در تاریخ ۸ شهریور ۱۳۶۰، مسعود کشمیری با نام سازمانی باقر روابط و محمدرضا کلاهی با نام سازمانی کریم رادیو دفتر نخست وزیری ایران را منفجر کرده و باعث شهید شدن رجایی و با هنر شدند. این روزها به مناسبت سالگرد این واقعه، خبر مرگ مسعود کشمیری منتشر شده است. در مورد این خبر و بیوگرافی مسعود کشمیری در این نوشته از دیبامگ بیشتر می خوانید.
بیوگرافی مسعود کشمیری
مسعود کشمیری (زاده ۱۳۲۹) از اعضای سازمان مجاهدین خلق ایران و بهطور همزمان جانشین دبیر شورای عالی امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران بود. از وی به عنوان عامل نفوذی و عامل اصلی انفجار در دفتر نخستوزیری جمهوری اسلامی ایران در ۸ شهریور ۱۳۶۰ نام برده شدهاست.
مسعود کشمیری فرزند سعید، زادهٔ ۱۳۲۹، دارای مدرک لیسانس علوم اداری و مدیریت بازرگانی از دانشگاه تهران بود. همسر وی مینو دلنواز نیز از اعضای فعال مجاهدین است.
مشاغل و مسئولیتها
- کارآموز در وزارت کار و امور اجتماعی (از تاریخ ۲۳ مرداد ۱۳۵۱ تا اواخر سال ۵۳ با قراردادهای ۶ ماهه)
- شاغل در شرکت سایبرناتیک
- شاغل در شرکت انگلیسی رایدر هند
- عضویت در کمیته مستقر در اداره دوم ارتش
- عضویت در ضداطلاعات مرکزی نیروی هوایی و مرکز مستشاری آمریکاییها با عنوان نماینده نخستوزیر دولت موقت و زیر نظر کمیته اداره دوم ارتش
- عضویت در طرح و برنامه سپاه پاسداران انقلاب اسلامی
- عضویت مؤثر در ستاد خنثی سازی کودتای نوژه به نمایندگی از کمیته اداره دوم ارتش
- عضو دفتر نخستوزیری در سیستان و بلوچستان
- عضویت در معاونت سیاسی اجتماعی وزیر مشاور در امور اجرایی
- عضویت در دفتر اطلاعات و تحقیقات نخستوزیری
- فعالیت در دبیرخانه شورای امنیت
- جانشین دبیر شورای امنیت
فعالیت در سازمان مجاهدین
او قبل از انقلاب توسط پسر دایی خود، ابوالفضل دلنواز، که برادر همسرش نیز بود و در درگیری مسلحانه کشته شد، جذب سازمان مجاهدین خلق ایران شد. ابتدا در بحثهای خانوادگی از آنها حمایت میکرد، لیکن به مرور زمان چهرهای حزباللهی و حامی جمهوری اسلامی به خود گرفت و کمی پیچیدهتر عمل کرد. او به همراه علی اکبر تهرانی تحت مسئولیت محمود طریق الاسلام در این سازمان حضور داشت. وی پس از انقلاب نیز همچنان عضو سازمان مجاهدین خلق ایران بوده و اسامی مستعاری همچون حنیف و مجیب داشتهاست. منزل او در مهرشهر کرج و آریاشهر از بزرگترین انبارهای سلاح و مهمات سازمان بودهاست و افراد سطح بالایی از سازمان در این منازل به تشکیل جلسه میپرداختهاند. همسر وی مینو دلنواز نیز از اعضای فعال سازمان بودهاست و اکنون نیز به همراه وی متواری است.
حوادث منتسب به وی
- مداخله و جلوگیری از به جریان افتادن و محاکمه عاملان کشتار هفدهم شهریور ۱۳۵۷
- فراری دادن رهبر عملیات کودتای نوژه سرهنگ محمد باقر بنی عامری
- عامل اصلی انفجار در دفتر نخستوزیری جمهوری اسلامی ایران در هشتم شهریور
- تلاش برای منفجر کردن بمب در منزل خمینی
انفجار در دفتر نخستوزیری
به گفتهٔ منابع جمهوری اسلامی در آغاز چنین تصور شد که مسعود کشمیری که آن زمان جانشین دبیر شورای عالی امنیت ملی بود نیز در این انفجار کشته شده و قطعاتی از اجساد دیگران به عنوان بازمانده جسد وی دفن شد، ولی پس از مدتی معلوم شد که وی از مرتبطان با سازمان مجاهدین و عامل اصلی انفجار بوده و به خارج از ایران گریختهاست.
وضعیت فعلی
کشمیری سال ۱۳۶۰ از منطقه کردستان به عراق میرود و احتمالاً در عراق هم میماند. چون مدارک و گفتهها نشان میدهد که کشمیری سالها بعد توانست از عراق خارج شود و تا آن زمان در این کشور باقی ماند. سال دقیق خروج کشمیری از عراق مشخص نیست، اما میتوانیم این طور بگوییم که او حداقل هشت سال در عراق حضور داشته که این مدت میتواند بیش از ۱۰ سال نیز باشد. چرا که خدابنده از مخالفت کشمیری با طلاق اجباری همسرش صحبت میکند و مساله طلاقهای سازمان مربوط به سال ۱۳۶۸ است؛ اطلاعات ما نشان میدهد که کشمیری تا اوایل دهه هفتاد در اشرف بوده است.
ماجرای خروج کشمیری از اشرف و سازمان قطعی است. گفته میشود که او با مساله طلاقهای اجباری که پس از پایان جنگ از سوی رجوی در اشرف مطرح شد، مخالفت کرد و مسالهدار شد. در نهایت اطلاعات تائیدنشده و پیگیریهای خبرنگار فرارو نشان میدهد که او در آلمان به سر میبرد و زنده است. مسعود خدابنده در اینباره میگوید: «او به قولی چند سال قبل در آلمان دیده شده بود که رانندگی تاکسی میکرده است. ولی این که سازمان، مسعود کشمیری را هم مثل محمدرضا کلاهی کشته باشد یا بخواهد بکشد اصلا بعید نیست. سازمان از زمان ورود به آلبانی به شدت به دنبال حذف افراد شناخته شده و پاک کردن سابقهاش بوده و مسعود کشمیری نیز یکی از این تهدیدات جدی محسوب میشد.» روایت کشته شدن کشمیری چند سال قبل در گفتگوی ناصر رضوی با نشریه رمز عبور (زمان مصاحبه نامشخص، انتشار ۱۳۹۵) رد شد.
در خرداد ۱۴۰۲ هم خبری مبنی بر احتمال کشته شدن کشمیری در یک حمله نامشخص به مقر متعلق به سازمان در فرانسه منتشر شد که مورد تائید قرار نگرفت. کشمیری متولد ۱۳۲۹، در زمان ترور شهیدان رجایی و باهنر ۳۱ ساله بوده و امروز ۷۴ ساله است.
در سینما
فیلم سینمایی ماجرای نیمروز به کارگردانی محمدحسین مهدویان، که به حوادث سال ۱۳۶۰ میپردازد و طی آن شخصیت مسعود کشمیری نیز به تصویر کشیده شدهاست. مهدی پاکدل بازیگر نقش کشمیری در این فیلم است.
سریال تلویزیونی راز ناتمام اثری از امین امانی، که در این سریال نقش مسعود کشمیری را شهرام عبدلی بازی کرده است.
ناشناس
خدا لعنت کند کشمیری وامثال آنان را که بهترین انسانهای این انقلاب واسلام را آقای رجایی وباهنر وغیره را از ما گرفتند منافق بی وجدان پست وکثیف که باید تاوان این جنایت را پست بدهی وبه درک واصل شوی مرگ بر منافق کافر که مثل شمر ویزید وبنی امیه هستید بدبخت وبیچاره آخر مرگتان فرا می رسد وان روز دیر نیست