در آستانه بیست و هفتمین روز از ماه مبارک رمضان، ماهی سرشار از رحمت، برکت و مغفرت الهی، دلهای مؤمنان بیش از پیش به سوی نیایش و استغفار پر میکشد. در این روزهای پایانی، لحظات گرانبها و فرصتهای ارزشمند برای تقرب به درگاه خداوند متعال در حال سپری شدن است.
از این رو، پرداختن به متن، صوت و تصویر دعای روز بیست و هفتم ماه رمضان، همراه با ترجمه دقیق و تفسیر ژرف آن، میتواند دریچهای نو به سوی فهم عمیقتر مضامین این دعای پرفیض بگشاید و زمینه را برای بهرهمندی هرچه بیشتر از برکات این روز فراهم آورد.
دعای روز بیست و هفتم ماه رمضان شامل معارفی است که به طلب روزی، فضیلت شب قدر، آسان کردن کارهای دشوار، و قبول عذر و بخشش گناهان اشاره دارد.
متن دعای روز بیست و هفتم ماه رمضان
(اللَّهُمَّ ارْزُقْنِي فِيْهِ فَضْلَ لَيْلَةِ القَدْرِ، وَصَيِّرْ اُمُورِي فِيْهِ مِنَ العُسْرِ إِلى اليُسْرِ، وَاقْبَلْ مَعاذِيرِي، وَحُطَّ عَنِّي الذَّنْبَ وَالوِزْرَ، يا رَؤُوفاً بِعِبادِهِ الصَّالِحِينَ.)
«خدایا روزی کن مرا در آن فضیلت شب قدر را، و بگردان در آن کارهای مرا از سختی به آسانی، و بپذیر عذرهایم، و بریز از من گناه و بار گران را، ای مهربان به بندگان شایسته خویش.»
دعای روز بیست و هفتم ماه مبارک رمضان صوتی
پخشکننده صوت
دعای روز بیست و هفتم ماه مبارک رمضان تصویری
عکس دعای روز بیست و هفتم ماه رمضان
شرح دعای روز بیست و هفتم ماه رمضان
برخی از محققان با استناد به این دعا، احتمال میدهند که شب بیست و هفتم، شب قدر باشد. در مورد شب قدر، روایات مختلفی وجود دارد؛ بهطوریکه در مذهب تشیع، شب بیست و سوم بهعنوان مهمترین شب بین سه شب نوزدهم، بیست و یکم و بیست و سوم شناخته میشود و احتمال قوی وجود دارد که شب قدر همان شب بیست و سوم باشد.
به همین دلیل، در شبهای نوزدهم و بیست و یکم یک غسل مستحب و در شب بیست و سوم دو غسل مستحب، یکی در ابتدای شب و دیگری در انتهای شب، انجام میشود. همچنین در شب بیست و سوم، سورههای روم، عنکبوت و حم دخان خوانده میشود، در حالی که این اعمال در شبهای دیگر مشاهده نمیشود. البته احتمال شب قدر بودن نیمه شعبان نیز مطرح شده است. در مقابل، اهل سنت به شب بیست و هفتم اعتقاد دارند و آن را لیلة القدر میدانند. بنابراین، در مورد زمان شب قدر اختلاف نظر وجود دارد.
نقل شده است که برخی از اولیای الهی، در تمام طول سال به امید درک شب قدر، احیاء میکردند. ای خواجه، چه نشانی از شب قدر جویی؟ هر شب، شب قدر است اگر قدر بدانی.
خدایا، فضیلت شب قدر را به من عطا کن. شب قدر، شبی شگفتانگیز است، زیرا در این شب «تَنَزَّلُ الْمَلائِکَةُ وَ الرُّوحُ فیها»؛ فرشتگان به اذن پروردگارشان از آسمان فرود میآیند تا سرنوشت ما را رقم بزنند. فرشتگان به مکانی برای فرود نیاز دارند و دلهای ما باید آماده پذیرش آنها باشد. اما دلهای ما پر از محبت دنیا، خانواده و فرزندان شده و جایی برای نزول ملائکه الهی باقی نگذاشته است.
خوشا به حال دلهایی که فرودگاه فرشتگان و ملائکه مقرب الهی هستند؛ زیرا اگر ملائکه بیایند، دلها را نورانی میکنند. برخی دلها محل سکونت شیطان است؛ دعا کنید که در شبهای ماه رمضان، این شیاطین از دلها بیرون روند و تنها خدا در آنها باقی بماند تا ملائکه بتوانند وارد شوند.
و خدایا، امور مرا از سختی به آسانی مبدل کن. اکنون بسیاری از مردم درگیر انواع مشکلات و سختیها هستند؛ از همسایه بد، عروس و داماد نامناسب، تا فرزندان ناصالح. از خدا میخواهیم که این سختیها را به آسانی تبدیل کند و گرفتاریهای ما را اصلاح نماید.
وَ اقْبَلْ مَعَاذِیرِی؛ خدایا، عذر من را بپذیر.
همه ما باید به خاطر گناهانمان در پیشگاه الهی عذرخواهی کنیم و بگوییم: خدایا، اشتباه کردم. باید بدانیم که خداوند، منبع مهربانی و رحمت، ما را در آغوش لطف خود خواهد گرفت. بندهای که به خاطر تقصیرهایش به درگاه خداوند عذر میآورد، سزاوار رحمت اوست و هیچکس نمیتواند به جای او عذرخواهی کند.
وَ حُطَّ عَنِّیَ الذَّنْبَ وَ الْوِزْرَ؛ خدایا، گناهانم را محو کن و در نامه عملم اثری از آنها باقی نگذار.
یَا رَءُوفاً بِعِبَادِهِ الصَّالِحِین؛ ای خدایی که به بندگان صالح خود مهربانی میکنی.
خداوند متعال بسیار مهربان است. حتی افرادی که مرتکب گناهان بزرگ شدهاند، هنگامی که با تضرع به درگاه خداوند آمده و گفتند: خدایا، اشتباه کردم، مورد رحمت او قرار گرفته و به سعادت رسیدند. افرادی بودند که عمرشان را در گناه و معصیت گذرانده بودند و تنها در ایام محرم لباس سیاه بر تن میکردند، اما ناگهان نور لطف الهی در دلشان تابید و دگرگون شدند و تمام گناهان گذشته را ترک کردند. خداوند سریعالرّضاست و عذر شما را به زودی میپذیرد.