حکم رقصیدن در ماه رمضان؛ آیا رقصیدن روزه را باطل میکند؟

آیا میدانید رقصیدن برای روزه دار در ماه رمضان چه حکمی دارد؟ آیا رقص موجب باطل شدن روزه میشود؟ پاسخ کامل به این سوالات را براساس نظر مراجع تقلید در دیبامگ بخوانید.

احتمالا تاکنون شنیده اید که گوش دادن به موسیقی، آواز خواندن و رقص در ماه رمضان ممنوع است و می‌تواند روزه را باطل کند. در این مطلب از دیبامگ قصد داریم نظرات مراجع تقلید را درباره رقصیدن در این ماه مبارک ارائه دهیم.

حکم رقصیدن در اسلام و قرآن

در فقه اسلامی، اکثر مراجع تقلید به این نتیجه رسیده‌اند که رقصیدن زن در حضور مرد نامحرم به طور کلی حرام است. اما رقص زن برای شوهرش بلامانع است، به شرطی که شخص سومی در میان نباشد و رقص با اعمال حرام همراه نباشد.

در مورد دیگر، مانند رقص زنان در مجالس مختص به زنان، رقص مردان در مراسم عروسی، یا رقص بانوان در جمع‌هایی که همه حاضران محرم هستند، احکام متفاوتی وجود دارد.

از طرفی دیگر در قرآن، حکم رقص به‌طور صریح و دقیق ذکر نشده است. زیرا آیات قرآن عمدتاً به بیان احکام کلی و اساسی پرداخته و جزئیات بسیاری از احکام به پیامبر (ص) واگذار شده است و پس از ایشان، ائمه (ع) به تبیین آن‌ها می‌پردازند. بنابراین، نمی‌توان انتظار داشت که تمامی احکام جزئی در قرآن مطرح شده باشد. همچنین، از آیاتی که به ترک کارهای بیهوده و لغو توصیه می‌کنند، می‌توان به‌عنوان دلیلی برای حرمت رقص استفاده کرد، چرا که رقص نیز می‌تواند یکی از مصادیق این کارها باشد.

آیا رقصیدن روزه را باطل میکند؟

در بسیاری از روایات مذهبی، روزه با اعمال و انضباط معنوی خاصی همراه است. به عنوان مثال، در اسلام، روزه در ماه رمضان اساساً معطوف به تأمل معنوی، نماز و پرهیز از گناهان است. رقصیدن، آواز خواندن و آهنگ گوش دادن نیز از جمله فعالیت هایی است که اسلام برای زنان و مردان حد و مرز تعیین کرده است. همانطور که گفته شد رقصیدن و آواز خواندن زن برای مرد نامحرم حرام است. اما در صورت انجام این عمل حرام، روزه باطل نخواهد شدو زیرا رقصیدن جزو مبطلات روزه نیست. درواقع حکم رقصیدن در ماه رمضان با ماه های دیگر تفاوتی ندارد و همان احکام رقص در اسلام برای ماه رمضان نیز صدق می‌کند اما موجب ابطال روزه نمیشود. اما در ادامه نظر مراجع را نیز بخوانید:

رفصیدن در ماه رمضان از نظر آیت الله مکارم شیرازی

كليه صداها و آهنگ هایی كه مناسب مجالس لهو و فساد است حرام و غير آن حلال است. گوش دادن به موسیقی حرام، روزه را باطل نمی کند اما از ثواب و اثر روزه کم می کند.

به نظر آیت الله مکارم شیرازی رقص زن براى شوهر خود جايز است. در بقیه موارد اعم از مجلس عقد و عروسى و يا مولودى ها و یا به تنهایی جایز نیست.

اما موردهای دیگر همچون رقصیدن زن در مجالس زنانه، رقص مرد در مجالس عروسی‌، یا رقصیدن بانوان در مجالسی که همه حاضران محرم هستند، احکام متفاوتی دارد. که نظر مراجع مختلف را بررسی می کنیم.

نظر مراجع درباره رقصیدن در ماه رمضان

رفصیدن در ماه رمضان از نظر آیت الله خامنه ای

گوش دادن به موسیقی های متناسب با مجالس لهو و گناه حرام است، چه در ماه رمضان باشد و چه در غیر ماه رمضان، اما گوش دادن به موسیقی هایی که این گونه نیست، اشکال ندارد، چه در ماه رمضان باشد و یا در غیر رمضان. تشخیص موضوع موکول به نظر عرفی مکلف است.

رفصیدن در ماه رمضان از نظر آیت الله صافی گلپایگانی

معتقدند که رقص زنان در مجالس زنانه یا رقص مردان در عروسی ها مطلقا حرام است.

 آیت الله بهجت، آیت الله مکارم شیرازی، آیت الله فاضل لنکرانی، آیت الله نوری همدانی، آیت الله وحید خراسانی و آیت الله سیستانی

معتقد هستند که رقص زنان در مجالس زنانه یا رقص مردان در مراسم عروسی بنابر احتیاط واجب، حرام است.

آیت الله خمینی، آیت الله خامنه ای و تبریزی

معتقدند که رقص زنان در مجالس زنانه یا رقص مردان در عروسی ها و مجالس مردانه، اگر موجب تحریک شهوت نشود، مفسده ای به دنبال نداشته باشد و با فعلی حرام (از جمله موسیقی حرام) همراه نباشد، اشکالی ندارد.

نظر خود را با ما به اشتراک بگذارید