بعد از ترور اسماعیل هنیه، شایعه های زیادی مبنی بر جایگزین وی نتشر شد. اما به تازگی جنبش حماس اعلام کرد که یحیی سنوار به عنوان جایگزین وی معرفی شده است. در این مقاله از دیبامگ بیوگرافی و اطلاعات دقیقتری از یحیی سنوار بخوانید.
جایگزین اسماعیل هنیه کیست؟
جنبش حماس اعلام کرد که «یحیی سنوار» جایگزین شهید «اسماعیل هنیه» شده است.
به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از المیادین، یحیی سنوار به عنوان رئیس دفتر سیاسی جنبش حماس انتخاب شد.
جنبش مقاومت اسلامی حماس در بیانیهای اعلام کرد که یحیی سنوار به عنوان رئیس جدید دفتر سیاسی این جنبش به جانشینی شهید اسماعیل هنیه انتخاب شده است.
این در حالیست که وبگاه اسکاینیوز ساعاتی پیش به نقل از «عزت الرشق» یکی از مقامات ارشد حماس تاکید کرده بود: آنچه در رسانهها مبنی بر انتخاب برخی افراد به عنوان رئیس دفتر سیاسی جدید حماس منتشر شده صحت ندارد.
عزت الرشق گفته بود جنبش متبوعش به محض پایان رایزنیها برای انتخاب رهبر جدید، نتایج آن را اعلام خواهد کرد.
گفتنی است که وبگاه سعودی العربیه امروز مدعی شده بود که «محمد اسماعیل درویش» ملقب به «ابوعمر حسن» به عنوان رئیس دفتر سیاسی جدید جنبش حماس و جانشین هنیه انتخاب شده است. در این گزارش ادعا شده بود که یحیی السنوار رئیس جنبش حماس در نوار غزه با انتخاب خالد مشعل به عنوان جانشین هنیه مخالفت کرده است.
یحیی سنوار کیست؟
یحیی ابراهیم سِنوار (زاده ۲۹ اکتبر ۱۹۶۲) که با کنیه ابو ابراهیم شناخته میشود، رئیس دفتر سیاسی حماس و رئیس حکومت حماس در نوار غزه است. سنوار، بنیانگذار سرویس امنیتی حماس، با نام «مجد» است که با پروندههای امنیت داخلی سر و کار دارد.
اسرائیل بارها وعدهٔ حذف سنوار را داده و او را مسئول ویرانی نوار غزه معرفی کرده است. او در صدر فهرست افراد تحت تعقیب اسرائیل قرار دارد. سنوار گفته است که اسرائیل باید نابود شود و تأکید کرده که جایی برای یهودیان در فلسطین نیست.
آغاز زندگی
یحیی سنوار در اردوگاه پناهندگان خانیونس در جنوب نوار غزه زاده شد. والدین او اهل اشکلون بودند. اما با آواره شدن فلسطینیان در پی جنگ ۱۹۴۸ اعراب و اسرائیل موسوم به «النکبه (نکبت)» مجبور به مهاجرت شدند. سنوار در خان یونس به مدرسه رفت و پس از آن، از دانشگاه اسلامی غزه در رشته زبان عربی مدرک کارشناسی گرفت.
ورود
اسرائیل نخستین بار سنوار را سال ۱۹۸۲ و در سن ۱۹ سالگی به دلیل فعالیتهای اسلامی دستگیر کرد. پس از آن او را بار دیگر در سال ۱۹۸۵ بازداشت کرد. سنوار در همان دوره توانست اعتماد شیخ احمد یاسین، بنیانگذار حماس را جلب کرد. این ارتباط با رهبر معنوی حماس، تأثیر زیادی بر پذیرش سنوار در داخل جنبش داشت.
دو سال بعد از تأسیس حماس در سال ۱۹۸۷، سنوار، سازمان امنیت داخلی حماس به نام «المجد» را تشکیل داد و در آن زمان تنها ۲۵ سال داشت. نام المجد به خاطر مجازات کسانی که متهم به جرایم اخلاقی بودند بر سر زبانها افتاد و همینطور تعقیب و کشتن کسانی که مظنون به همکاری با اسرائیل بودند.
زندان
سنوار در سال ۱۹۸۸ هنگامیکه که سنوار قصد ربودن و کشتن دو سرباز اسرائیلی را داشت توسط نیروهای امنیتی اسرائیل، دستگیر و در دادگاه به اتهام کشتن ۱۲ فلسطینی در اسرائیل محاکمه و به چهار بار حبس ابد محکوم شد. سنوار بین سالهای ۱۹۸۸ تا ۲۰۱۱ (بیش از ۲۲ سال) در اسرائیل زندانی بود.
سنوار در زندان زبان عبری یادگرفت. سنوار از طرف زندانیان با مسئولان زندان صحبت و نظم و انضباط را در میان زندانیان حاکم میکرد. او نهایتاً در جریان مبادله تعداد زیادی از زندانیان حماس و جنبش فتح با گیلعاد شلیط در سال ۲۰۱۱ از زندان آزاد شد.
بسیاری در دستگاههای امنیتی و دفاعی اسرائیل بر این باورند که آزاد کردن سنوار در جریان تبادل زندانیان اشتباهی مرگبار بود.
ریاست
سنوار پس از آزادی به غزه برگشت و به دلیل عضویت و بنیانگذار حماس و سالهای زیاد زندان خیلی زود به عنوان یک رهبر پذیرفته شد. سنوار بلافاصله با گردانهای عزالدین قسام (شاخه نظامی حماس) و مروان عیسی یکی از فرماندهان اصلی آن گردان، پیوند برقرار کرد. او را حلقه اصلی ارتباطی میان شاخه سیاسی و گردانهای عزالدین قسام میدانند.
سنوار در سال ۲۰۱۳ به عنوان عضو دفتر سیاسی حماس در نوار غزه انتخاب شد و چهار سال بعد به ریاست این دفتر رسید. به دلیل بیرحمی سنوار به به او لقب «قصاب خان یونس» دادهاند. گفته میشود او مسئول بازداشت محمود اِشتَیوی (Maḥmūd Shtaywī) (یکی از فرماندهان حماس متهم به اختلاس و همجنسگرایی) در سال ۲۰۱۵ بوده است.
سنوار در سال ۲۰۱۸ گفت که در اعتراض به انتقال سفارت آمریکا از تلآویو به بیتالمقدس از نفوذ به خاک اسرائیل از طریق حصارهای مرزی با نوار غزه حمایت میکند. او همچنین مدعی شد که از یک سوء قصد از طرف افراد وابسته به گروه فتح در تشکیلات خودگردان فلسطین در کرانه باختری جان به در برده است. با وجود دیدگاههای افراطی، اما از آتشبسهای موقت با رژیم صهیونییستی، تبادل زندانیان و آشتی با تشکیلات خودگردان فلسطینی حمایت کرده است.
در مه ۲۰۲۱ خانه و دفتر او در حملات هوایی اسرائیل به نوار غزه هدف قرار گرفتند.
تحریم آمریکا
در سپتامبر ۲۰۱۵ ایالات متحده آمریکا نام او را در فهرست سیاه تروریستهای بینالمللی قرار داد.
در دیبامگ بخوانید: روایت دقیق لحظه شهادت اسماعیل هنیه در اتاق خوابش در زعفرانیه تهران