تاریخ شب یلدا ۱۴۰۳ | تا شب یلدا چند روز مانده است؟

تاریخ شب یلدا ۱۴۰۳ چه روزی است؟ شب یلدا ۱۴۰۳ چند شنبه است؟ چند روز مانده تا شب یلدا؟

شب یلدا یکی از شب‌های خاطره انگیز برای همه ما ایرانیان است. جمع شدن اقوام به دور هم در این شب یکی از سنت‌های بسیار شیرینی است که از نیاکانمان به ما به ارث رسیده است. اگر شما قصد برگزاری مهمانی در این شب را دارید لازم است بدانید که این شب دقیقا در چه تاریخ و چه روزی از هفته قرار خواهد گرفت. با تاریخ شب یلدا ۱۴۰۳ همراه ما در دیبامگ باشید.

تاریخ شب یلدا ۱۴۰۳

شب یلدا از شامگاه آخرین روز پاییز (۳۰ آذر) آغاز و تا بامداد اولین روز زمستان (۱ دی) ادامه می‌یابد.

در سال ۱۴۰۳ شب یلدا برابر با شامگاه جمعه ۳۰ آذر ۱۴۰۳ خواهد بود. به عبارتی اگر قصد شب نشینی در شب یلدا را دارید باید به فکر از خواب بیدار شدن و رفتن به سر کار و مدرسه در روز شنبه یکم دی ماه نیز باشید.

چند روز تا شب یلدا مانده است؟

فلسفه و علت نامگذاری شب یلدا

یلدا در افسانه‌ها و اساطیر ایرانی حدیث میلاد عشق است که هر سال در «خرم روز» مکرر می‌شود.

ماه دلداده مهر است و این هر دو سر بر کار خود دارند که زمان کار ماه شب است و مهر روزها بر می‌آید. ماه بر آن است که سحرگاه، راه بر مهر ببندد و با او در آمیزد، اما همیشه در خواب می‌ماند و روز فرا می‌رسد که ماه را در آن راهی نیست.

سرانجام ماه تدبیری می‌اندیشد و ستاره ای را اجیر می‌کند، ستاره ای که اگر به آسمان نگاه کنی همیشه کنار ماه قرار دارد و عاقبت نیمه شبی ستاره، ماه را بیدار می‌کند و خبر نزدیک شدن خورشید را به او می‌دهد. ماه به استقبال مهر می‌رود و راز دل می‌گوید و دلبری می‌کند و مهر را از رفتن باز می‌دارد.

در چنین زمانی است که خورشید و ماه کار خود را فراموش می‌کنند و عاشقی پیشه می‌کنند و مهر دیر بر می‌آید و این شب، «یلدا» نام می‌گیرد. از آن زمان هر سال مهر و ماه تنها یک شب به دیدار یکدیگر می‌رسند و هر سال را فقط یک شب بلند و سیاه وطولانی است که همانا شب یلداست.

شب یلدا و جشن‌هایی که در این شب برگزار می‌شود، یک سنت باستانی است و پیروان میتراییسم آن را از هزاران سال پیش در ایران برگزار می‌کرده‌اند. در این باور یلدا روز تولد خورشید و بعدها تولد میترا یا مهر است. بسیاری بر این باورند که ریشه‌ی پاس‌داشت شب چله میراث قوم کاسپیان است.

کاسپ‌ها از اولین اقوام آریایی هستند که وارد ایران شدند. آن‌ها مردمانی با چشم‌های کبودرنگ و موهای بور بودند که ابتدا در گیلان امروزی سکنی گزیدند و پس از چندی به نقاط دیگر ایران مهاجرت کردند.

چون تاریکی فرا می‌رسید در پرتو روشنایی آتش تاریکی اهریمنی را از بین می‌بردند. در این شب مهم یا تولد خورشید افراد دور هم جمع می‌شدند و جهت رفع این نحوست آتش می‌افروختند و خوان ویژه مانند سفره یی که عید نوروز تهیه می‌کنند اما محتویات آن متفاوت است می‌گستراندند و هر آنچه میوه تازه فصل که نگهداری شده بود و میوه‌های خشک در سفره می‌نهادند.

این سفره جنبه دینی داشته و مقدس بود و از ایزد خورشید روشنایی و برکت می‌طلبیدند تا در زمستان به خوشی سر کنند و میوه‌های تازه و خشک و چیزهای دیگر در سفره تمثیلی از آن بود که بهار و تابستانی پربرکت داشته باشند و همه شب را در پرتو چراغ و نور و آتش می‌گذراندند تا اهریمن فرصت دژخویی و تباهی نیابد.

نظر خود را با ما به اشتراک بگذارید