وحید اشتری کیست؟ بیوگرافی افشاگر ماجرای «سیسمونی گیت» خانواده قالیباف

از وحید اشتری و افشاگری های وی چه میدانید؟

نام وحید اشتری با افشای خبر «سیسمونی گیت» در فضای رسانه‌ای کشور هرچه بیشتر شنیده شد. وی در ادامه با افشاگری های دیگر نظیر ماجرای واگذاری تولیت موقوفه گوهرشاد نامش دوباره بر سر زبان ها افتاد. اما وحید اشتری کیست؟ اطلاعات کاملی درباره این فعال سیاسی در دیبامگ بخوانید.

وحید اشتری کیست؟

وحید اشتری یکی از چهره‌های جریانی موسوم به عدالتخواهی، از آن دست افرادی است که از بسیج دانشجویی دانشکده حقوق دانشگاه تهران مراتب ترقی را پیموده و کم کم به دلیل مدارک متعددی که در توییتر در قالب اعتراض به تبعیض و فساد به اشتراک گذاشته، بر سر زبان‌ها افتاده است. اگرچه خیلی‌ها نسبتی بین جریان اصولگرایی و این جریان دانشجویی برقرار می‌کنند، خودش این نسبت را انکار می‌کند. البته او حالا مدت‌ها است که دانشجو نیست ولی هنوز از مواهب فعال پیشین دانشجویی بودن بهره می‌برد.

این فعال رسانه‌ای تا این اواخر که ماجرای سیسمونی گیت و سفر خانواده محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس شورای اسلامی را افشا کرده بود، در حاشیه امن بوده و اصولاً افشاگری‌هایش برای او بار امنیتی خاصی نداشته است. این موضوعی است که خودش نیز در یک مصاحبه به آن اذعان داشته است.

در سال ۱۴۰۱ اخباری منتشر شد که او به خاطر انتشار خبر “سیسمونی”، “خیریه حسین طائب” و “مطالب مرتبط با هولدینگ یاس” در دادگاه محکوم شده است. طبق تصویر منتشر شده از حکم دادگاه، وحید اشتری محکوم به تحمل دو سال حبس تعزیری و ممنوعیت از هرگونه فعالیت رسانه‌ای در فضای مجازی و حقیقی شد. البته نه تنها فضای مجازی را ترک نکرد، بلکه در جریان اعتراضات سناریو منتشر شده از سوی اخبار صداوسیما درباره مرگ نیکا شاکرمی را در صفحه توییتری خود تایید کرد.

اخباری که او افشا می‌کند، برخلاف گفته‌های خودش فقط درباره افشای فساد مسئولان کشور نیست. بلکه او در موارد متعددی به مباحث امنیتی نیز ورود کرده است. او در اعتراضات سال ۱۴۰۱ نیز درست چند ماه پس از اینکه حکمش را منتشر کرد، درباره نیکا شاکرمی مدعی شد که «خودکشی کرده و این ادعا را پس از تحقیقات و پرس و جو در محل حادثه مطرح می‌کند!» البته باز هم مشخص نشد او و دوستانش با چه حاشیه امنی توانستند از یک پروژه امنیتی تحقیق به عمل بیاورند؟!

شروع فعالیت سیاسی وحید اشتری

اشتری متولد پنجم آبان ماه سال ۱۳۶۸ است. فعالیت دانشجویی اولین ورود او به عرصه سیاست بوده است.اشتری از طریق بسیج دانشکده حقوق توانست در تشکیلات بسیج وارد شود. اکنون او را به عنوان مسئول پیشین تشکیلات بسیج دانشگاه تهران، عضو پیشین شورای مرکزی جنبش عدالتخواه و سخنگوی سابق کمیته صیانت از منافع ایران می‌شناسند.

جریان عدالتخواهی چیست؟

جریان عدالتخواهی خیلی تلاش کرده است تا خود را به عنوان جریانی افشاگر در حوزه مبارزه با فساد و معترض به اشرافیت نشان دهد و به اطلاعات و اسناد و مدارکی دسترسی دارد که هر کسی نمی‌تواند به آن دسترسی داشته باشد. خیلی بعید است که چنین جریانی با این حجم از اطلاعات ویژه را بتوان مستقل خواند.

اشتری خودش جریان عدالتخواهی را اینطور تعریف می‌کند: «جریان عدالتخواه یک جریان دانشجویی است که تولد آن از دهه ۸۰ است و در اعتراض به فضای اواخر دوم خرداد شکل گرفت چرا که مساله توسعه سیاسی جدی بود و مساله تبعیض و بی عدالتی کمرنگ بود.»

اشتری شخصا می‌گوید که جریان عدالتخواهی هیچ نسبتی با جریان اصولگرایی ندارد و به لحاظ گفتمان و ادبیات نسبتی در سابقه و تاریخچه جناح راست ندارد. البته او مهم‌ترین دلیلی که برای این گفته خود بیان می‌کند، تقدیر جریان عدالتخواهی در اوایل شکل‌گیری از مسعود پزشکیان، وزیر بهداشت سید محمد خاتمی است.

وحید اشتری و ماجرای سیسمونی گیت

وحید اشتری را عمدتاً به خاطر افشاگری‌اش درباره ماجرای سیسمونی گیت می‌شناسند. در سال ۱۴۰۱ او در توییتر مدعی شد که سفری به ترکیه برای خرید سیسمونی نوه محمدباقر قالیباف صورت گرفته است و همین مساله در رسانه‌ها به شدت جنجال ایجاد کرد. البته قالیباف بابت این خبر از اشتری شکایت کرده بود و در نهایت او به دو سال حبس محکوم شد.

وحید اشتری تاکید کرده بود که این خبر از طریق یکی از مسافران پرواز دختر و داماد قالیباف به او رسیده است و خودش آن را از طریق فردی مطلع در فرودگاه امام خمینی(ره) تایید کرده است. البته مهدی طائب در فایل صوتی منتشر شده مدعی شده بود که خانواده قالیباف از سوریه به ترکیه سفر کرده‌اند. درحالیکه چند روز بعد وحید اشتری مدارکی از سفر مستقیم تهران به ترکیه خانواده قالیباف منتشر کرد.

در انتخابات چهاردهمین دوره ریاست‌جمهوری و در پی حضور محمدباقر قالیباف در انتخابات مجدداً ماجرای سیسمونی گیت از سوی مریم قالیباف دختر وی رد شد. وحید اشتری مجدداً اسنادی برای تایید ادعای خود منتشر کرد که در ادامه می‌بینید.

وحید اشتری و علم الهدی

اخیراً وحید اشتری به موضوع واگذاری تولیت موقوفه گوهرشاد به علم الهدی اشاره کرده است. موضوعی که باعث واکنش پایگاه اطلاع‌رسانی آیت‌الله علم‌الهدی شده و این پایگاه اطلاع‌رسانی نوشت: « ضمن قدردانی از دغدغه مندی بزرگوارانی که در پی افشاگری مصادیق فساد در کشورند در خصوص شبهه واگذاری موقوفات گوهرشاد به امام جمعه مشهد توجه به این نکته ضروری است متولی موقوفات گوهرشاد موقوفه خاص طبق متن وقف نامه یکی از سادات صلحای شهر مشهد تعیین شده است لذا به تشخیص مراجع قانونی این جایگاه در آیت الله علم الهدی احراز شد و نامهی مورد اشاره اداره کل اوقاف خراسان در مقام بیان این صلاحیت است. بنابراین اینکه بگوییم موقوفات گوهرشاد به آیت الله علم الهدی واگذار شده سخنی اشتباه است دقیق آن است که متولی شرعی و قانونی این موقوفات آیت الله علم الهدی است.»

بعد از این خبر اشتری در توییتر نوشت: « با تشکر از آقای علم‌الهدی بابت تایید اصل واگذاری تولیت موقوفه گوهرشاد، عرض کنم بحث صلاحیت شما یک بحث فرعی است و باید از آن بگذریم.»

توقف حکم زندان وحید اشتری

وحید اشتری که در اثنای انتخابات ریاست جمهوری به دلیل احکام پیشینی خود روانه زندان شده بود، پس از چهار مشمول عفو رهبری قرار گرفت. سی‌ام شهریور‌ماه ۱۴۰۳ مقام معظم رهبری با درخواست رئیس قوه قضاییه به منظور عفو یا تخفیف و تبدیل مجازات حدود سه هزار نفر از محکومان موافقت کردند. نام وحید اشتری نیز در لیست عفوشدگان دیده می‌شود.

فعالیت‌های وحید اشتری در توییتر

وحید اشتری پیش از ماجرای سیسمونی گیت و واگذاری تولیت موقوفه گوهرشاد به موضوعات دیگری پرداخته بود. یکی از موضوعاتی که در فضای رسانه‌ای خبرساز شده بود، فعالیت او با هشتگ «از سربازی بگو» بود که روایت‌هایی را منتشر کرد. او همچنین در انتقاد به فساد اکبر طبری از نزدیکان صادق آملی لاریجانی که یکی از جنجالی‌ترین فسادها در قوه قضاییه را انجام داده بود، نیز فعالیت‌هایی انجام داد. اشتری درباره با ماجرای ویلاسازی در باستی هیلز و تخریب خانه‌های ده ونک و حکم قضایی براین از سوی دانشگاه الزهرا نیز فعالیت کرده است.

جالب اینکه او در انتخابات یازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی نیز با عنوان « وحید اشتری/ پژوهشگر حوزه فساد» در لیست پویش مجلس عدالتخواه شرکت کرد. وحید اشتری و صادق شهبازی، دو نامزد مجلس و عضو جنبش عدالت‌خواه بعد از انتشار لیست بازداشت شدند. به گفته خودشان که البته چند ساعت بعد آزاد شدند، این بازداشت از سوی پلیس امنیت تهران و با حکم دادسرای جرائم امنیتی و هدف تلویحی بازداشت انصراف آنان از ادامه حضور در رقابت‌های انتخاباتی بوده است.

آیا وحید اشتری از حاشیه امن برخوردار است؟

وحید اشتری تا کنون بارها انتقادات تندی را بیان کرده است و مسئولان زیادی را در لیست انتقادات ضد فساد خودش قرار داده اما کمتر زمانی فعالیت‌های ضد نظام تلقی شده است. خودش هم به وجود حاشیه امن برای خودش معترف است و در یک گفتگو با انصاف نیوز گفته است: « اگر فعالان دانشجویی بسیج علیه سازمان خصوصی‌سازی تجمع کنند – هر چه قدر هم رادیکال باشند – حاکمیت تصور می‌کند که این قشر اگر گوشت نظام را بخورند، استخوانش را دور نمی‌اندازند؛ اما اگر جریان چپ به غذای سلف دانشگاه اعتراض کند، موضوع برای حاکمیت جدی می‌شود. من به این تبعیض معترفم. این یک اتفاق تلخ در کشور ماست. همین نوع برخوردی که با یک فعال چپ می‌شود هیچ گاه مساوی با برخوردی که با من می‌شود، نیست.»

وحید اشتری بیان کرده است: «با وجود همه فعالیت‌هایم هنوز به عنوان تهدید علیه نظام شناخته نمی‌شوم. پیشینه، تجربه زیسته من و عالمی که از آن می‌آیم با مخالفان شناسنامه‌دار حاکمیت متفاوت است. در عین حال هیچ تضمین امنیتی ندارم که کسی با من کاری نداشته باشد اما در کشور ما اعتراض جانباز دفاع مقدسی که یک پایش مصنوعیست– هر چه قدر هم افراطی باشد – مساوی با برخوردهای سفت و سخت با اعتراضات فعالان کارگری نیست.» او می‌گوید: «من از این تبعیض بهره می‌برم که بتوانم حرف کسانی را بزنم که نمی‌توانند.»

نظر خود را با ما به اشتراک بگذارید