غلامحسین نوذری در سال ۱۳۳۳ در شهر کازرون استان فارس به دنیا آمد. وی سیاستمدار و مدیر اجرایی ایرانی است، که در دولت نهم در فاصله سالهای ۱۳۸۶ تا ۱۳۸۸ وزیر نفت بود. نوذری در حال حاضر یکی از اعضای کارگروه انتخاب وزیر نفت دولت چهاردهم است. جزئیات بیشتر درباره زندگی شخصی و سوابق و حواشی انتصاب های خانوادگی غلامحسین نوذری را در این مقاله از دیبامگ بخوانید.
غلامحسین نوذری کیست؟
غلامحسین نوذری به سالِ ۱۳۳۳ در شهر کازرون، استان فارس زاده شد. وی پلههای ترقی در ساختار صنعت نفت را از مناطق نفتخیز جنوب در شرکت ملی نفت ایران آغاز کرد و در طول جنگ ایران و عراق، ریاست سازمان حراست مناطق نفتخیز جنوب را برعهده داشت. وی فعالیت سیاسی خود را با عضویت در حزب جمهوری اسلامی شروع کرد و تا عضویت در هسته مرکزی، سپس ریاست شاخه کارگری حزب جمهوری اسلامی، پیش رفت.
در ادوار چهارم و پنجم مجلس شورای اسلامی به نمایندگی از کازرون در مجلس حضور داشت. وی در طول هشت سال حضور در مجلس، همواره از اعضای کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی بشمار میآمد. با پایان گرفتن دوره زمانی مجلس پنجم، نوذری پس از یک وقفه هشت ساله، بار دیگر به بدنه صنعت نفت بازگشت و اندکی بعد، بهعنوان مدیر تولید شرکت مهندسی و توسعه نفت ایران منصوب گردید.
وی در سالهای بعدی جایگاههایی چون رئیس هیئت مدیره شرکت ملی حفاری ایران و ریاست هیئت مدیره شرکت حفاری شمال را نیز برعهده داشت.
در زمان وزارت بیژن نامدار زنگنه در دولت دوم اصلاحات، نوذری به مدیرعاملی شرکت نفت مناطق مرکزی ایران (بزرگترین تولید کننده گاز کشور) منصوب شد.
در انتخابات دوره نهم ریاست جمهوری، علیرغم حمایت نوذری از اکبر هاشمی رفسنجانی، وی در کابینه اول محمود احمدینژاد، از نامزدهای وزارت نفت بشمار میآمد، ولی سرانجام کاظم وزیری هامانه برای تصدی وزارت نفت، به مجلس معرفی شد، که با دریافت رأی اعتماد مجلس، وزیری هامانه بلافاصله نوذری را بهعنوان مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران و معاون خود، انتخاب نمود. وی دو سال در این جایگاه فعالیت کرد.
وزارت نفت
در پی برکناری کاظم وزیری هامانه از وزارت نفت ایران، در سال ۱۳۸۶ محمود احمدینژاد، طی حکمی نوذری را به سرپرستی وزارت نفت منصوب کرد و در ۲۳ آبان همان سال، غلامحسین نوذری با کسب ۲۱۷ رأی موافق از مجلس شورای اسلامی، به عنوان وزیر نفت انتخاب شد.
وی که فعالیتش در صنعت نفت را از ردههای میانی بزرگترین تولیدکننده نفت کشور شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب آغاز کرده بود، پس از معرفی وی بعنوان وزیر نفت، به سرعت توسط بدنه نفت و مدیران نفتی پذیرفته شد و در زمان وزارتش نیز این روابط نزدیک با کارکنان نفتی را حفظ کرد و همین امر موفقیت وی را طی این دوران رقم زد.
دو سال مدیریت غلامحسین نوذری بر وزارت نفت ایران، با ایجاد آرامش در نفت همراه بود. در دوران وزارت نوذری، با بهرهگیری از زیرساختهای پایهگذاری شده در طول ۸ سال وزارت بیژن زنگنه و ادامه همان روند در دو سال وزارت کاظم وزیری هامانه، ظرفیت تولید نفت خام ایران، به بیش از ۴ میلیون و ۲۰۰ هزار بشکه در روز رسید، که کماکان رکورددار بالاترین میزان تولید نفت در ادوار مختلف پس از انقلاب ۱۳۵۷ محسوب میشود.
با شروع فعالیت دولت دهم نیز قرار بود نوذری در جایگاه خود بعنوان وزیر نفت، ابقاء شود، اما احمدینژاد در دقایق آخر، وی را از فهرست کابینه جدید حذف کرد و وزیر بازرگانی کابینه نخست خود را، که عملأ هیچگونه شناختی از صنعت نفت نداشت، بدون داشتن سابقه و پیشینه مدیریتی در شرکتهای صنعتی، بعنوان وزیر نفت دولت دهم به مجلس معرفی نمود.
با روی کار آمدن مسعود میر کاظمی در وزارت نفت، صنعت نفت ایران از حیث مدیریتی، یک شخم اساسی زده شد، که در پی آن بیش از ۲۵۰ مدیر ارشد و حتی میانی صنایع نفت و گاز ایران، از بدنه مدیریتی نفت کنار گذاشته شدند و اغلب افرادی نا آشنا با صنعت، از فروشگاه اتکا، شرکتهای خودروسازی، وزارت بازرگانی و گروهی نیز از رتبههای سازمانی بسیار پایین، جایگزین مدیران پیشین شدند.
دوره وزارت نوذری نیز همچون وزیری هامانه با مقاومت در مقابل فشارهای دولت مبنی بر ایجاد تغییرات گسترده مدیریتی در بدنه وزارت نفت و شرکتهای تابعه آن، همراه بود. این فشارهای سیاسی گرچه در مقاطعی به عزل و نصبهایی در سطح مدیران ارشد وزارت نفت، انجامید ولی نوذری همواره با ورود افراد سیاسی به صنعت نفت ممانعت بعمل آورد، که با ورود مسعود میرکاظمی به وزارت نفت، این امر تحقق پیدا کرد و با عزل و نصبهای غیرکارشناسی، ماهها پیش از شروع تحریمهای ایالات متحده، بحران مدیریتی به کاهش چشمگیر میزان تولید نفت و گاز ایران انجامید.
حواشی انتصاب های خانوادگی نوذری:
به گزارش بازرگان نیوز، در اواخر ریاست فتاح بر بنیاد مستضعفان انتصابات در سطح هلدینگ انرژی گستر سینا به هدف اصلی انتقادات تبدیل شده بود بخصوص به خاطر انتصاب خارج از چهارچوب و رویه پسر وزیر اسبق نفت و برادر داماد معاون رئیسجمهور دولت مردمی باز بحث داغ فامیلبازی یا شایستهسالاری را بر سر زبانها انداخته است.
در همین زمان بود که در یک انتصاب عجیب و خارج از رویه در شرکت پدکس زیر مجموعه هلدینگ انرژی گستر سینا بنیاد مستضعفان جنجال جدیدی را علیه بنیاد به راه انداخت. با حکم صادقی مدیر عامل وقت هلدینگ انرژی گستر سینا، که انتصاب خود ایشان نیز بسیار عجیب بود، علی نوذری که هیچگونه سابقه مدیر عاملی نداشت را سرپرست شرکت پدکس منصوب شد.
این خبر در ابتدا به عنوان یک انتصاب معمولی به حساب میآمد اما با مشخص شدن اینکه فرد منصوب شده، علی نوذری پسر غلامحسین نوذری وزیر اسبق نفت و برادر داماد دکتر مخبر معاون اول رییس جمهور است موضوع وارد فاز دیگری شد و عامل نارضایتی عمیقی در بدنه بنیاد مستضعفان و شرکت پدکس گردید.
علیرغم توجیح اینکه انتصاب علی نوذری در راستای سیاستهای کلان وقت بنیاد مستضعفان با رویکرد جوانگرایی عنوان شد اما برادر داماد معاون رئیسجمهور بودن و پسر وزیر اسبق بودن با توجه به عدم داشتن سابقه مدیر عاملی، آقازاده گرایی را پر رنگ تر از جوانگرایی وانمود می کرد.
علی نوذری در رزومه خود صرفا عضو هیات مدیره شرکت حفاری تدبیر ستاد اجرایی فرمان امام (ره) را در کارنامه دارد که البته جالب تر موضوع اینجاست که پدر وی غلامحسین نوذری رییس مادام العمر هلدینگ نفت ستاد اجرایی بوده و عملا ایشان با سفارش پدر این سمت را اشغال نموده و فاقد هرگونه سابقه فنی برای تصدی این سمت می باشند.
مطالبه شفاف قشر انقلابی از اقای فتاح این است که به سمتهای مادام العمر ریشه فساد در ستاد اجرایی فرمان امام پایان دهد تا مانع اینگونه انتصابات فامیلی گردند و حدالاقل با برکناری افرادی که سالها مدیریت امور در نفت ستاد اجرایی را در دست دارند در انتصابات نفتی ستاد رویه جدیدی را ملاک عمل قرار دهند و خون جدیدی را به این هلدینگ تزریق نمایند.
قبلا بحث داماد نوذری نصرالله زارعی در رسانه ها بدلیل روابط خانوادگی در پروژه آزادگان توسط سایت اسیکانیوز مطرح گردیده است، شائبه زمانی تقویت میشود که نسبت خانوادگی در این پروژه شبهه برانگیز است. رئیس هیئتمدیره شرکت توسعه انرژی تدبیر غلامحسین نوذری، وزیر اسبق نفت است که حفاری تدبیر از زیرمجموعههای آن است. علی نوذری فرزند غلامحسین نوذری نیز عضو هیئتمدیره شرکت حفاری تدبیر بوده و برای دریافت مجوز این قرارداد، در جلسات حاضر میشود و پیشتر نیز در حفاریهای غرب کارون مجری پروژه بوده است.
سوابق سیاسی مدیریتی و حاکمیتی مهندس نوذری شامل این موارد است:
- وزیر نفت جمهوری اسلامی ایران در دولت نهم (۸۸-۸۶)
- نمایندگی مجلس شورای اسلامی در دوره چهارم و پنجم (۷۹-۷۱)
- عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی (۷۴-۷۱)
- عضو کمیسیون نفت و نایب رئیس اول کمیسیون نفت (۷۴-۷۱)
- عضو کمیته تلفیق بودجه مجلس (۷۹-۷۱)
سوابق اجرایی وی نیز به این شرح است:
- مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران (۸۶-۸۴)
- رئیس هیئت مدیره شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب (۸۶-۸۴)
- رئیس هیئت مدیره شرکت های ملی نفت و گاز پارس، نفت مرکزی، شرکت مهندسی و توسعه نفت و فلات قاره ایران (۸۶-۸۴)
- مدیرعامل شرکت نفت مناطق مرکزی ایران (۸۶-۸۱)
- رئیس هیئت مدیره شرکت ملی حفاری ایران (۸۶-۸۲)
- عضو هیئت مدیره و مدیر طرح های افزایش تولید نفت خام در مهندسی و توسعه نفت (۸۲-۷۹)
فعالیت های بین المللی مهندس نوذری در حوزه انرژی نیز به این شرح است:
- حضور موثر در تشکیل مجمع کشورهای صادر کننده گاز (GECF)
- ایفای نقش سازنده در نشست وزرای اوپک
- راهبری و مدیریت قوانین خصوصی سازی در صنعت نفت ایران
- ایجاد و راهبری پروژه بورس نفت ایران
- مدیریت و راهبری پروژه های انتقال منابع نفت و گاز کشورهای آسیای میانه به خلیج فارس
- مدیریت و راه اندازی بزرگترین سامانه هوشمند سوخت در منطقه خاورمیانه
- راهبری پروژه اصلاح ساختار شرکت ملی نفت ایران (طرح نصر)
- حضور و ارائه مقالات و سخنرانی های متعدد در اجلاس های بین المللی حوزه نفت و گاز جهان
در دیبامگ بخوانید: شینا انصاری کیست؟ بیوگرافی + سوابق اجرایی و علمی