تعلیق حکم به مفهوم تعلیق یا موقت کردن اجرای یک حکم یا مقررات قانونی است. در قانون جمهوری اسلامی ایران، تعلیق حکم به معنای تعلیق اجرای یک حکم قضایی، اجرایی یا قانونی است. این اقدام معمولاً به دلیل مواردی مانند نیاز به اصلاح یا بازنگری حکم، انتظار وقوع تغییرات یا شرایط جدید، یا برخی موارد دیگر انجام میشود.
تعلیق حکم در قانون ایران به صورت موقت انجام میشود و ممکن است پس از بررسی مجدد وضعیت، اعمال حکم یا تصمیم نهایی در مورد آن اتخاذ شود. این روند معمولاً به منظور اطمینان از صحت و موثر بودن حکمها و جلوگیری از اجرای حکمهای نادرست یا ناسازگار با شرایط فعلی صورت میگیرد. برای اطلاعات بیشتر و اکملتر درباره این موضوع تا انتهای این مقاله در دیبامگ همراه ما باشید.
منظور از تعلیق حکم چیست؟
اجازه دهید در همین ابتدا به شما بگوییم تعلیق در حکم یعنی چی، بطور کلی تعلیق مجازات یعنی دادگاهی که حکم را صادر می کند بخشی یا تمامی حکم و مجازات تعیین شده را به مدت 1 تا 5 سال به تعویق اندازد.
هدف از تعلیق حکم
حال که متوجه شده اید تعلیق حکم به چه معناست خوب است بدانید هدف از این حکم چیست، در واقع حکم تعلیق مجازات مزایای متعددی دارد و اصلی ترین آن اصلاح مجرم و برگشت آن به اجتماع است در این صورت می توان از آثار مخرب زندان و افزایش جمعیت زندانیان جلوگیری کرد. در واقع این حکم باعث می شود مجرم در محیط زندان قرار نگرفته و در نتیجه از اثرات مخرب آنجا دور شود.
البته بر طبق ماده 46 تا 59 قانون مجازات اسلامی این حکم به تمامی افراد تعلق نگرفته و در شرایطی خاص صادر می شود که در ادامه بیش تر به این موضوع میپردازیم.
درخواست تعلیق اجرای مجازات برای چه افرادی امکانپذیر است؟
تعلیق اجرای مجازات بعد از 3/1 اجرای مجازات توسط دادستان و قاضی اجرای احکام درخواست خواهد شد و البته احتمال اینکه دادگاه با این درخواست موافقت نکند زیاد است، شخص مجرم نیز می تواند بعد از تحمل یک سوم از مجازات خود از طریق دادستان یا قاضی اجرای احکام کیفری برای مجازات تعلیقی درخواست دهد.
حکم تعلیق چگونه اجرا میشود
عدم سوء سابقه و موافقت دادگاه اصلی ترین شروط برای اجرای حکم تعلیق از مجازات است و در این صورت فرد می تواند لایحه خود را به دادگاه صادر کننده ی حکم قطعی ارائه دهد.
شرایط تعلیق اجرای حکم
شاید برای شما هم این سوال پیش آمده باشد که شرایط تعلیق اجرای مجازات چیست؟، مهمترین شرایط صدور حکم تعلیق از مجازات طبق ماده قانون 46 را در ادامه برای شما آورده ایم:
مجرم باید یک سوم از مدت مجازات خود را تحمل کرده و بعد درخواست تعلیق از مجازات ارائه دهد.
چنانچه جرم مرتکب شده جزء جرائم ماده 47 قانون مجازات اسلامی باشد حکم تعلیق به مجرم تعلق نخواهد گرفت، از جمله جرائمی که در این ماده آمده است می توان به جرایم اقتصادی، جرم مسلحانه، جرائم علیه امنیت ملی، قاچاق مواد مخدر و … می باشد.
طبق قانون 55 مجازات اسلامی شخص نباید محکومیت کیفری داشته باشد و در صورت داشتن سابقه ی کیفری باید محکومیت و آثار آن حذف شده و به صورت کامل از بین رفته باشد.
دادگاه می تواند با بررسی شرایط مجرم، وضعیت اجتماعی، سوابق و… حکم تعلیق از مجازات را مناسب تشخیص دهد.
مجرم باید تعهد کرده که از دستورهای دادگاه پیروی نماید در غیر اینصورت تعلیق برای وی در نظر گرفته نمی شود.
جبران ضرر و زیان
کم بودن نتایج زیان بار جرم
حسن سابقه و ندامت مجرم
مداخله ی کم یا معاون بودن در وقوع جرم
داشتن شرایطی خاص مانند بیماری یا کهولت سن
حکم تعلیق از مجازات به چه جرم هایی تعلق نمی گیرد؟
حال که متوجه شده اید حکم تعلیقی برای چه مجرمانی در نظر گرفته می شود خوب است بدانید که در صوتی که مجرم مرتکب جرم های زیر شده باشد این حکم به وی تعلق نخواهد گرفت.
آدم ربایی
اسیدپاشی
قاچاق انسان
ایجاد مزاحمت
قاچاق اسلحه
همکاری در قتل
سرقت مسلحانه
محاربه و فساد فی الارض
تشکیل مرکز فساد و فحشا
جرائمی علیه عفت عمومی
جرائم اقتصادی با بیش از صد میلیون ریال
قاچاق مواد مخدر، مشروبات الکلی، روانگردان
خرابکاری در تاسیسات برق، گاز، آب، نفت و مخابرات
ایا حکم تعلیق سابقه محسوب میشود؟
در خصوص اینکه حبس تعلیقی جزء سوءپیشنیه می شود یا نه نمی توان پاسخ قطعی داد چرا که به برخی از جرائم که مجازات حبس تعلیقی دارند سوءپیشنیه کیفری تعلق نگرفته و برخی دیگر از جرائم سوء پیشینه خواهند داشت.
حکم تعلیق به چه کسانی تعلق میگیرد؟
شاید برای شما هم این سوال پیش آمده باشد که چه افرادی قادر به درخواست تعلیق مجازات هستند در پاسخ باید گفت که حکم تعلیق به جرایم تعزیری درجه 3 تا 8 تعلق خواهد گرفت و به جرایمی مانند قصاص، دیه و جرائم حدی تعلیق حکم تعلق نخواهد گرفت.
حکم تعلیق از چه زمانی شروع می شود؟
شروع مدت زمان تعلیق یا آزادی مشروط از زمان صدور آن می باشد، در صورتیکه یکی یا بخشی از مجازات ها مورد تعلیق قرار گیرد در این صورت مدت تعلیق از تاریخ پایان اجرای مجازات غیر معلق خواهد بود.