چله زیارت عاشورا، سنتی معنوی و دیرینه است که بسیاری از شیعیان برای برآورده شدن حاجات و رفع گرفتاریها به آن توسل میشوند. این ختم محبوب، با آداب و روش خاصی همراه است. در این مقاله از دیبامگ، روش و طریقه ختم چله زیارت عاشورا را به همراه چله زیارت عاشورای امام هادی(ع) و اداب قرائت زیارت عاشورا را برای شما بطور مفصل توضیح داده ایم.
نحوه ختم چله زیارت عاشورا
مرحوم آیتالله عبدالکریم حقشناس (ره) از عارفان و سالکان الهی بر این عقیده بودند که اگر زیارت عاشورا به مدت چهل روز و با شرایط خاصی انجام شود، میتوان به حاجتها و خواستههای بزرگ و غیرقابل دستیابی رسید، مگر اینکه آن حاجت به خیر و صلاح فرد نباشد. اگر برای برآورده شدن حاجتی به امام حسین(ع) متوسل شدهاید، به مدت چهل روز زیارت عاشورای آن حضرت را به شیوهای که از آیتالله حقشناس نقل شده است، بخوانید:
1.تکبیر
صد مرتبه تکبیر(الله اکبر) بگویید.
2. خواندن لعن و سلام های زیارت عاشورا
لعن و سلامهای زیارت عاشورا را یک بار میخوانید:
لعنها
اللّٰهُمَّ الْعَنْ أَوَّلَ ظَالِمٍ ظَلَمَ حَقَّ مُحَمَّدٍ وَآلِ مُحَمَّدٍ وَآخِرَ تَابِعٍ لَهُ عَلَیٰ ذٰلِکَ. اللّٰهُمَّ الْعَنِ الْعِصَابَةَ الَّتِی جاهَدَتِ الْحُسَیْنَ وَشایَعَتْ وَبایَعَتْ وَتابَعَتْ عَلَیٰ قَتْلِهِ، اللّٰهُمَّ الْعَنْهُمْ جَمِیعاً
خدایا لعنت کن نخستین ستمکاری را که به حق محمّد و خاندان محمّد ستم کرد و آخرین کسی را که در این ستم از او پیروی نمود. خدایا لعنت کن جمعیتی را که با حسین پیکار کردند و همراهی نمودند و پیمان بستند و پیروی کردند بر کشتن آن حضرت، خدایا همه آنان را لعنت کن؛
سلامها
السَّلامُ عَلَیْکَ یَا أَبا عَبْدِاللّٰهِ وَعَلَی الْأَرْواحِ الَّتِی حَلَّتْ بِفِنائِکَ، عَلَیْکَ مِنِّی سَلامُ اللّٰهِ أَبَداً مَا بَقِیتُ وَبَقِیَ اللَّیْلُ وَالنَّهارُ، وَلَا جَعَلَهُ اللّٰهُ آخِرَ الْعَهْدِ مِنِّی لِزِیارَتِکُمْ، السَّلامُ عَلَی الْحُسَیْنِ، وَعَلَیٰ عَلِیِّ بْنِ الْحُسَیْنِ، وَعَلَیٰ أَوْلادِ الْحُسَیْنِ، وَعَلَیٰ أَصْحابِ الْحُسَیْنِ؛
سلام بر تو ای اباعبدالله و بر جانهایی که به درگاهت فرود آمدند، از سوی من سلام خدا بر تو باد همیشه تا هستم و تا شب و روز باقی است و خدا زیارت شما را آخرین زیارت از سوی من قرار ندهد، سلام بر حسین و بر علی بن الحسین و فرزندان حسین و یاران حسین؛
3.خواندن زیارت عاشورا
از ابتدای زیارت عاشورا تا ابتدای این دو فقره لعن و سلام را بخوانید.
4. خواندن دو رکعت نماز
دو رکعت نماز به نیت هدیه به حضرت اباعبدالله الحسین (ع) بخوانید.
5. تکبیر
دوباره صد مرتبه تکبیر(الله اکبر) بگویید.
6. قرائت زیارت عاشورا
زیارت عاشورای امام حسین (ع) به همان روشی که در مفاتیح الجنان آمده است؛ یعنی زیارت عاشورا را از ابتدا تا انتها با همان صد لعن و صد سلام که در متن زیارت مکتوب است می خوانید.
7. دو رکعت نماز زیارت
در آخر دو رکعت نمازی را که بعد از زیارت وارد شده است، بخوانید زیرا این دو رکعت نماز، از اجزای زیارت عاشورای امام حسین (ع) محسوب می شود و باید خوانده شود.
ممکن است یک روز بنا به دلایلی نتوانیم ادعیه و سورههای مخصوص به چله را بخوانیم. در این مواقع چه باید کرد؟ برای آگاهی از احکام فراموشی چله به مقاله “اگر یک روز از چله فراموش شود چه کنیم؟” رجوع نمایید.
آداب چله زیارت عاشورا
آیتالله حقشناس معتقد بود که در این چله، بعضی امور توصیه اکید است و بهتر است حتماً رعایت شود:
- مرحوم حقشناس میفرمود:اگر کسی در این چهل روز مواظبت بر ترک محرمات و انجام واجبات به خصوص مراقبه از ترک گناههای زبانی نداشته باشد و این چله زیارت عاشورا را با بقیه شرایطش به جای آورد، من به هیچ وجه تضمین نمیکنم به حاجتش برسد.
- مرحوم حقشناس میفرمود:خواندن زیارت عاشورا، چهل روز پشت سر هم و مستمر باشد.
- مرحوم حقشناس میفرمود:همه زیارت و دیگر اعمال باید یکسره و بدون فاصله خوانده شود؛ یعنی نباید زیارت و اعمالش را تقسیم کرد و بخشی را در ساعتی و بخشی دیگر را در وقتی دیگر انجام داد.
- هرروز بعد از اتمام آن برای سلامتی امام زمان علیه السلام صدقه بدهید.
- زمان خواندن چله زیرات عاشورا در بین طلوع و غروب آفتاب باشد.
- در بین قرائت زیارت عاشورا با کسی صحبت نکنید و کلمات و عبارات صحیح و درست ادا شود.
- کسی جز همسر و اعضای خانه، از این چله باخبر نشود.
- بجای عبارت (( و هذا یومٌ فرحَت )) عبارت (( و یوم قتل الحسین یومٌ فرحَت )) و بجای عبارت (( إن هذا یوم تبرّکت )) عبارت (( إن یومَ قتل الحسین یومٌ تبرّکت )) قرائت گردد.
- بانوان در ایامی خاص که نمیتوانند نمازها را به جای آورند، یکی از اعضای خانه به جای آنها این زیارت را به جای آورد تا چله و استمرار چهل روزه منقطع نشود.
- مراقب سخنان و زبان خود باشید، زبانی که در این چهل روز قرار است کلمات و بندهای زیارت عاشورای امام حسین (ع) بر آن جاری شود، باید پاک و طاهر باشد.

چله زیارت عاشورا برای چه نیازهایی مؤثر است؟
فرقی نمیکند که به دنبال چه خواستهای هستید؛ شما میتوانید چله زیارت عاشورا را برای انواع نیازها، برآورده کردن خواستهها، دفع بلاها و دشمنان انجام دهید. از جمله این موارد میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- چله زیارت عاشورا برای ازدواج
- ختم زیارت عاشورا برای بچهدار شدن
- چله زیارت عاشورا برای اموات
- خواندن چله زیارت عاشورا برای خانهدار شدن
آثار و برکات چله زیارت عاشورا
بر اساس روایت صفوان بن مهران، امام صادق (ع) و پدران معصوم ایشان تأکید کردهاند که هر فردی که این زیارت و دعای پس از آن را از دور یا نزدیک بخواند، زیارتش در درگاه خداوند پذیرفته میشود، دعایش مستجاب خواهد بود، حاجاتش برآورده میگردد، و مورد شفاعت قرار میگیرد. همچنین، شفاعت او برای دیگران نیز پذیرفته خواهد شد و او به بهشت خواهد رفت.
در انتهای روایت صفوان آمده است: «ای صفوان، هرگاه به حاجتی نیاز داشتی، در هر مکانی که هستی، این زیارت و دعای پس از آن را بخوان و حاجتت را از خدا بخواه که به یقین از سوی خداوند برآورده خواهد شد.»
چله زیارت عاشورا طبق روایت امام هادی علیه السلام
ختم زیارت عاشورا برای برآورده کردن حاجات از نظر امام هادی علیه السلام نیازی به فرستادن ۱۰۰ مرتبه لعن و سلام ندارد. بنابراین، انجام چله زیارت عاشورا به این شیوه برای افرادی که زمان کافی برای خواندن کامل آن را ندارند و میخواهند با دعای کوتاهتری حاجات خود را دریافت کنند، مناسبتر است. البته قرائت صد لعن و سلام پاداش بیشتری دارد، اما از آنجا که این دعا مستحب است، خواندن یک مرتبه لعن و سلام نیز کافی است.
بر اساس روایات امام هادی علیه السلام، برای ختم زیارت عاشورا به منظور برآورده کردن حاجات، هنگامی که به ذکر لعن و سلام رسیدید، میتوانید دعای زیر را بخوانید که معادل ۱۰۰ مرتبه لعن و سلام است.
اللّهُمَّ الْعَنْ اَوَّلَ ظالِمٍ ظَلَمَ حَقَّ مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ آخِرَ تابِعٍ عَلَی ذلِکِ، اللّهُمَّ الْعَنْ الْعِصابَهَ الَّتی جاهَدَتِ الْحُسَیْنَ وَ شایَعَتْ و بایَعَتْ و تابَعَتْ عَلَی قَتْلِهِ، اللّهُمَّ الْعَنْهُمْ جَمیعاً؛
اللّهُمَّ الْعَنْهُمْ جَمیعاً تِسْعاً وَ تِسْعینَ مَرَّهً»
«السَّلامُ عَلَیْکَ یا اَباعَبْدِاللهِ وَ عَلَی الْاَرْواحِ الَّتِی حَلَّتْ بِفِنائِکَ، عَلَیْکَ مِنّی سَلامُ اللهِ اَبَداً مابَقیتُ وَ بَقِیَ اللَّیْلُ وَالنَّهارُ، وَلاجَعَلَهُ اللهُ آخِرَ الْعَهْدِ مِنیّ لِزِیارَتِکُمْ، السَّلامُ عَلَی اﻟْحُسَیْنِ وَ عَلَی عَلِیِّ بْنِ اﻟْحُسَیْنِ وَ عَلَی اَوْلادِ اﻟْحُسَیْنِ وَ عَلَی اَصْحابِ الْحُسَیْنِ؛
السَّلامُ عَلَی اﻟْحُسَیْنِ وَ عَلَی عَلِیِّ بْنِ اﻟْحُسَیْنِ وَ عَلَی اَوْلادِ اﻟْحُسَیْنِ وَ عَلَی اَصْحابِ الْحُسَیْنِ تِسْعاً وَ تِسْعینَ مَرَّهً
آداب خواندن زیارت عاشورا برای گرفتن حاجت:
- خواندن زیارت عاشورا در چهل روز، در برآوردن حاجات و رسیدن به مقاصد و دفع دشمنان بی نظیر است.
- بهتر است خواندن زیارت عاشورا را از روز چهارشنبه آغاز کنید.
- زیارت عاشورا را بین طلوع و غروب آفتاب بخوانید.
- زیارت عاشورا باید چهل روز مستمر خوانده شود و هر روز صدقه برای سلامتی آقا امام زمان (عج) داده شود.