معروف به شهلا ریاحی متولد ۱۸ شهریور ۱۳۰۵ در تهران و درگذشته ۱۰ دی ۱۳۹۸ در همین شهر، هنرپیشه سینما، تئاتر و تلویزیون بود. همسر وی اسماعیل ریاحی اولین مشوق وی برای بازیگر شدنش بود. خانم ریاحی تا اخر عمر اسماعیل ریاحی در کنارش عاشقانه زندگی کرد. درباره این بازیگر و اولین کارگردان زن ایران در دیبامگ جزئیات بیشتری خواهید خواند. پس با ما همراه باشید.
بیوگرافی شهلا ریاحی
قدرت زمان وفادوست معروف به شهلا ریاحی متولد ۱۳۰۵ در تهران بازیگر و اولین کارگردان زن سینمای ایران است. نام خانوادگی قبلی او شربت چی و همسر اسماعیل ریاحی کارگردان سینما است. شهلا ریاحی هنگامی که تنها ۱۴ سال داشت با اسماعیل ریاحی ۲۰ ساله ازدواج کرد. این دو با هم یک دختر و یک پسر به نامهای پریچهره و منوچهر داشتند.
شایان ذکر است که اسماعیل ریاحی فیلمنامهنویس و کارگردان سینما در سال ۱۳۸۹ درگذشت.
در دیبامگ بخوانید: اسماعیل پوررضا کیست؟ بیوگرافی بازیگر نقش پدر جواد در سریال بر سر دوراهی + عکس های شخصی
شهلا ریاحی تحصیلات خود را تا مقطع سیکل ادامه داد و در ۱۷ سالگی، بنا به خواست و راهنمایی همسرش، اسماعیل ریاحی، به صحنه تئاتر تهران راه یافت.
او در سال ۱۳۳۵ فیلم «مرجان» را کارگردانی کرد و به این ترتیب عنوان «اولین زن کارگردان سینمای ایران» را به خود اختصاص داد.
دکتر منوچهر ریاحی دکترای معماری و اکولوژی انسانی دارد و عضو هیات علمی و مدیر دپارتمان معماری سازگار با محیط است. او هنگام حیات پدرش؛ اسماعیل ریاحی، برای کسب مدارج بالاتر به سوئد سفر کرد و در همانجا مشغول کار و تدریس شد و به همراه همسرش مهوش اسدیان که نقاش صاحب نامی است، فرزندان و نوه هایش همانجا زندگی می کند.
پریچهر تنها دختر ریاحی هم ساکن کاناداست. منوچهر پس از تنهایی و تشدید بیماری مادرش درس و ریاست و آرامش زندگی آن سوی دنیا را رها می کند و ترجیح می دهد درکنار مادرش بماند و از او مراقبت کند ولو اینکه مادرش این روزها کمتر او را به یاد بیاورد.
در نخستین بازیاش که برگرفته از نمایشنامهای با عنوان «سیاست هارونالرشید» بود، نقش اول را بهگونهای ایفا کرد که با استقبال بسیاری مواجه شد. بازی در این اثر باعث شد بعدها بهعنوان یک بازیگر سرشناس موردتوجه قرار گیرد.
از تئاترهای معروف او در دهه اول بازیگریاش میتوان به «دختر ولگرد» اشاره کرد که در سال ۱۳۲۷ در تهران به روی صحنه رفت. اجرای موفق این تئاتر به قدری بر سر زبانها افتاده بود که در سال۱۳۲۹ در اصفهان و پس از آن بلافاصله در شیراز نیز به اجرا درآمد.
ورود شهلا ریاحی به سینما
شهلا ریاحی سینمای حرفهای را در سال ۱۳۳۰ با فیلم «خوابهای طلایی» به کارگردانی معزالدیوان فکری تجربه کرد.
او پس از بازی در این فیلم در سال۱۳۳۱ در فیلم «یک نگاه» و یک سال بعد در فیلم «چهره آشنا» ایفای نقش کرد و به یکی از چهرههای مطرح سینمای ایران تبدیل شد.
ریاحی خیلی زود به ایفاکننده نقش «مادر» در سینما تبدیل شد و این راه را تا سالهای بعد از انقلاب و اواخر دوران حرفهای ادامه داد.
گویندگی و دوبله شهلا ریاحی
او همچنین گوینده رادیو و تلویزیون و مجری برنامههای کودک بود و در فیلمهای معروفی، چون «دلیجان آتش» و «بربادرفته» در نقش دوبلور ظاهر شد.
شهلا ریاحی بین سالهای ۱۳۳۵ تا ۱۳۴۹ علاوه بر تئاتر و سینما، چند نمایشنامه رادیویی را کارگردانی کرد.
درگذشت شهلا ریاحی
شهلا ریاحی که به زوال عقل مبتلا بود حدود ۱۰ ماه در بیمارستان بستری بود و در شامگاه ۱۰ دی ۱۳۹۸ درگذشت.