روز یکشنبه، با طلوع خورشید، فرصتی تازه برای راز و نیاز با خدای مهربان آغاز میشود. نماز، دعا و ذکرهای این روز، همچون نوری بر جان میتابند و روح را به آرامش و اطمینان نزدیکتر میکنند.
در آموزههای دینی، هر روز هفته دارای فضیلتها و دعاهای ویژهای است که با بهکار بستن آنها، میتوانیم از برکات معنوی بیشتری بهرهمند شویم.
نمازهای شب و روز ایام هفته مانند نماز شب و روز شنبه نهتنها سبب تقرب به پروردگار میشوند، بلکه نیرویی معنوی برای شروع هفتهای پربرکت و سرشار از لطف الهی هستند. در این مطلب، با مهمترین نمازها، ادعیه و ذکرهای روز یکشنبه آشنا میشویم تا با دلهایی آگاه و روحیهای صفاگرفته، قدم در مسیر بندگی بگذاریم.

نماز روز و شب یکشنبه
نماز روز یکشنبه
- رسول خدا (ص) فرمودند: هر کسی چهار رکعت نماز بخواند و بعد از حمد یک بار امن الرسول بخواند، خدای تعالی به عدد هر زن و مرد نصرانی عبادت یک سال برای او نویسد و به او مزد هزار پیغمبر بخشد و برایش هزار حج و عمره نویسد و به هر رکعتی هزار نماز برایش نویس دو به او در بهشت به هر حروفی شهری از مشک بخشد.
- در روایات آمده است که رسول خدا (ص) فرمودند: هر کس در روز یکشنبه چهار رکعت نماز بخواند بعد از حمد سوره ی ملک را بخواندخدای متعال او را در بهشت جا دهد هر جا که خواهد.
- پیامبر اکرم (ص) همچنین فرمودند: هر کس روز یکشنبه هنگام ظهر دو رکعت نماز بخواند، در رکعت نخست حمد و سه بار سوره کوثر را بخواند و در رکعت دوم حمد و سه بار توحید را، خداوندبیزاری از آتش و بیزاری از نفاق و امان از عذاب به او بخشد و گویا به تمام مساکین تصدق نموده و ده حج کرده و به هر ستارهای در آسمان است در بهشت درجهای به او عطا شود.
- حضرت محمد (ص) فرمودند: هر کس روز یکشنبه نزدیک به ظهر چهار رکعت نماز بخواند ودر هر رکعت حمد و یک آیت الکرسی و سه بار توحید بخواند، خداوند به او در بهشت چهار خانه دهد، هر خانهای چهار طبقه داشته باشد، در هر طبقهای سریری و در هر سریری حوریهای و در جلو هر یک از کنیزان و ولدان و انهار و اشجار.
- پیامبر اکرم (ص) در روایتی دیگر فرمودند: هر کس چهار رکعت نماز روز یکشنبه بخواند و بعد از حمد آخر سوره بقره “الله ما فی السموات و ما فی الارض” را قرائت کند و بعد از نماز آیت الکرسی بخواند و صلوات بفرستد و نصاری را صد بار لعن کند و حاجت خود را بخواهد، خداوند به او به عدد هر یهودی و یهودیه عبادت یک سال را نویسد و به او مزد هزار پیغمبر بخشد و برایش به عدد هر نصرانی و نصرانیه هزار غرفیه مقرر کند و برایش هشت در بهشت را بگشاید.
بیشتر بخوانید: نحوه خواندن نماز روز و شب سه شنبه + دعا و اذکار مخصوص

نماز شب یک شنبه
- از ائمه رسیده بیست رکعت نماز، در هر رکعت بعد از سوره حمد پنجاه مرتبه سوره توحید و یک بارمعوذتین (ناس و فلق) را بخوانید و بعد از نماز صد مرتبه استغفار (اَستَغفِرُ اللهَ رَبّی وَ اَتُوبُ اِلَیه) برای والدین و صد صلوات بگویید و از حول و قوه خود بیزاری جویید و به حول و قوه خدا پناه برید و بگویید:
لا حَولَ وَ لا قُوَه ّالا بااللهِ العَلیِ العَظیم
اَشهَدُ اَن لا اِلهَ الا اللهُ وَحدَهُ لا شَریکَ لَه
اَشهَدُ انَّ آدم صِفوهّ اللهُ تعالی و قُدرَتِهِ وَ اِبراهیمَ خَلیلُ الله، وَ موسی کَلیمُ الله، و عِیسی روحُ الله، وَ مُحُمُّد رَسولُ الله.
- پیغمبر اکرم (ص) فرمودند: هر کس شب یکشنبه دو رکعت نماز بخواند و در هر رکعت بعد از حمد آیت الکرسی و سوره اعلی و توحید را بخواند روز قیامت روی او مانند ماه شب چهارده درخشان باشد و خداوند او را تا وقت مرگ از عقل بهرهور کند.
- حضرت رسول (ص) در وصف نمازی به نام نماز شفاعت فرمودند: هر کس شب یکشنبه چهار رکعت نماز بخواند و در هر رکعت بعد از سوره حمد یازده مرتبه آیت الکرسی بخواند، خداوند او را در دنیا و آخرت حفظ کند و برایش گناهانش را بیامرزد و اگر بمیرد او مخلص باشد و خداوند به او روز قیامت شفاعت دهد از کسانی که اخلاص به خدا دارند و به او چهار شهر در بهشت ببخشد.
- هر کس شب یکشنبه بیست رکعت نماز بخواند و در هر رکعتی فاتحه و پانزده توحید بخواند، خدای عزوجل به او سی فرشته دهد که او را از گناهان در دنیا نگه دارد و ده فرشته او را از دشمنان حفظ کنند. پس اگر بمیرد خدای تعالی او را بر سی شهید برتری دهد و چون از قبرش روز رستاخیز در آید، صد فرشته از فرشتگان حاضر شوند و دورش را بگیرند با تسبیح و تحلیل تا داخل بهشت شود.
- حضرت محمد (ص)فرمودند هر که شب یکشنبه شش رکعت بخواند و بعد از حمد هفت بار توحید بخواند، خدای تعالی به او مزد شابرین و شاکرین و صابرین و اعمال متقین را بخشد و برایش عبادت چهل سال بنویسد و از جایش برنخیزد مگر آمرزیده و از دنیا برون نشود تا جایش را از بهشت ببیند و مرا در خوابش ببیند و هر کسی مرا در خوابش ببیند بهشت برایش واجب میشود.
- حضرت رسول اکرم (ص) فرمودند: هر کس چهار رکعت نماز در شب یکشنبه نماز بخواند و در هر رکعت بعد از حمد پنجاه بار سوره توحید را بخواند، خداوند جسدش را بر آتش حرام کند و به او قصری در بهشت دهد فراختر از هر شهر دنیا و اینها همه به شرط تقوی است.
- نماز دیگری که به مومن توصیه شدهاست این است که مومن دو رکعت نماز بخواند و بعد از سوره حمد، آیت الکرسی و شهد الله (دعای عدلیه) و توحید و قدر را با خلوص نیت بخواند.
نماز یکشنبه ذیالقعده
این نماز مستحب ثواب بی شماری دارد. از رسول اکرم(ص) نقل شده است که هر کس نماز یکشنبه ذیالقعده را به جا آورد، توبهاش پذیرفته و گناهانش آمرزیده میشود، دشمنان او در روز قیامت از او راضی شوند، با ایمان میمیرد و دین و ایمانش از وی گرفته نمیشود؛ قبرش گشاده و نورانی شده و والدینش از او راضی میگردند؛ آمرزش شامل حال والدین او و ذریهاش میگردد؛ توسعه رزق پیدا میکند؛ مَلِک الموت با او در وقت مردن مدارا کند و به آسانی جان دهد.
زمان خواندن این نماز، یکشنبه ماه ذیالقعده است و در هر ساعتی از روز میتوان آن را خواند. مطابق روایتی که در اقبال الاعمال نقل شده اگر در یکشنبه دیگر ماهها نیز بهجای آورده شود، پاداش آن را خواهبد داشت.
این نماز، دو نماز دورکعتی است که قبل از خواندن آن باید غسل گرفتهشود و به نیت نماز یکشنبه ماه ذیالقعده بهجا آورده میشود. در هر رکعت، یکبار سوره حمد، سه بار سوره توحید، یکبار سوره ناس و یکبار سوره فلق خوانده میشود. پس از پایان چهار رکعت نیز هفتاد بار اِستغفار (گفتن ذکری مانند اَستَغفِرُ اللهَ و اَتوبُ إلیه) کرده و یکبار لا حَول و لا قوةَ الا بالله گفته میشود و در پایان دعای «یا عَزِیزُ یا غَفَّارُ اغْفِرْ لِی ذُنُوبِی وَ ذُنُوبَ جَمِیعِ الْمُؤْمِنِینَ وَ الْمُؤْمِنَاتِ فَإِنَّهُ لَا یغْفِرُ الذُّنُوبَ إِلَّا أَنْتَ» را میخواند.

دعای امام کاظم (ع) برای روز یکشنبه
مَرْحَباً بِخَلْقِ اللَّهِ الْجَدِیدِ وَ بِکُمَا مِنْ کَاتِبَیْنِ وَ شَاهِدَیْنِ اکْتُبَا بِسْمِ اللَّهِ أَشْهَدُ أَنْ لَا إِلَهَ إِلَّا اللَّهُ وَ أَشْهَدُ أَنَّ مُحَمَّداً عَبْدُهُ وَ رَسُولُهُ
وَ أَشْهَدُ أَنَّ الْإِسْلَامَ کَمَا وَصَفَ وَ الدِّینَ کَمَا شَرَعَ وَ أَنَّ الْکِتَابَ کَمَا أَنْزَلَ وَ الْقَوْلَ کَمَا حَدَّثَ وَ (أَنَّ اللَّهَ هُوَ الْحَقُّ الْمُبِینُ)
حَیّا اللَّهُ مُحَمَّداً بِالسَّلَامِ وَ صَلَّی عَلَیْهِ کَمَا هُوَ أَهْلُهُ وَ عَلَی آلِهِ أَصْبَحْتُ وَ أَصْبَحَ الْمُلْکُ وَ الْکِبْرِیَاءُ وَ الْعَظَمَةُ
وَ الْخَلْقُ وَ الْأَمْرُ وَ اللَّیْلُ وَ النَّهَارُ وَ مَا یَکُونُ فِیهِمَا لِلَّهِ وَحْدَهُ لَا شَرِیکَ لَهُ
اللَّهُمَّ اجْعَلْ أَوَّلَ هَذَا النَّهَارِ صَلَاحاً وَ أَوْسَطَهُ نَجَاحاً وَ آخِرَهُ فَلَاحاً وَ أَسْأَلُکَ خَیْرَ الدُّنْیَا وَ الْآخِرَةِ
اللَّهُمَّ لَا تَدَعْ لِی ذَنْباً إِلَّا غَفَرْتَهُ وَ لَا هَمّاً إِلَّا فَرَّجْتَهُ وَ لَا دَیْناً إِلَّا قَضَیْتَهُ وَ لَا غَائِباً إِلَّا حَفِظْتَهُ وَ أَدَّیْتَهُ وَ لَا مَرِیضاً إِلَّا شَفَیْتَهُ وَ عَافَیْتَهُ
وَ لَا حَاجَةً مِنْ حَوَائِجِ الدُّنْیَا وَ الْآخِرَةِ لَکَ فِیهَا رِضًا وَ لِیَ فِیهَا صَلَاحٌ إِلَّا قَضَیْتَهَا
اللَّهُمَّ تَمَّ نُورُکَ فَهَدَیْتَ وَ عَظُمَ حِلْمُکَ فَعَفَوْتَ وَ بَسَطْتَ یَدَکَ فَأَعْطَیْتَ
فَلَکَ الْحَمْدُ وَجْهُکَ خَیْرُ الْوُجُوهِ وَ عَطِیَّتُکَ أَنْفَعُ الْعَطِیَّةِ فَلَکَ الْحَمْدُ تُطَاعُ رَبَّنَا فَتَشْکُرُ وَ تُعْصَی رَبَّنَا فَتَغْفِرُ تُجِیبُ الْمُضْطَرَّ
وَ تَکْشِفُ الضُّرَّ وَ تَشْفِی السَّقِیمَ وَ تُنَجِّی مِنَ الْکَرْبِ الْعَظِیمِ لَا یَجْزِی بِآلَائِکَ وَ لَا یُحْصِی نَعْمَاءَکَ أَحَدٌ رَحْمَتُکَ وَسِعَتْ کُلَّ شَیْءٍ
وَ أَنَا شَیْءٌ فَارْحَمْنِی وَ مِنَ الْخَیْرَاتِ فَارْزُقْنِی تَقَبَّلْ صَلَاتِی وَ اسْمَعْ دُعَائِی
وَ لَا تُعْرِضْ عَنِّی یَا مَوْلَایَ حِینَ أَدْعُوکَ وَ لَا تَحْرِمْنِی إِلَهِی حِینَ أَسْأَلُکَ مِنْ أَجْلِ خَطَایَایَ وَ لَا تَحْرِمْنِی لِقَاءَکَ
وَ اجْعَلْ مَحَبَّتِی وَ إِرَادَتِی مَحَبَّتَکَ وَ إِرَادَتَکَ وَ اکْفِنِی هَوْلَ الْمُطَّلَعِ
اللَّهُمَّ إِنِّی أَسْأَلُکَ إِیمَاناً لَا یَرْتَدُّ وَ نَعِیماً لَا یَنْفَدُ وَ مُرَافَقَةَ مُحَمَّدٍ صَلَّی اللَّهُ عَلَیْهِ وَ آلِهِ فِی أَعْلَی جَنَّةِ الْخُلْدِ
اللَّهُمَّ وَ أَسْأَلُکَ الْعَفَافَ وَ التُّقَی وَ الْعَمَلَ بِمَا تُحِبُّ وَ تَرْضَی وَ الرِّضَا بِالْقَضَاءِ وَ النَّظَرَ إِلَی وَجْهِکَ
اللَّهُمَّ لَقِّنِّی حُجَّتِی عِنْدَ الْمَمَاتِ وَ لَا تُرِنِی عَمَلِی حَسَرَاتٍ اللَّهُمَّ اکْفِنِی طَلَبَ مَا لَمْ تُقَدِّرْ لِی مِنْ رِزْقٍ وَ مَا قَسَمْتَ لِی
فَأْتِنِی بِهِ فِی یُسْرٍ مِنْکَ وَ عَافِیَةٍ اللَّهُمَّ إِنِّی أَسْأَلُکَ تَوْبَةً نَصُوحاً تَقَبَّلُهَا مِنِّی تَبْقَی عَلَیَّ بَرَکَتُهَا
وَ تَغْفِرُ بِهَا مَا مَضَی مِنْ ذُنُوبِی وَ تَعْصِمُنِی بِهَا فِیمَا بَقِیَ مِنْ عُمُرِی یَا أَهْلَ التَّقْوَی وَ أَهْلَ الْمَغْفِرَةِ وَ صَلَّی اللَّهُ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ إِنَّکَ حَمِیدٌ مَجِیدٌ
تسبیح روز یکشنبه
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ سُبْحَانَ مَنْ مَلَأَ الدَّهْرَ قُدْسُهُ
سُبْحَانَ مَنْ یَغْشَی الْأَبَدَ نُورُهُ سُبْحَانَ مَنْ أَشْرَقَ کُلَّ شَیْءٍ ضَوْؤُهُ
سُبْحَانَ مَنْ یُدَانُ بِدِینِهِ کُلُّ دِینٍ وَ لَا یُدَانُ بِغَیْرِ دِینِهِ
سُبْحَانَ مَنْ قَدَرَ بِقُدْرَتِهِ کُلَّ قَدْرٍ وَ لَا یَقْدِرُ أَحَدٌ قَدْرَهُ
سُبْحَانَ مَنْ لَا یُوصَفُ عِلْمُهُ سُبْحَانَ مَنْ لَا یَعْتِدِی عَلَی أَهْلِ مَمْلَکَتِهِ
سُبْحَانَ مَنْ لَا یَأْخُذُ أَهْلَ الْأَرْضِ بِأَلْوَانِ الْعَذَابِ سُبْحَانَ الرَّءُوفِ الرَّحِیمِ
سُبْحَانَ مَنْ هُوَ مُطَّلِعٌ عَلَی خَزَائِنِ الْقُلُوبِ سُبْحَانَ مَنْ یُحْصِی عَدَدَ الذُّنُوبِ
سُبْحَانَ مَنْ لَا یَخْفَی عَلَیْهِ خَافِیَةٌ فِی الْأَرْضِ وَ لَا فِی السَّمَاءِ
سُبْحَانَ رَبِّیَ الْوَدُودِ سُبْحَانَ الْفَرْدِ الْوَتْرِ سُبْحَانَ الْعَظِیمِ الْأَعْظَم
لطفا نظرات و پیشنهادات خود درباره این مطلب را از طریق بخش “دیدگاه” با ما و خوانندگان محترم مجله اینترنتی دیبامگ به اشتراک بگذارید.