حضرت رقیه (س)، دختر کوچک امام حسین (ع)، یکی از معصومترین و مظلومترین چهرههای تاریخ اسلام است ایشان به عنوان نماد پاکی، معصومیت و صبر در برابر مصائب شناخته میشود و دلهای بسیاری به او توسل میجویند تا از طریق محبت و نزدیکی به این بانوی کوچک، حاجات خود را از درگاه الهی طلب کنند.
توسل به حضرت رقیه (س) بهویژه در میان شیعیان به عنوان یکی از مسیرهای معنوی برای آرامش دل، رفع گرفتاریها و مشکلات و نیز شفاعتطلبی در امور مختلف شناخته شده است. در این مقاله از دیبامگ به بررسی روشهای مختلف توسل به حضرت رقیه (س) و فضایل معنوی آن میپردازیم، تا علاقهمندان به این بانوی بزرگوار بتوانند از این راه معنوی در زندگی خود بهرهمند شده و از فیض و برکات دعای این کودک معصوم بهرهگیرند.
روشهای توسل به حضرت رقیه (س)
۱- نماز حضرت رقیه
نماز حضرت رقیه (ع) دو رکعت است. که در آن 1 حمد و 3 قل هوالله باید خوانده شود. سپس حاجتمند باید پس از اتمام نماز و خواندن سلام، دعای زیر را بخواند:
الهی به حق چشم گریان رقیه ، به حق دل سوزان رقیه ، به حق رقیه آن ماه تابان حاجتم بده ای حی سبحان
سپس امام صادق (ع) فرموده اند پس از خواندن نماز برای حاجت روایی دعای زیر خوانده شود:
اَللهم انتَ السَّلامُ و منک السَّلامُ و الیک یرجع السَّلامُ .
بارپروردگارا ! تویی سلام و از جانب توست سلام و سلام به سوی تو بر می گردد .
اللهم صل علی محمد و آل محمد و بَلِّغ روحَ مُحمدٍ مِنّی السَّلامُ و أَرواحَ الائِمةِ الصادقینَ سَلامی
بار پروردگارا ! بر محمد و آل محمد درود فرست و سلام من را به روح حضرت محمد و ارواح امامان راستگو ابلاغ بفرما
وَاردُد عَلیَّ مِنهُمُ السَّلام وَ السَّلامُ علیهِم و رَحمَتُ الله و برکاته.
و برگردان به من جواب سلام ایشان را . و درود و رحمت خداوند بر آنان
اللهم إِنَّ هاتَینِ الرَّکعَتَینِ هِدیَةٌ مِنّی إلی رَسُولِ الله صلی الله علیه و آله .
باپروردگارا ! این دو رکعت {نماز که به جا آوردم} هدیه ای است از جانب من به سوی رسولت که درود بر او و خاندانش باد .
فأثبِنی عَلَیهِما مَا أَمَّلتُکَ وَ رَجَوتُ فیکَ وَ فِی رَسُولـِکَ یا وَلِی المُومِنینَ .
پس برآورده فرما با این دو رکعت آنچه را که امید دارم و از تو از رسولت ای دوستدار مومنین
پس از اینکه دعا را به درستی خواندید به سجده بروید و چهل مرتبه بگویید :
یا حَیُّ و یا قَیُّوم
یا حَیّـًا لا یَموُت
یا حَیّـًا لا إِله َ إِلّا أنت
یا ذَالجـَلالِ وَ الإکـرام
یا أَرحَمَ الرَّاحِمــین
سپس طرف راست خود را به زمین گذاشته و همین دعا را چهل مرتبه بخوانید.
و بعد جانب چپ را به زمین گذاشته و همین دعا را چهل مرتبه بخوانید .
و سپس سر خود را از روی سجده بردارید و دست را بلند کرده و چهل مرتبه این دعا را بخوانید
در این مرحله دست ها را به گردن خود بگذارید و التجا ببرید با انگشت شهادت خود و چهل مرتبه این دعا را بخوانید
پس از به جا اوردن تمامی مراحل ، محاسن خود را با دست چپ در دست بگیرید ( بانوان دست بر چانه ی خود ی گذارند ) و گریه کرده و یا اگر گریه ات نیامد خود را به حالت گریه قرار دهید.
سپس بگویید :
یا محمد یا رسول الله اشکوا الی الله و الیک حاجتی و الی اهل بیتک الراشدین حاجتی و بکم اتوجه الی الله فی حاجتی .
سپس سر به سجده بگذارید و آنقدر یا الله بگویید تا نفستان قطع شود.
و بعد بگویید :
صل علی محمد و آل محمد وَافعَل بِی کذا و کذا ( و به حای کذا و کذا ) حاجت خود را می گویی .
۲- ذکر و تسبیحات حضرت رقیه
برای توسل به حضرت رقیه (ع) گفتن ذکر و تسبیحات ایشان نیز موثر است. البته گفته می شود روشن کردن دو شمع به یاد آن حضرت و خواندن دعا و نماز برایشان می تواند سبب حاجت روایی شود. چنانچه نیازمندی به پای سفره ای که به نام حضرت رقیه است بنشیند و ذکر ایشان را بگوید حاجت روا خواهد شد.
فقیه راحل حضرت آیت الله حاج شیخ مرتضی انصاری تذکر می فرمودند هنگامی که حضرت رقیه سلام الله علیها را واسطه برآورده شدن حاجت قرار می دهید، عدد 14 را در نظر بگیرید. مثلا بگویید چنانچه انشاءالله مشکلم برطرف شد چهارده صلوات بر محمد وآل محمد و یا 14000 هزار تومان و یا چهارده میلیون تومان و… به نیت آن بانوی مکرمه به فلان امر خیر اختصاص دهم.
۳- سفره حضرت رقیه برای حاجت روایی
پهن کردن سفره حضرت رقیه این گونه است که تعدادی از خانم هایی که حاجتمند هستند در اتاقی که می دانند پاکیزه است سفره ای پهن می کنند و بر آن از خوراکی هایی از قبیل ( خرما، نان،پنیر،سبزی) قرار می دهند و بر آن سفره دعایی خوانده می شود و همچنین یک شبه قبر کوچکی درست می شود همراه با شمع و در کنار سفره قرار می گیرد. روی سفره را با پارچهای سیاه میپوشانند و تا پایان مراسم سفره آن را بر نمیدارند تا توجه مهمانان به سفره جلب نشود.
چیدمان سفره
همچنین یک شبه قبر کوچکی درست می شود همراه با شمع و در کنار سفره قرار میگیرد. روی سفره را با پارچه ای سیاه می پوشانند و تا پایان مراسم سفره آن را بر نمی دارند تا توجه مهمانان به سفره جلب نشود.
نحوه آغاز مراسم
در زمان مشخص شده ، روضه خوان خانم یا آقا که از قبل دعوت شده است و نیز سایر مهمانان وارد اتاق می شوند و دور تا دور سفره می نشینند و دعای سفره حضرت رقیه را می خوانند. زنان حاجت مند با دیدن صحنه قبر کوچک شروع به گریستن می کنند و روضه خوان نیز روضه و شرح مصیبت حضرت رقیه (س) و قساوت و بی رحمی یزید را می خواند. زنان سر بر آن قبر نهاده و می گریند و دعای سفره حضرت رقیه را می خوانند و او را به روح پدر و جد بزرگوارش سوگند می دهند ، که هر چه زودتر مرادشان را برآورده سازد و می گویند :
«یا حضرت رقیه خاتون ، مراد مرا بده»
متن دعای سفره حضرت رقیه برای حاجت
معمولا روضه خوان اشعار زیر را با آهنگی حزن آلود می خواند و زنان گریه می کنند؛
گردید فلک واله و حیران رقیه / گشته خجل او از رخ تابان رقیه
آن زهره جبینی که شد از مصدر عزت / جبریل امین خادم و دربان رقیه
هم وحش و طیور و ملک و عالم و آدم / هستند همه ریزه خور خوان رقیه
خواهی که شود مشکلت اندر دو جهان حل / دست طلب انداز به دامان رقیه
جن و ملک و عالم و آدم همه یکسر / هستند سر سفره احسان رقیه
کو ملک یزید و چه شد آن حشمت و جاهش؟ / اما بنگر مرتبت و شآن رقیه
یک شب ز فراق پدرش گشت پریشان / عالم شده امروز پریشان رقیه
دیدی که چسان کند ز بن کاخ ستم را؟ / در نیمه شب آن دل سوزان رقیه
و نیز این اشعار؛
مرغ دلم خرابه شام آرزو کند / تا با سه ساله دخترکی گفتگو کند
آن دختری که قبله ارباب حاجت است / حاجت رواست هر که به این قبله رو کند
تاریکی خرابه به چشمان اشکبار / با رآس باب شکوه جور عدو کند
خونین چو دید رآس پدر را رقیه خواست / با اشک خویش خون ز رخش شستشو کند
خوابید در خرابه که تا کاخ ظلم را / با ناله یتیمی خود زیر و رو کند
۴- خواندن روضه حضرت رقیه
مرحوم حاج میرزا علی محدث زاده ( متوفای محرم 1396 ه. ق)، فرزند مرحوم محدث عالی مقام حاج شیخ عباس قمی رضوان الله تعالی علیها، از وعاظ وخطبای مشهور تهران بودند. ایشان یکسال به بیماری و ناراحتی حنجره وگرفتگی صدا مبتلا شده بودند، تا جایی که منبر رفتن وسخنرانی کردن برای ایشان ممکن نبود.
ایشان امام حسین را در خواب دیدند و حضرت سید الشهدا(ع) در خواب به ایشان فرمود روضه دخترم را بخوان. سپس بعد از برخواستن از خواب شفا یافتند.
۵- خواندن زیارتنامه حضرت رقیه
اَلسَلامُ عَلَیکِ یا سَیِدَتَنا رُقَیَةَ ، عَلَیکِ التَحِیَةُ وَاَلسَلامُ وَرَحمَةُ اللهِ وَبَرَکاتُهُ ، اَلسَلامُ عَلَیکِ یا بِنتَ رَسُولِ اللهِ ، اَلسَلامُ عَلَیکِ یا بِنتَ اَمیرِ المُومِنینَ عَلِیِ بنِ اَبی طالِبِ ، اَلسَلامُ عَلَیکِ یا بِنتَ فاطِمَةَ الزَهراءِ سَیِدَةِ نِساءِ العالَمینَ ، اَلسَلامُ عَلَیکِ یا بِنتَ خَدیجَةَ الکُبری اُمِ المُومِنینَ وَالمُومِناتِ ، اَلسَلامُ عَلَیکِ یا بِنتَ وَلِیِ اللهِ ، اَلسَلامُ عَلَیکِ یا اُختَ وَلِیِ اللهِ ، اَلسَلامُ عَلَیکِ یا بِنتَ الحُسَینِ الشَهیدِ ، اَلسَلامُ عَلَیکِ اَیَتُهَا الصِدیقَةُ الشَهیدَةِ ، اَلسَلامُ عَلَیکِ اَیَتُهَا الرَضِیَةُ المَرضِیَةُ ، اَلسَلامُ عَلَیکِ اَیَتُهَا التَقیةُ النَقیَةُ ، اَلسَلامُ عَلَیکِ اَیَتُهَا الزَکِیَةُ الفاضِلَةُ ، اَلسَلامُ عَلَیکِ اَیَتُهَا المَظلُومَةُ البَهِیَةُ ، صَلَی اللهُ عَلَیکِ وَعَلی رُوحِکِ وَبَدَنِکِ ، فَجَعَلَ اللهُ مَنزِلَکِ وَمَاواکِ فِی الجَنَةِ مَعَ آبائِکِ وَاَجدادِکِ ، الطَیِبینَ الطاهِرینَ المَعصُومینَ ، اَلسَلامُ عَلَیکُم بِما صَبَرتُم فَنِعمَ عُقبَی الدارِ ، وَعَلَی المَلائِکَةِ الحافینَ حَولَ حَرَمِکِ الشَریفِ ، وَرَحمَةُ اللهِ وَبَرَکاتُهُ ، وَصَلَی اللهُ عَلی سَیِدِنا مُحَمَد وَآلِهِ الطَیِبینَ الطاهِرینَ وَسَلَمَ تَسلیما بِرَحمَتِکَ یا اَرحَمَ الراحِمین
درود بر تو ای بزرگ ما رقیه که بر تو باد احترام و سلام و عنایات و برکات خداوندگار ما. به تو ادای احترام می کنم ای دخت امیر المومنین علی بن ابی طالب ، در برابر عظمتت تعظیم می نمایم ای دختر فاطمه زهرا که مادرت بزرگ زنان دو جهان است ، تسلیم مقام توام ای دختر یادگار خدیجه کبری ، که سمت مادری داشت بر مردان و زنان با ایمان. سلام بر تو ای دختر ولی خدا.
درود بر تو ای خواهر دوست خدا. سلامتی بر تو ای دخت حسین شهید . دعا نثارت ای که هستی راستگو و حاضر در دینت .
سلام بر تو ای که از راهت راضی بودی و خدا از مسیرت خشنود. در برابرت خاضعم ای پرهیزکار و پاکیزه تن ف تحیت بر تو ای تزکیه شده برتر ، تسلیم مقام توام ، ای که بودی در مظالم و با ارزشت همه را تحمل کرده افشا نمودی .
صلوات خداوند بر تو و بر روح تو و جسمت .
خداوند تبارک و تعالی خانه و زندگی تو را در بهشت قرار داده در کنار پدران و اجداد پاک و گرامی معصومت .
درود بر شما به آنچه که صبر کردید. پس چه زندگی زیبایی در انتظار شماست .
و نیز به فرشتگان پاسدار حرمت که نگهبان مقامات می باشند کرنش می کنم و در خاتمه با تمام وجود به خاندان معظم رسول خدا محمد (صل الله علیه وآله و سلم) دعا کرده و الطاف و مراحم الهی را مسئلت می کنم.
۶- نذر حضرت رقیه برای ازدواج
دعای نذر حضرت رقیه برای ازدواج، در واقع نشان دهنده تاثیر قوی ای که از حضرت رقیه بر روی مردم زنده است. با دعا و ذکر اسم حضرت رقیه، دل محبان اهل بیت شاد می شود و امید به حاصل شدن خواسته های آنان بیشتر می شود.