نعل اسب یکی از نمادهای شناختهشده در فرهنگها و سنتهای مختلف است و معانی مختلفی دارد. افرادی که به این چنین موضوعات علاقهمند باشند همواره سوالاتی همچون نعل اسب را کجای خانه بگذاریم (طریقه گذاشتن نعل اسب در خانه) را در ذهن خود میپرورانند. اگر این افراد زمینه مذهبی نیز داشته باشند به دنبال نعل اسب در قرآن یا دیگر کتب مذهبی میگردند. در ادامه همراه دیبامگ باشید تا کاملا دریابید نعل اسب نماد چیست و آیا خرافات و نمادی جعلی است یا خیر؟
نعل اسب نماد چیست؟
بیشتر ما نعلهای اسب را در سر در خانههای قدیمی در فیلمهای وسترن دیدهایم. اما واقعا این نعلها خوش شانسی میآورند یا خرافه و بدعتی بیش نیست؟
در اروپا و آمریکا نعل اسب را به عنوان وسیله ای برای شانس آوردن استفاده می کنند. به گفته برخی کارشناسان این موضوع از اسپانیای قدیم (اندلس) وارد اروپا و بعد وارد آمریکا شده است و سرزمین اندلس (اسپانیای کنونی) نیزدر دوران حکومت مسلمانان که در حقیقت حکومت امویان بشمار می آمد ،رسم آویختن نعل اسب را به عنوان برکت و خیرداشتن مورد استفاده قرار می دادند.
سه ارتباط برای شانس و محافظت در این نماد وجود دارد:
- در قرون وسطی، آهن را فلزی می دانستند که می تواند ارواح شیطانی مانند پریان را دفع کند.
- به طور سنتی، یک نعل اسب را با استفاده از ۷ میخ بر روی سم اسب ثابت می کردند. اعتقاد بر این بود که ۷ یک عدد خوش شانس است.
- آهنگرها نعل اسب می ساختند و آهنگرها به دلیل کار با آتش و آهن، دو عنصر قدرتمند که بسیار مورد احترام بودند، خوش شانس محسوب می شدند.
داستان انگلیسی نعل اسب
اینکه چرا نعل اسب به این نماد تبدیل شد، به یک داستان انگلیسی قدیمی باز می گردد. شیطان وارد اتاق بلک اسمیت شد و نعل اسب را که به دیور آویزار شده بود دید. او از بلک اسمیت خواست تا به سم او، نعل اسب بزند. بلک اسمیت هم طبق درخواست او، نعل اسب را به سم شیطان داغ زد. اما شیطان متحمل درد زیادی شد و از بلک اسمیت خواست تا نعل اسب را از سم او جدا کند. بلک اسمیت به او گفت که فقط در صورتی که شیطان دوباره به آن خانه باز نگردد این کار را انجام می دهد و شیطان هم پذیرفت. امروزه، افراد مختلف به منظور محافظت در مقابل شیطان و دفع انرژی های منفی، از جواهرات و زیورآلات نعل اسب استفاده می کنند.
در قرون وسطی، باور عمومی بر آن بود که جادوگرها و شیاطین، از اسب و مخصوصا نعل آن که از جنس آهن است می ترسند. برای آنکه جادوگرها دوباره زنده نشوند، روی تابوت آن ها نعل اسب را داغ می زدند.
در اروپای باستان، نعل اسب را نماد الهه ی ماه می دانستند. آن ها اعتقاد داشتند که نعل اسب خوش شانسی می آورد و آن ها را از چشم شیطان حفظ می کند.
خیلی ها بر این باورند که باید نعل اسب را به شکل حرف U و نه برعکس به کار برد. آن ها بر این باورند که اگر نعل اسب به این شکل استفاده شود، تمام خوش شانسی ها در آن جمع می شوند. اما برخی هم می گویند که نعل اسب باید به صورت برعکس استفاده شود. از نظر آن ها اگر نعل اسب به این صورت استفاده شود، خوش شانسی بر آن ها می بارد.
نعل اسب در قرآن
نعل اسب در هیچ آیهای از قرآن کریم نیامده ولی محققین دینی صحبتهایی بسیار مهم درباره جعلی بودن نماد شانس برای نعل اسبها بیان کردهاند.
یزید (علیه لعنه) در عصر عاشورا بعد از به شهادت رساندن امام حسین (ع) و یارانش دستور داد اسب ها (که نعل تازه شده بودند) را بر بدن شهدای کربلا تازاندند . یزیدیان این روز را روز برکت و پیروزی نام نهادند که در زیارت عاشورا هم به آن اشاره می شود (…یوم تبرکت بهی بن امیه و ….) و برای افتخار بر این پیروزی (قتل خاندان مطهر پیامبر ) و رواج تفکر شیطانی خود نعل اسبهای خود را کندند و در سراسر شهر ها و کشورها گرداندند…
شهر به شهر و کشور به کشور به نشانه پیروزی. در شامات در عراق در قسطنطنیه در روم در ایران و در سراسر جهان مدرن ۱۴۰۰ سال قبل… و این شد سبب آنکه در سرتاسر جهان از ۱۴۰۰ سال پیش تاکنون نعل اسب را نشانه برکت و شانس و پیروزی می دانند.
این خرافه به اروپا هم رسید شاید این اعتقاد از اسپانیا به اروپا رسیده (اندلس قدیم) به اندلسی ها هم از امویان این اعتقاد رسید. امویان به عنوان تبرک نعل اسب نگه میداشتند اما اروپایی ها چون معنی تبرک را نمیدانستند میگفتند:” شانس می آورد”
ایت الله جوادی آملی: تبرک جستن به نعل اسب از موهومات بعد از حادثه کربلاست. به این جهت که این اسبها نعوذ بالله بر آدمهای خارج از دین تاختند پس با ارزش هستند. متاسفانه فرهنگ ناشایست نعل اسب به میان مردم ما هم رواج یافته است.
نعل اسب و چشم زخم
گویند در مکانی مراسم ختمی بود، ابوالعرفا، آیتالله العظمی ادیب مجبور شده بودند به آن خانه بروند. دیده بودند که صاحبخانه یک نعل اسبی را به عنوان چشمزخم در خانه خود آویزان کرده است. آقا تا وارد شده بودند، سرشان را پایین انداخته بودند. امّا بعد دلشان برای این صاحب بیت که مرید آقا بود و به ایشان ارادت داشت سوخته بود و فرموده بودند: فلانی! من به جای تو بودم، این نعل اسب را بر میداشتم و به جای این، یک افسار اسب و الاغ آویزان میکردم!
آن شخص تعجّب کرده بود و ناراحت شده بود. بعد آقا گریه کرده بودند و گفته بودند: خدا شاهد است راست میگویم. ما باید افسار آویزان کنیم که یادمان باشد باید به این نفسمان، افسار بزنیم. نعل اسب چیست که تو فکر کردی مثلاً این چشم زخم را رد میکند؟! ما برای چشم زخم، دعا و مطالب داریم، نعل اسب و … چیست؟! امّا افسار بزن که همیشه نگاهش کنی و به یاد به بند کشیدن نفس خود باشی.
نعل اسب را کجای خانه بگذاریم؟
این خرافات که نعل اسب ها باعث خوش شانسی می شود اغلب با این عقیده مرتبط است که باید آن ها را با انتهای آن به سمت بالا آویزان کرد. گفته می شود این به “گرفتن” شانس خوب و جلوگیری از افتادن آن کمک می کند. برخی از مردم نیز معتقدند که نعل اسب ها را باید بالای در ورودی خانه یا انباری آویزان کرد که انتهای آن رو به بیرون باشد تا شانس به داخل خانه سرازیر شود.
البته ذکر این نکته هم ضروری است که گفته میشود نحوه قرار گرفتن نعل اسب تأثیرات متفاوتی بر جای میگذارد:
نعل رو به پایین: حفاظت و حمایت به همراه میآورد
نعل رو به بالا: خوش شانسی به همراه میآورد
نتیجه گیری
سرازیر شدن شانس و پول با نصب نعل اسب در ورودی خانه خرافاتی بیش نیست. پیشنهاد میکنیم از ترویج چنین خرافاتی جلوگیری کرده و با توکل بر خدای متعال و تلاش و کوشش، ثروت و کسب روزی حلال را به سمت خود سوق دهید.