ناصر گیوه چی در سال ۱۳۱۰ در محله مولوی تهران به دنیا آمد. برندهٔ مدال نقرهٔ المپیک ۱۹۵۲ هلسینکی و مدال برنز بازیهای آسیایی ۱۹۵۸ توکیو در دستهٔ ۶۲ کیلو شدهبود. وی در مسابقات قهرمانی کشتی جهان ۱۹۵۴ و المپیک ۱۹۵۶ ملبورن، به مقام ششم رسید.
وی که از نوجوانی علاقمند به ورزش باستانی و کشتی بود، در ابتدا کشتی فرنگی را از روی عکسهای کتاب رموز و فنون ابوالملوکی آموخت.
ناصر گیوه چی که بود؟
ناصر در دوم اسفند سال 1310، در تهران، در خانهای واقع در خیابان مولوی، کوچه طوافها، مقابل باغ فردوس، پا به عرصه گیتی گذاشت. نام خانوادگی حاج حسن، پدر ناصر، گیوه فروش بود که بعدا به گیوهچی تغییر یافت.
کشتی با قهرمانان ترک
در سال 1330، باشگاه تاج از تیم کشتی دمیراسپورت ترکیه برای انجام چند مسابقه در رشتههای آزاد و فرنگی دعوت کرد. در این مسابقهها، ناصر گیوهچی برای اولین بار در تهران، در مقابل یک کشتیگیر خارجی قرار گرفت. مسابقه او با قدیر تومرق در پایان وقت قانونی به نفع ناصر گیوهچی تمام شد.
در المپیک 1952 هلسینکی، کار گیوهچی چشمگیر و موفقیت او درخشان بود. او در کنار بیست کشتیگیر دیگر روی صحنه مسابقه کشتی آزاد بازیها رفت. قرعه او بیست، ولی معدل کارنامهاش 19 بود؛ زیرا نمره بیست به بایرام شیت داده شد که به نشان طلا دست یافت. هال کشتیگیر انگلیسی، منگاو هندی، عبدالفتاح عیاوی مصری، ریسابورو تومی ناگا ژاپنی، همه در مقابل گیوهچی نتیجه را با امتیاز واگذار کردند. گیوهچی با پنج نمره منفی، در نهایی با امتیاز، مغلوب بایرام شیت شد و به نشان نقره بازیها دست یافت و جوسیاهن سن امریکایی هم سوم شد.
قضاوت در المپیک و مسابقههای جهانی
گیوهچی بارها در کسوت داوری، در صحنه بازیهای المپیک 1968 و جهانی(1961 و 1962) قضاوت کرده و تا درجه ممتازی بینالمللی پیش رفته است. گیوهچی در مسابقههای جهانی 1966 و 1969 که طی آنها به نشان طلای جهانی دست یافتیم، مربی تیم ملی کشتی فرنگی ایران بوده است.
عناوین و افتخارات ناصر گیوهچی
بازیهای المپیک
- 1952 هلسینکی، فنلاند نشان نقره(دسته سوم)
- 1956 ملبورن، استرالیا رتبه ششم(دسته سوم)
مسابقات جهانی
- 1954 توکیو، ژاپن رتبه پنجم (دسته سوم)
بازیهای آسیایی
- 1958 توکیو، ژاپن نشان برنز(دسته سوم)
- فستیوال جهانی ورشو
- 1955 ورشو، لهستان نشان نقره(دسته سوم)
قهرمانی ایران
- 1330 اراک نشان طلا(دسته سوم)
- 1337 تهران نشان طلا(دسته سوم)
وی در ۲۵ اردیبهشت ۱۳۹۶ در سن ۸۶ سالگی بر اثر بیماری درگذشت.
ماجرای نامه دستنویس ناصر گیوه چی به غلامرضا تختی
موزه ملی ورزش و المپیک به پاسداشت ارزش های پهلوانی و گرامیداشت یاد و نام غلامرضا تختی، گزیده ای از نامه ناصر گیوه چی به غلامرضا تختی ، از مجموعه اسناد خود را رونمایی کرد.
فرستنده نامه: ناصر گیوه چی
گیرنده نامه: جهان پهلوان غلامرضا تختی
تاریخ: ۲۲/۱/۱۳۳۴
حضور محترم برادر عزیزم آقای غلامرضا تختی، پس از عرض سلام و اظهار ارادت امیدوارم که وجود شریف در زیر سایه حضرت حسین بن علی علیه السلام محفوظ باشد.
باری اگر از راه لطف جویای حال اینجانب باشید بحمداله سلامتی حاصل است بجز دوری دیدار شما آنهم امید دارم انشاء اله به زودی زود دیدارها تازه شود. باری بنده خیلی (متاسفم) که تنها آمدم طهران شمارا گذاشتم امیدوارم که عفو می شود.جریان خودم را برای شما مفصل شرح دادم امیدوارم که باعث گله نباشد.
از لحاظ پولی در مضیغه بودم و اطمینان نداشتم پول برایم بفرستند. تو را به پنج عمام(امام) که قفلش را گرفتیم قصمت( قسمت) می دهم هرچه قدر پول لازم شد برایم بنویسید یا تلگراف میشود فوری برایت میفرستم انشالا فراموش ننمایید.
در طهران آقای زندی و تمام ورزشکاران از من سئوال بنمودند که چرا آقای تختی را گذاشتی برود بنده هم گفتم میروند به شام و بیروت دوماه می مانند و بر می گردد….
زیاده وقت شما را نگیرم بقاء موفقیت شمارا از حضرت احدیت خواستارم.
خدا را قسم می دهم بحق حسین بن علی موراد(مراد) شما را بدهد.
جواب نامه را فوری بدهید منتظرم
قربان- ناصر گیوه چی