روز ۱۴مرداد ۱۴۰۳ خبر انتصاب علی طیب نیا به عنوان مشاور عالی رئیس جمهور وقت، جناب دکتر پزشکیان در خبرگزاری ها منتشر شد. این انتصاب مانند انتصاب محمدرضا عارف به عنوان معاون اول رئیس جمهور بسیار خبرساز شد. در این نوشته از دیبامگ جزئیات این انتصاب، سوابق کاری و شغلی علی طیب نیا و دستاورهای او آورده شده است.
انتصاب علی طیب نیا به عنوان مشاور عالی رئیس جمهور
ئیس جمهور با صدور حکمی ضمن انتصاب دکتر علی طیبنیا به عنوان مشاور عالی خود تصریح کرد: اهتمام به اهداف و آرمانهای اصیل انقلاب اسلامی، حرکت در مسیر تحقق چشمانداز، سیاستهای کلی ابلاغی رهبر معظم انقلاب “مدظله العالی” و نیز وفاداری به منشور اخلاقی دولت چهاردهم به منظور خدمت هر چه بیشتر به مردم عزیز ایران مورد نظر است.
متن حکم دکتر پزشکیان به شرح زیر است؛
بسم الله الرحمن الرحیم
جناب آقای علی طیبنیا
نظر به مراتب تخصص، تعهد و تجربیات ارزشمند جنابعالی در سطوح مختلف علمی و مدیریتی، به موجب این حکم به عنوان “مشاور عالی رئیس جمهور” منصوب میشوید.
اهتمام به اهداف و آرمانهای اصیل انقلاب اسلامی، حرکت در مسیر تحقق چشمانداز، سیاستهای کلی ابلاغی رهبر معظم انقلاب “مدظله العالی” و نیز وفاداری به منشور اخلاقی دولت چهاردهم به منظور خدمت هر چه بیشتر به مردم عزیز ایران مورد نظر است.
توفیق جنابعالی را در ظل توجهات حضرت ولی عصر (عج) از درگاه ربوبی خواستارم.
مسعود پزشکیان
رئیس جمهوری اسلامی ایران
علی طیب نیا کیست؟
علی طیبنیا (زادهٔ ۱۶ فروردین ۱۳۳۹) اقتصاددان نهادگرای میانهرو و سیاستمدار ایرانی است که از ۱۳۹۲ تا ۱۳۹۶ بهعنوان وزیر امور اقتصادی و دارایی فعالیت کرد. از او بهعنوان نظریهپرداز و نفر اول اقتصادی دولت یازدهم یاد شده است. او همچنین در دورههای مختلف عضو شورای پول و اعتبار بوده است. در مردادماه ۱۴۰۳، مسعود پزشکیان رییسجمهور ایران، وی را به سمت «مشاور عالی رئیسجمهور» منصوب کرد. طیب نیا دانشآموختهٔ نخستین دوره دکترای دانشکده اقتصاد دانشگاه تهران و عضو هیئت علمی این دانشگاه است.
مسئولیت های علی طیب نیا
طیّبنیا خدمت در مسئولیتهای دولتی را از دوران دانشجویی در سال ۱۳۶۵ با سمت مشاور اقتصادی نخستوزیری وقت شروع کرد. او در دولت هاشمی رفسنجانی و محمد خاتمی بهطور پیوسته دبیر و مشاور کمیسیون اقتصادی دولت بود. او از سال ۱۳۷۳ به سمت دبیری کمیسیون اقتصاد هیئت دولت منصوب شد و تا دولت هشتم این مسئولیت را بر عهده داشت. در سال ۱۳۷۶ او به صورت همزمان در سمت معاون طرح و بررسی (امور اقتصادی) به عنوان معاون رئیسجمهور وقت فعالیت میکرد و همه مسئولیتهای اقتصادی معاون اجرایی رئیسجمهور را برعهده داشت. پس از حذف مسئولیت معاونت رئیسجمهور در امور اجرایی در دولت دوم خاتمی، طیبنیا با عنوان معاون هماهنگی امور اقتصادی و فنی معاون اول رئیسجمهور فعالیت خود در نهاد ریاست جمهوری را ادامه داد. او در این دوران همچنین عهدهدار مسئولیت ستاد مدیریت بحران کشور بود.
طیبنیا در دوره ریاست فرهاد رهبر بر سازمان مدیریت و برنامهریزی مسئولیت معاونت اقتصادی این سازمان را در بین سالهای ۱۳۸۴ تا ۱۳۸۵ عهده داشت. این دو از دوستان نزدیک زمان دانشگاه بودند. حضور طیبنیا در سازمان مدیریت موجب شد برنامه چهارم توسعه تغییرات عمده ای را به صورتی که سایر اعضای تیم اقتصادی و شخص احمدینژاد میخواستند نکند. طیبنیا موافق تنظیم بودجه انقباضی به منظور کنترل تورم بود اما این نوع بودجه مورد قبول تیم اقتصادی دولت وقت و احمدینژاد نبود. در نهایت بعد از یک سال طیبنیا از سازمان مدیریت خارج شد و در ادامه به دلیل مشابه تمایل به اتخاذ سیاست پولی انقباضی در سال ۱۳۸۷ از شورای پول و اعتبار کنار گذاشته شد. سمتهای دیگر او شامل عضویت در ستاد اقتصادی دولت از سال ۱۳۸۱ تا ۱۳۸۴، عضویت در شورای پول و اعتبار در سالهای ۱۳۸۱ تا ۱۳۸۷، معاونت هماهنگی و امور فنی و اقتصادی نهاد ریاست جمهوری و عضویت در شورای پژوهشی سازمان امور مالیاتی کشور و موارد متعدد دیگر است.
از جمله مشاغل مهم و تاثیرگذار علی طیب نیا عبارتند از:
عضو شورای پول و اعتبار
دوره مسئولیت
۲۳ آبان ۱۳۹۷ – ۱۴۰۰
۲۴ مرداد ۱۳۹۲ – ۲۹ مرداد ۱۳۹۶
۱۳۸۱ – ۱۳۸۷
پانزدهمین وزیر امور اقتصادی و دارایی
دوره مسئولیت
۲۴ مرداد ۱۳۹۲ – ۲۹ مرداد ۱۳۹۶
در دوران رئیسجمهور حسن روحانی
پس از سید شمسالدین حسینی
پیش از مسعود کرباسیان