هر ساله در اواخر ماه مرداد پدیده نجومی بارش شهابی برساوشی که اوج فعالیت آن ۲۰ تا ۲۳ این ماه است رخ می دهد، در زمان اوج بارش شاهد رصد ۱۰۰ تا ۱۲۰ شهاب در ساعت هستیم. بارش شهابی برساوشی حاصل عبور ذرات به جا مانده از دنبالهدار سوئیفتتاتل است، که کانون این بارش صورت فلکی برساوش است.
از جذابیت های بارش های شهابی این است که نیاز به ابزار رصدی خاصی نیست و با چشم غیر مسلح نیز قابل رویت می باشد و این نکته باعث می شود که در زمان اوج بارش های شهابی تعداد زیادی از منجمان آماتور و مردم به تماشای این پدیده بنشینند.
کارشناسان میگویند که بهترین فرصت برای دیدن شهابها بعد از نیمه شب شروع میشود و تا حدود یک ساعت قبل از طلوع خورشید ادامه خواهد داشت.
بارش برساوشی چیست؟
این بارش شهابی در نیم کره شمالی زمین قابل رویت است. کانون این بارش از دید ناظر زمینی در ناحیه صورت فلکی برساوش است و به همین دلیل بارش شهابی برساوشی نامیده می شود.
بیشتر شبها در طول این شهابباران، ساعتی فقط چند شهاب دیده میشود، اما در زمان اوج تعداد شهابهایی که میبینید بسیار بیشتر از این خواهد بود.
به گفته دانشمندان اگر واقعا خوش شانس باشید، ممکن است ساعتی ۱۰۰ شهاب یا حتی بیشتر ببینید.
شهابباران محصول عبور زمین از میان گرد و غباری است که اجرام دنبالهدار یا سیارکها در فضا به جا میگذراند. وقتی این ذرات یا قطعات معلق در فضا به اتمسفر زمین برخورد میکنند، میسوزند و ردی نورانی به جا میگذارند.
بارش برساوشی ناشی از ذرات به جا مانده از عبور دنبالهدار سوئیفت-تاتل است.
دکتر گریگوری براون، مسئول ارشد ستارهشناسی برای عموم در رصدخانه سلطنتی گرینویچ درباره این بارش شهابی گفت: سرعت میانگین شهابهای این بارش بسیار زیاد است.
به گفته او شهابها با سرعت شگفت انگیز ۵۷ کیلومتر در ثانیه با جو زمین برخورد میکنند. البته که چنین بارش شهابی خطری متوجه ساکنان زمین نمیکند.
راه دیدن شهاب باران چیست؟
سعی کنید به تاریکترین جایی بروید که دیدی باز به آسمان دارد.
هرچه این نقطه تاریکتر باشد، شانس بیشتری برای دیدن شهابها خواهید داشت.
دکتر براون گفت: «سعی کنید افقتان تا جای ممکن باز باشد، روی زمین دراز بکشید یا از یک صندلی که تکیهگاه آن خوب عقب میرود استفاده کنید. منتظر بنشینید تا چشمتان به تاریکی عادت کند و آن وقت اگر بخت یاری کند و هوا صاف باشد و برای یک ساعت مشغول تماشا باشید، تعدادی از آنها را خواهید دید.»