عنکبوت بیوه سیاه (نام علمی: Latrodectus) نام یک سرده از تیره عنکبوتهای پاشانهای است. بیوه سیاه بعد از جفتگیری حیوان نر را تا لانه اش دنبال میکند و او را می کشد. دلیل آن نیز گرسنگی بیش از حد است. بیوههای سیاه جزء عنکبوتیان زهردار هستند. آنها جزء گروه حشرات نیستند، چون برخلاف حشرات ۶ پا ندارند. زهر این عنکبوت ۱۵ برابر مرگبارتر از زهر مار زنگی است. در ادامه این نوشته از دیبامگ این عنکبوت را بیشتر معرفی خواهیم کرد.
نحوه تشخیص عنکبوت بیوه سیاه
جنس ماده این عنکبوت، اندازهای بین ۸–۳۶ میلیمتر دارد و از روی علامتی شبیه ساعت شنی که روی شکمش است شناخته میشود. با علامت شبیه به ساعت شنی قرمز یا نارنجی که بر روی شکم سیاه و گرد و براقش است، به راحتی تشخیص داده میشود.
جنس نر، به رنگ سیاه، قهوهای یا خاکستری و با لکههای قرمز، زرد، نارنجی کوچک روی شکمش، تشخیص داده میشود و اندازهای بین ۴–۱۲ میلیمتر دارد.
مشاهده عنکبوت بیوه سیاه در قشم
به گزارش خبرنگار ایرنا، جزیره قشم و منطقه خلیج فارس دارای آب و هوای گرم و مرطوب بوده و شرایط مناسبی برای تکثیر، زیست و گسترش انواع حشرات و بندپایان سمی است.
همچنین برخی از مناطق روستایی این جزیره در کنار آب های فیروزه ای خلیج فارس خاستگاه و محل تولد این بند پایان زهری از جمله عنکبوت بسیار خطرناک و سمی بیوه سیاه پشت قرمز (Latrodectus hasselti) گزارش شده است که این نوع عنکبوت را می توان با رنگ سیاه و براق و نیز نوار قرمز بر پشت شکم از سایر عنکبوت ها متمایز کرد.
با توجه به تماس های شماری از بانوان جزیره نشین با ایرنا قشم مبنی بر مشاهده این بندپایان زهرآگین در چند روز گذشته در کنار گلدان ها، زیر جا کفشی ها، داخل روکش های رختخواب و گوشه دیوار پارکینگ ها بهتر است مردم سرزمین آب و آفتاب برای مراقبت از هر گونه گزش احتمالی از سوی این عنکبوت ها هنگام نصب یا تعویض کپسول های گاز مایع زیر کپسول ها، موقع خانه تکانی و نظافت منازل زیر کابینت ها، کمدها، گلدان ها و جا کفشی، زمان خرید میوه های وارداتی (موز، بلوبری، منگوستین، رامبوتان، نارگیل و آناناس) به جزیره داخل کارتن میوه ها را قبل از ورود به خانه از نظر وجود این عنکبوت یا سایر بند پایان زهری مورد بررسی و بازبینی قرار دهند.
مشاهده عنکبوت بیوه سیاه در بهبهان
سرپرست اداره حفاظت محیط زیست شهرستان بهبهان از مشاهده و شناسایی عنکبوت بیوه سیاه کاذب در این شهرستان خبر داد. بیوه کاذب به رغم ظاهر مشابه عنکبوتهای بیوه، خطری برای انسان بالغ ندارند و در مقایسه با بیوههای حقیقی، بیوههای کاذب بدنی براقتر، شکمی کشیدهتر و پاهایی کوتاهتر دارند.
علائم گزیدگی عنکبوت بیوه سیاه
بروز استفراغ، درد در محل گزیدگی، لرز، اختلالات تنفسی و کلیوی، تعریق، خستگی مفرط، درد شکمی، فلج شدن یا بیحسی عمومی از علائم دیگر گزیدگی این عنکبوت هستند.
در صورت برخورد با این عنکبوت و گزیدگی توسط آن، اولین کار برای نجات فرد مسموم این است که محل گزش را با استفاده از یک ماده ضدعفونیکننده شستشو بدهیم تا عفونت گسترش پیدا نکند. شخصی که توسط این عنکبوت گزیده میشود ممکن است فوراً متوجه نشود و در این گزیدگیها درد به مرور زمان احساس میشود و محل گزش بعد از ۴۰–۳۰ دقیقه مشخص شده و ورم خواهد کرد و درد شدیدی خواهد داشت. پس محل زخم را با آب و صابون بشویید و برای جلوگیری از انتشار زهر عنکبوت یک بسته یخ روی زخم بگذارید. اما قبل از این که مسمومیت بیمار شدت پیدا کند باید بیمار را به اولین مرکز درمانی برسانید. خوشبختانه پادزهر این عنکبوت در ایران تولید میشود و بیشتر مراکز درمانی در مناطق پرخطر به این پادزهر دسترسی دارند.