اگر در شهرهای مرکزی ایران زندگی می کنید، به احتمال زیاد اصطلاح «ماشین شوتی» را نشنیده اید، اما اگر در شهرهای مرزی شرق، غرب و جنوب ایران زندگی می کنید، احتمالاً کاملاً با ان آشنا هستید. پیشنهاد می کنیم ابتدا نگاهی به آمار تصادفات خودروهای شوتی سوار بیندازید. اگر کنجکاو هستید که نشانه های ماشین شوتی سوار را بدانید، از شما دعوت می کنیم تا پایان این مقاله با ما در دیبامگ همراه باشید.
ماشین شوتی چیست؟
با خواندن آنچه در مقدمه بیان کردیم، احتمالا حدس میزنید که شوتی سواری اقدامی خلاف قانون است. حدس شما کاملا درست است. ماشین شوتی یک خودرو سواری است که قاچاق کالا یا انسان انجام میدهد. این پدیده معمولا در شهرهای مرزی ایران در محدوده شرق، غرب و جنوب مشاهده میشود. هرچند که برای شوتی سوارها خیلی مهم نیست چه باری جابجا میکنند؛ اما معمولا بار این خودروها عبارتاند از:
- شوتی سوارهای شرقی، مهاجران غیرمجاز افغانستانی را از سیستان و بلوچستان بهسمت سایر شهرها منتقل میکنند.
- شوتی سوارهای غربی معمولا کالاهای قاچاق که توسط کولبرها به ایران وارد میشوند را جابجا میکنند.
- شوتی سوارهای جنوبی، کالاهای ته لنجی را از شهرهایی مانند بوشهر به سایر شهرهای کشور میبرند.
از جمله رایجترین کالاهای قاچاق که با خودروی شوتی جابجا میشوند، میتوان به مشروبات الکلی و پوشاک اشاره کرد. بهنظر شما یک ماشین شوتی سوار چه ویژگیهایی دارد؟
شوتی سوار یعنی چه؟
به راننده خودروهای شوتی در اصطلاح رایج شوتی سوار گفته میشود. متاسفانه در شهرهای مرزی، شوتی سواری بهعنوان یک شغل بین بسیاری از مردم شناخته میشود. هرکس که از پیدا کردن شغلی پایدار و با درآمد مناسب در شهرهای مرزی ناامید میشود، ممکن است که روی به این کار پرخطر بیاورد.
شوتی سواری نیاز به ویژگیهای شخصیتی خاصی دارد. مهارت بالا در رانندگی بهخصوص با سرعت زیاد، اولین و مهمترین ویژگی شوتی سوار است. این فرد باید آماده باشد که فاصله طولانی بین شهرهای مرزی و مرکزی ایران را در کوتاهترین زمان ممکن طی کند. بیباک بودن دومین خصوصیت راننده ماشین شوتی است. این فرد باید هر لحظه آماده اتفاقات گوناگون مانند تصادفات سنگین و تعقیب و گریز از سوی پلیس باشد.
کدام خودروها بیشتر شوتی سوار هستند؟
احتمال تصادف سنگین و اسقاط شدن ماشین شوتی بسیار زیاد است. بنابراین طبیعی است که شوتی سوارها بهسراغ خودروهای با قیمت خیلی زیاد نمیروند. اما در عین حال یک خودروی شوتی باید از نظر فنی در سلامت کامل بهسر ببرد؛ چراکه لازم است بدون وقفه، مسیرهای طولانی را با سرعتهای بالا پشت سر بگذارد. معمولا شوتی سوارها بهسراغ خودروهای دست دوم میروند که از نظر فنی کاملا سالم هستند. بررسیهای پلیس نشان میدهد که رایجترین ماشینهای شوتی سوار عبارتاند از:
- پژو ۴۰۵
- پژو پارس
- زانتیا
- سمند
- تویوتا لندکروز
یکی از ویژگیهای مشترک این خودروها، جادار بودن کابین داخلی و صندوق عقب آنهاست. بهاینترتیب میتوان بار بیشتری را در آنها جاساز کرد. شوتی سوارها هیچگاه بهسراغ خودروهای هاچبک نمیروند.
چطور ماشین شوتی را تشخیص دهیم؟
آشنایی با ویژگیهای ماشین شوتی حتما برای شما جالب خواهد بود. درباره جادار بودن کابین و صندوق عقب بهعنوان یکی از ویژگیهای خودروی شوتی بحث کردیم. داستان به همین جا ختم نمیشود. یک ویژگی مهم دیگر در این خودروها مشترک است.
کمک فنرهای عقب ماشین شوتی سوار چیزی در حدود ۸ تا ۱۲ انگشت بالاتر از حد استاندارد تنظیم میشود. ماشینهای شوتی، بار سنگینی را جابجا میکنند. به همین دلیل بالا بردن کمک فنرهای عقب باعث میشود تا در زمان بار زدن، قسمت عقب خودرو در حالت استاندارد مانند سایر ماشینها قرار بگیرد. این موضوع باعث میشود که هنگام تردد خودرو کمتر شکبرانگیز شود؛ اما وقتی خودروی شوتی خالی باشد، بالا بودن کمک فنرهای عقب بهوضوح قابل مشاهده ست.
رانندههای ماشین شوتی سوار، بسته به تجربه ممکن است تغییرات دیگری در خودرو ایجاد کنند. بهعنوان مثال میتوان به تقویت موتور و ایجاد تغییر در سیستم تعلیق ماشین اشاره کرد. این تغییرات با هدف افزایش شتابگیری و همچنین هندلینگ راحتتر ماشین بهخصوص پیچهای خطرناک جادهها صورت میگیرد. دودی کردن شیشههای خودرو نیز یکی از اقدامات شوتی سواران است.
یکی از نشانههای خودروی شوتی در جادهها، انتشار دور غلیظ سفید از اگزوز آنهاست. معمولا با حذف کاتالیست و اضافه کردن یک سیستم دودزا در مسیر اگزوز، چنین امری محقق میشود. هدف از این کار، فرار راحتتر از دست پلیس است. با انتشار دود سفید غلیظ، عملا دید خودروهای تعقیب کننده تا حد زیادی محدود میشود و شوتی سوار فرصت فرار را بهدست میآورد.