معنی شهود یداوی چیست؟ [شهود یداوی در اسلام و قرآن]

شهود یداوی یا شهود وهبی، نوعی از شهود عرفانی و اسلامی است که مستقیما از سوی خداوند و یا ولی خدا اعطا می‌شود.

در عرفان و فلسفه اسلامی، «شهود» به معنای درک مستقیم و بی‌واسطه حقیقت است، بدون نیاز به استدلال عقلی. این حالت، یک تجربهٔ باطنی است که در آن سالک، حقیقت را بی‌حجاب و آشکارا می‌یابد. شهود مانند دیدن با چشم سر نیست و بلکه رویت قلبی است. این مفهوم فراتر از عقل و استدلال است؛ عقل با مفاهیم کلی کار می‌کند، اما شهود حضور و مشاهدهٔ بی‌میانجی است.

در عرفان، شهود یداوی یکی از انواع شهود (کشف و مشاهده باطنی) است که نه از طریق کسب معرفت و سلوک تدریجی، بلکه به‌صورت ناگهانی و از طریق فیض الهی یا تصرف یک مرشد کامل حاصل می‌شود. در این مطلب همراه ما باشید تا شهود یداوی را با هم بخوانیم.

شهود

شهود یداوی چیست؟

شهود یداوی یا شهود وهبی نوعی شهود است که بدون تلاش خاص، بلکه به‌صورت دفعی و عطای الهی یا به واسطه یک ولی الهی رخ می‌دهد. به این دلیل اسم این شهود، یداوی است که در این نوع شهود دست‌ها نیز ممکن است دچار تغییرات و خاصی شوند که برخی از اهل سلوک و عرفا آن را تجربه کرده‌اند. این تغییرات می‌توانند ناشی از شدت کشف و شهود ناگهانی باشند که بر سیستم عصبی و بدن تأثیر می‌گذارد. این تغییرات عبارتند از:

  • لرزش یا بی‌اختیاری در حرکات دست

برخی از عارفان گزارش کرده‌اند که هنگام دریافت یک مکاشفه‌ی ناگهانی، دست‌هایشان به‌طور موقت دچار لرزش خفیف یا حرکات غیرارادی شده است. این حالت ممکن است شبیه به لرزش ناشی از هیجان شدید یا دریافت ناگهانی یک حقیقت عمیق باشد.

  • احساس سرما یا گرما در کف دست‌ها

بعضی از افراد تجربه کرده‌اند که هنگام یک شهود قوی، کف دست‌ها به شدت گرم یا خیلی سرد شده و در برخی موارد، افراد حس کرده‌اند که دست‌هایشان سبک‌تر یا سنگین‌تر از حالت عادی شده است.

  • باز یا بسته شدن غیرارادی دست‌ها

گاهی هنگام جذبه یا شهود یداوی، دست‌ها به‌طور ناخودآگاه مشت می‌شوند یا به نشانه‌ی پذیرش و تسلیم باز می‌شوند. برخی این حالت را به نشانه‌ی تجلی نوعی انرژی روحانی یا اتصال باطنی به منبع حقیقت تفسیر کرده‌اند.

بیشتر بخوانید: خواص گلاب هنگام مراقبه و مدیتیشن در عرفان و اسلام

یکی از مثال‌های افرادی که به شهود یداوی (وهبی) رسیده‌اند، کودک مبتلا به اوتیسمی است که بدون سواد خواندن و توانایی صحبت‌کردن حافظ کل قرآن شد و می‌تواند تمام قرآن کریم را از حفظ بخواند.

آیا شما شخصی را می‌شناسید که به شهود یداوی رسیده‌باشد؟ لطفا نظرات و پیشنهادات خود درباره این مطلب را از طریق بخش “دیدگاه” با ما و خوانندگان محترم مجله اینترنتی دیبامگ به اشتراک بگذارید.

نظر خود را با ما به اشتراک بگذارید