لیله الرغائب (شب آرزوها) اولین شب جمعه ماه رجب است که برای آن اعمال و فضایل بسیاری نقل کرده اند که از آن جمله می توان به روزه پنجشنبه و استغفار زیاد اشاره کرد.
بر پایه برخی روایات ماه رجب ماه امیرالمومنین(ع) است، همانگونه که شعبان ماه حضرت رسول(ص) و رمضان ماه خداست. و نخستین شب آن از شب های چهارگانه ای است که درباره احیا و شب زنده داری آنها سفارش فراوان شده است.
خواندن دعاهای ویژه به هنگام دیدن ماه نیز چیزی است که درباره آن سفارش شده است. علاوه بر خواندن دعا از انجام اعمال شب لیله الرغائب نیز غافل مشوید.
دعای شب آرزوها
در این شب خواندن دعای ماه رجب، دعای فرج و سلامتی امام زمان (ع)، دعا در حق پدر و مادر، دعا در حق فرزند و … توصیه میشود. توجه داشته باشید، خوب است هنگام دعا شب آرزوها، بیشتر بر این صفات خدا که “کریم العفو” است و با بزرگورای از خطای بندگان می گذرد و “مبدل السیئات بالحسنات” است و بدیهای بندگان را با نیکی پاسخ می دهد، تکیه و تاکید کنید.
به حضرت محمد(ص) و امام معصوم (ع) توسل یابید و آن عزیزان را شفیع خویش بسازید، باشد که سفیدرویی آن عزیزان باعث امرش و استغفار گردد و سرانجام شب را با توسل به صاحبان معصوم شب به پایان ببرد و اصلاح حال خویشتن و دوستانتان را از خداوند حق تعالی بخواهد.
همچنین توجه کنید که بیشتر از ” چه اندازه عبادت کردن” به ” چگونه عبادت کردن” دل سپارد و بیش از ” فزونی کمیت” به ” حسن کیفیت” آن همت بندد. در دعا و مناجات، زبان و بیانی و الفاظی را برگزیند که خواری و خاکساری او و نیاز و زاری او را هر چه بیشتر بنمایاند و بر این نکته تاکید ورزد که خداوند او را تشریفها بخشیده و منتها نهاده که بار تکلیف بندگی و عبادت بر دوشش نهاده است.
هنگام دعا بیشتر بر این صفات خدا که “کریم العفو” است و با بزرگورای از خطای بندگان می گذرد و “مبدل السیئات بالحسنات” است و بدیهای بندگان را با نیکی پاسخ می دهد، تکیه و تاکید کند. و به محمد(ص) و آل او توسل یابد و آن عزیزان را شفیع خویش سازد، باشد که سفیدرویی آن عزیزان عذرخواه سیاهرویی ما گردد و سرانجام شب را با توسل به صاحبان معصوم شب به پایان برد و اصلاح حال خویشن را از آنان بخواهد.
بهترین دعاهای شب آرزوها چیست؟
دعای سلامتی و فرج امام زمان (عج): دعا برای فرج آن حضرت که با آمدن او جهان پر از عدل و داد و صلح و آرامش خواهد شد.
طلب هدایت و راه مستقیم از خدا: «اهْدِنَا الصِّراطَ الْمُسْتَقیمَ؛ ما را به راه راست هدایت کن» همان راه صحیح و قرآنی که ریشه در سیره و سبک زندگی اهل بیت پیامبراکرم (صلی الله علیه و اله) دارد.
درخواست پذیرش توبه و تسلیم بودن در راه خدا: «پروردگارا! ما را تسلیم فرمان خود قرار ده! و از دودمان ما، امتى که تسلیم فرمانت باشند، به وجود آور! و طرز عبادتمان را به ما نشان ده و توبه ما را بپذیر، که تو توبهپذیر و مهربانى!»
خواهان دنیای نیکو و آخرت خوب باشیم: آموزههای دینی مخالف دست یابی به دنیای خوب و سالم نیست از این رو در مناجاتهای قرآنی علاوه بر آخرت نیک دنیای خوب هم طلب میشود: «و بعضى میگویند: «پروردگارا! به ما در دنیا (نیکى) عطا کن! و در آخرت نیز (نیکى) مرحمت فرما! و ما را از عذابِ آتش نگاه دار!»
طلب بخشش الهی و نجات از آتش جهنم: «همان کسانى که میگویند: «پروردگارا! ما ایمان آورده ایم؛ پس گناهان ما را بیامرز، و ما را از عذابِ آتش، نگاهدار!»
عاقبت به خیری: از دعاهای قرآنی این چنین استفاده میشود که یکی از بهترین دعاها طلب عاقبت خیر است، کما اینکه در آیاتی از قرآنی این چنین بیان شده است: «أَنْتَ وَلِیِّی فِی الدُّنْیا وَ الْآخِرَةِ تَوَفَّنی مُسْلِماً وَ أَلْحِقْنی بِالصَّالِحین؛ تو ولىّ و سرپرست من در دنیا و آخرت هستى، مرا مسلمان بمیران؛ و به صالحان ملحق فرما!»
همچنین دعاهایی مانند:
- طلب شرف و کرامت
- طلب روزی و گشایش
- طلب آمرزش و عافیت
- طلب سلامتی و حفظ
- طلب قبولی اعمال
- طلب ایمنی از شر هر چیز
- برآورده شدن همه حاجات
بهترین دعای لیله الرغائب عربی
بهترین دعا برای شب لیلهالرغائب، دعای مخصوصی است که از پیامبر اسلام (ص) نقل شده است. این دعا در کتابهای معتبر شیعه و سنی، مانند کتاب مفاتیح الجنان و کتاب اقبال الاعمال، ذکر شده است. متن این دعا به شرح زیر است:
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ
اللَّهُمَّ إِنِّی أَسْأَلُکَ بِاسْمِکَ الْعَظِیمِ الْأَعْظَمِ الَّذِی إِذَا دُعِیتَ بِهِ أَجَبْتَ وَإِذَا سُئِلْتَ بِهِ أَعْطَیْتَ
وَبِمَجْدِکَ الَّذِی یَقْدُرُ عَلَى کُلِّ شَیْءٍ وَبِعِزَّتِکَ الَّتِی لاَ یَقْهَرُهَا شَیْءٌ وَبِقُوَّتِکَ الَّتِی تُعْجِزُ عَنْهَا الْقُوَى وَبِحِکْمَتِکَ الَّتِی لاَ یُحِیطُ بِهَا الْبَصَرُ وَبِرَحْمَتِکَ الَّتِی وَسِعَتْ کُلَّ شَیْءٍ
أَنْ تُصَلِّیَ عَلَى مُحَمَّدٍ وَآلِ مُحَمَّدٍ وَأَنْ تَجْعَلَ لِی فِی لَیْلَهِ هَذِهِ الْقَدِیرَهِ شَرَفًا وَکَرَامَهً وَرِزْقًا وَفَرَجًا وَمَغْفِرَهً وَعَافِیَهً وَسَلَامَهً وَحِفْظًا وَقَبُولًا وَأَنْ تُعِیذَنِی فِیهَا مِنْ شَرِّ کُلِّ شَیْءٍ وَأَنْ
قْضِیَ لِی فِیهَا جَمِیعَ حَوَائِجِی
فَإِنَّکَ أَنْتَ الْمُقْتَدِرُ عَلَى کُلِّ شَیْءٍ وَصَلَّى اللَّهُ عَلَى مُحَمَّدٍ وَآلِهِ أَجْمَعِینَ
به نام خداوند بخشنده مهربان
خدایا، از تو به نام بزرگت میخواهم، نامی که اگر با آن خوانده شوی، اجابت میکنی و اگر از تو خواسته شود، عطا میکنی. و به بزرگیات که بر هر چیز تواناست و به عزتت که هیچ چیز بر آن غالب نیست و به نیرویت که بر همه نیروها چیره است و به حکمتت که چشمها آن را درنمییابد و به رحمتت که همه چیز را فراگرفته است.
از تو میخواهم که بر محمد و آل محمد درود فرستی و برایم در این شب قدر، شرف و کرامت و روزی و گشایش و آمرزش و عافیت و سلامتی و حفظ و قبول و مرا در آن از شر هر چیز ایمن کنی و در آن همه حاجاتم را برآوری.
زیرا تو بر همه چیز توانا هستی و درود خدا بر محمد و آل او همگی باد.
این دعا را میتوان به صورت فردی یا جمعی خواند. در صورتی که به صورت جمعی خوانده شود، بهتر است که در یک مکان مقدس و معنوی، مانند مسجد یا حرم مطهر امامان معصوم (ع)، خوانده شود.
برای دستیابی به جایگاه و اهمیت شب آرزوها کافی است که به روایاتی که در منابع روایی در این خصوص وارد شده است دقت و تأمل کنیم؛ برای نمونه در این خصوص این چنین نقل شده است:
عن رسول اللَّه صلى الله علیه و آله فی ذِکرِ فَضلِ شَهرِ رَجَبٍ:
وَ لَكِنْ لَا تَغْفُلُوا عَنْ أَوَّلِ لَيْلَةٍ جُمُعَةٍ فِيهِ [منه] فَإِنَّهَا لَيْلَةٌ تُسَمِّيهَا الْمَلَائِكَةُ لَيْلَةَ الرَّغَائِبِ
. . . ليكن از شب جمعهى اول اين ماه غفلت مورزيد، زيرا اين شب، شبى است كه فرشتگان آن را «ليلة الرّغائب»؛ (شب دست يافتن به امور مورد رغبت و علاقه) مىنامند؛
وَ ذَلِكَ أَنَّهُ إِذَا مَضَى ثُلُثُ اللَّيْلِ لَمْ يَبْقَ مَلَكٌ فِي السَّمَاوَاتِ وَ الْأَرْضِ إِلَّا يَجْتَمِعُونَ فِي الْكَعْبَةِ وَ حَوَالَيْهَا
زيرا زمانى كه يك سوم از شب جمعهى اول اين ماه سپرى مىشود، هيچ فرشتهاى در آسمانها و زمين باقى نمىماند مگر آنكه در كعبه و پيرامون آن گرد مىآيند
وَ يَطَّلِعُ اللَّهُ عَلَيْهِمْ اطِّلَاعَةً فَيَقُولُ لَهُمْ يَا مَلَائِكَتِي سَلُونِي مَا شِئْتُمْ
و خداوند بر آنها اشراف نموده و نظر افكنده و خطاب به آنها مىگويد: اى فرشتگان من، هر حاجتى داريد از من بخواهيد.
فَيَقُولُونَ رَبَّنَا حَاجَتُنَا إِلَيْكَ أَنْ تَغْفِرَ لِصُوَّامِ رَجَبٍ فَيَقُولُ اللَّهُ تَبَارَكَ وَ تَعَالَى قَدْ فَعَلْتُ ذَلِكَ
فرشتگان مىگويند: پروردگارا، حاجت ما از تو اين است كه روزهداران ماه رجب را بيامرزى. خداوند-تبارك و تعالى- مىفرمايد: چنين كردم.»