبر بعد از مدتی بازهم تایید شد و فضاسازی رسانه‌های همسو با دولت نتوانست این موضوع را کتمان کند. حجت‌الاسلام سید محمود علوی وزیر اطلاعات هم در واکنش به تذکر رهبر انقلاب گفت: «تابع نظر رهبری هستم.»

هشدار زاکانی به علوی:

ماجرای هشدار علیرضا زاکانی، نماینده ادوار گذشته مجلس به وزیر اطلاعات این روزها سر و صدا ایجاد کرده است. در همین رابطه، زاکانی در صفحه توئیتر  خود نوشت: « 5 سال پیش به آقای علوی گفتم برخی حرف های رئیس و حراست سازمان انرژی اتمی مثل حرف های نخست وزیر اسرائیله و شنیدم همه حرف های نخست وزیر اسرائیل بد نیست؟!»

در دیبامگ بخوانید: احمد ترک نژاد کیست؟ بیوگرافی، حمله به احمدی نژاد و افشاگری‌ها علیه نماینده مجلس

نظر خود را با ما به اشتراک بگذارید