محمد علی بهمنی کیست؟ بیوگرافی شاعر و غزل سرای ایرانی که دار فانی را وداع گفت!

محمدعلی بهمنی کیست؟

محمدعلی بهمنی شاعر و غزلسرای معاصر ایرانی است که ساعاتی پیش در بیمارستان تندیس تهران درگذشت. با بیوگرافی این شاعر خوش ذوق در دیبامگ همراه ما باشید.

بیوگرافی محمدعلی بهمنی

بهمنی فرزند هشتم و ته‌تغاری خانواده، ۲۷ فروردین۱۳۲۱ نخستین گریهٔ زندگی‌ اش را در خانه‌ ای با مادر باسواد و پدر بدون سواد، سرداد. از کودکی به‌ دلیل علاقهٔ بی‌حد مادر و برادران به شعر، در مکتب مادر و در مجاورت برادران شعرخوانش با این کاروان همراه شد.

جالب آنکه مادر بر اشعاری که انتخاب می‌ کرد تسلط کامل داشت. درست مثل کسی که کارگردان تئاتر باشد موقع شاهنامه‌ خوانی یا سعدی و حافظ‌خوانی، به بچه‌ها می‌ گفت که کدام بیت‌ها را باید با قدرت و حماسی خواند و کدام بیت‌ ها را آرام و نرم. بهمنی با چنین درس‌ هایی، گام‌به‌گام قد کشید. اما آن سوی دوران کودکی اجبار پدر برای کارکردن بود جای مدرسه‌ رفتن.

ده سال کمتر داشت که به چاپخانه قدم گذاشت و سروکارش به حروف سربی و رنگ و جوهر افتاد و البته متن و اثر. «شعری برای مادر» خلق ده‌سالگی بهمنی است آن‌هم وقتی که استادش فریدون مشیری جوهر شعرگویی را در او می‌یابد و مشوقش می‌ شود تا زبان بگشاید.

سال‌ های کار و تؤام می‌ شود با شناخت اهالی شعر و آشنایی و دوستی با شاعران بنامی چون بهبهانی، آتشی، نیستانی، منزوی و دیگران. کم‌کم ادبیات و موسیقی درهم می‌ آمیزد و در جمع یارانش محمد نوری، شهداد روحانی و دیگر اهالی موسیقی نیز اضافه می‌شود.

بهمنی سال ۱۳۴۵ با رادیو همکار شد و پس از آن به شغل آزاد روی آورد. تا سال۱۳۵۲ در تهران بود و پس از آن ساکن بندرعباس شد و بعد از پیروزی انقلاب اسلامی مجدداً به تهران بازگشت و یک سال بعد از آن ازدواج کرد. سرانجام نیز سال۱۳۶۳ تصمیم قطعی به سکونت در بندرعباس گرفت و مسئولیت چاپخانه «دنیای چاپ» و مدیریت انتشارات «چی‌چی‌کا» را بپذیرد که همچنان ادامه دارد.

حضور در رادیو و تلویزیون برای برنامه‌های ادبی و نیز همکاری با شورای شعر دفتر موسیقی وزارت ارشاد بخش‌ هایی از فعالیت‌ های فرهنگی‌دولتی اوست؛ هرچند اولی را چندان دنبال نمی‌ کند و دومی را نیز رسماً استعفا می‌ دهد.

شمار آثارش دیروقتی است که از مرز ۲۰ عنوان گذشته است و برخی از آثارش بارها تجدیدچاپ می‌ شوند. جمع‌بندیِ نقدها و نظرهایی که از سوی صاحب‌نظران بر سبک و سیاق بهمنی می‌ شود گویایی بدعت و شگرد و موفقیت پس از عمری تلاش ادبی اوست.

این شاعر سرشناس خرداد ماه امسال پس از یک دوره درمانی از بیمارستان مرخص شد، ولی هفته گذشته بار دیگر به دلیل تشنج، به بخش مراقبت‌های ویژه در بیمارستان و سپس مورد عمل جراحی قرار گرفت و در فاصله چند روز پس از جراحی، ساعاتی پیش دار فانی را وداع گفت.

وی یکی از توانمندترین و موثرترین ترانه سرایان این دوره است و تاکنون با هنرمندان زیادی در عرصه موسیقی همکاری داشته است. «خرچنگ‌های مردابی» (حبیب)، «دهاتی» (شادمهر عقیلی)، «رودخونه ها» (رامش)، «هوای حوا» (ناصر عبداللهی)، «چه آتش ها» (همایون شجریان)، «پرده نشین» (علیرضا قربانی)، «هوای قفس» (حمیرا) و… بخشی از آثار ماندگار این استاد ادبیات ایران در همه سال‌های همنشینی با خواننده‌های ایرانی است.

آخرین گفتگوی تصویری «محمدعلی بهمنی» در حاشیه کنسرت رضا صادقی در برج میلاد با «بیلبورد» بود. گفتگویی جنجالی و خبرساز که استاد بهمنی درباره محسن چاوشی و علت مرگ «ناصر عبداللهی» حقایقی تکان دهنده را بر زبان آورد.

آثار

باغ لال

در بی‌وزنی

عامیانه‌ ها

گیسو، کلاه، کفتر

گاهی دلم برای خودم تنگ می‌شود

شاعر شنیدنی است

همواره عشق

هوا دونفره هم که باشد در من جمعیتی است

یه حرف یه حرف حرفای من کتاب شد

من زنده‌ام هنوز غزل فکر می‌کنم

گزیده‌ای از پنج کتاب در یک کتاب

گزیده اشعار محمدعلی بهمنی

مجموعه‌ اشعار

صبح زود یه قاصدک سوار باد خنک

عشق است

خیال که خیس نمی‌ شود چتر برای چه؟

چشمه صبح

خوب‌ترین حادثه می‌دانمت

دوستت دارم

تنفس آزاد با محمدعلی بهمنی

جسمم غزل است؛ اما روحم همه نیمایی است

امانم بده

این خانه واژه‌های نسوز دارد

غزل زندگی کنیم

نظر خود را با ما به اشتراک بگذارید