گروه بیتیاس (BTS) یکی از پرطرفدارترین و شناختهشدهترین گروههای موسیقی پاپ در جهان است که اعضای آن از کره جنوبی میآیند و در سطح جهانی مخاطبان زیادی دارند. از نظر اسلام، تحلیل هر موضوعی باید با توجه به اصول و آموزههای دینی صورت گیرد و این موضوع نیز مستثنی نیست. در ادامه این مطلب از دیبامگ به بررسی دیدگاه اسلام درباره موسیقی و تحلیل گروه بی تی اس براساس آموزه های دینی میپردازیم.
حکم گوش دادن به موسیقی در اسلام
دیدن نواختن موسیقی (بدون شنیدن) حکمی ندارد بلکه حکم آن مربوط به تولید و ساخت و خرید و فروش آلات، تعلیم و تعلم،نواختن و شنیدن (استماع) آن است مراجع عظام تقلید حکم انواع موسیقی را بیان کرده اندکه به شرح زیر است:
حضرت آیت ا…العظمی خامنه ای :
هر گونه نوازندگی مطرب لهوی که متناسب با مجالس عیش و نوش باشد حرام است.
حضرت آیت ا… العظمی فاضل لنکرانی:
موسیقی اگر مطرب و مهیّج و مناسب مجالس لهو و لعب باشد حرام است و در غیر این صورت مانعی ندارد و مرکز پخش تاثیری در حکم ندارد.
حضرت آیت ا… العظمی بهجت:
اگر موسیقی مطرب باشد استماع و خرید و فروش آن حرام است.
حضرت آیت ا… العظمی صافی گلپایگانی:
آنچه را عرف مردم موسیقی می دانند استماع آن و ساخت و تعلیم و تعلم و فروش آلات آن حرام است.
حضرت آیت ا… العظمی مکارم شیرازی:
کلیه صداها و آهنگ ها که مناسب لهو و فساد است حرام و غیر آن حلال است و تشخیص آن با مراجعه به اهل عرف عام خواهد بود.
حضرت آیت ا… العظمی تبریزی:
گوش دادن به موسیقی لهوی که مناسب مجالس خوشگذرانی می باشد جایزنیست و همچنین ساخت و تعلیم و خرید و فروش ابزار آلات موسیقی لهوی جایز نیست.
حضرت آیت ا…العظمی سیستانی:
اگر موسیقی مناسب مجالس لهو و عیاشی نباشد حرام نیست.
پس گوش دادن به آهنگ ها و موسیقی هائی که مطرب و مناسب مجالس لهو و لعب است، حرام است.
اما تشخیص موارد و مصادیق، که آیا نوع خاصی از موسیقی مثل «پاپ» از مصادیق موسیقی حرام است یا مجاز، بر عهده ی افراد مکلف است. زیرا افرادی که آشنایی مختصری با موسیقی دارند، میتوانند موارد موسیقی مطرب و مناسب مجالس لهو و لعب را از غیر آن تشخیص دهند.
از اینرو حتی اگر آهنگهای انقلابی و جنگی، مطرب و مناسب با مجالس لهو و لعب باشد. گوش کردن به آن نیز حرام می باشد. موسیقی پاپ هم از این قاعده مستثنی نیست و چنانچه مشتمل بر طرب و لهو و لعب باشد حرام و گوش کردن آن جائز نمی باشد.
اما اسلام و موازین دینی چه دیدگاهی نسبت به گروه های موسیقی مانند بی تی اس دارد؟
گروه بی تی اس از نظر اسلام
گروههای موسیقی مانند بیتیاس، بهویژه در دنیای امروز که رسانهها و فضای مجازی به سرعت گسترش یافتهاند، میتوانند تأثیرات زیادی بر فرهنگ و رفتار جوانان داشته باشند. اسلام بهطور کلی بر حفاظت از اخلاق و ارزشهای اسلامی تأکید دارد. چنانچه طرفداران بیتیاس تحت تأثیر رفتار یا سبک زندگی غیر اسلامی این گروه قرار گیرند، ممکن است مشکلاتی از نظر فرهنگی و دینی ایجاد شود.
اعضای بیتیاس در برخی مواقع، پیامهای مثبتی مانند خودباوری، احترام به خود، و اهمیت کار گروهی را منتقل کردهاند که میتواند با برخی آموزههای اسلامی همراستا باشد. اما باید توجه داشت که در برخی از آهنگها و فعالیتهای آنها، ممکن است ارزشهایی مانند روابط نامشروع یا مسائل مرتبط با ظاهر و مصرفگرایی مطرح شود که بر اساس آموزههای اسلامی باید مورد نقد قرار گیرد.
برای آشنایی بیشتر میتوانید مقاله صحبتهای اعضای بی تی اس در مورد خدا را مطالعه نمایید.
همانطور که در احکام مراجع تقلید در مورد موسیقی اشاره شد، اسلام نظرات متفاوتی دارد. برخی علما موسیقی را به طور کلی حرام میدانند، در حالی که برخی دیگر آن را بسته به نوع محتوا و تأثیرات آن جایز میدانند. در صورتی که موسیقی حاوی پیامهای منفی یا مضر باشد، میتواند از نظر اسلامی ناپسند و حتی حرام باشد.
بنابراین اسلام بر تربیت صحیح و استفاده مفید از اوقات تأکید دارد. رسانهها و سرگرمیها میتوانند هم تأثیرات مثبت و هم منفی داشته باشند. جوانان مسلمان باید با دقت در انتخاب محتوای مورد مصرف خود، از تأثیرات منفی فرهنگهای مختلف بر رفتار و نگرش خود جلوگیری کنند.