حاتم قادری پژوهشگر ایرانی حوزه علوم سیاسی و استاد دانشگاه تربیت مدرس است. او همچنین در کلاسهای آزاد مؤسسه رخداد تازه تدریس میکند. او دوره کارشناسی علوم سیاسی را در سال ۱۳۵۸ در دانشگاه شهید بهشتی، دوره کارشناسی ارشد علوم سیاسی را در سال ۱۳۶۷ و دوره دکتری همین رشته در سال ۱۳۷۳ در دانشگاه تربیت مدرس به پایان برد. در ادامه این مطلب از دیبامگ بیوگرافی کامل این استاد دانشگاه را به همراه معرفی آثار وی میخوانید.
بیوگرافی
حاتم قادری (متولد ۱۳۳۵ در تهران) پژوهشگر و استاد علوم سیاسی ایرانی است. او عضو بازنشسته هیئت علمی دانشگاه تربیت مدرس و همچنین از مدرسان مؤسسه رخداد تازه است.حاتم قادری اغلب به دلیل آثارش در حوزه اندیشه سیاسی و مصاحبههای با موضوعات سیاست روز شناخته میشود. بیشتر آثار او از جمله منابع شناخته شده رشته اندیشه سیاسی و تاریخ اندیشه به زبان فارسی بهشمار میرود.
زندگی و تحصیلات
حاتم قادری در سال ۱۳۳۵ در تهران متولد. او دوره کارشناسی علوم سیاسی را در دانشگاه ملی گذراند و در دوره کارشناسی ارشد و دکتری در دانشگاه تربیت مدرس تحصیل کرد. حاتم قادری از سال ۱۳۷۳ تا سال ۱۳۹۸ عضو هیئت علمی گروه اندیشه سیاسی دانشگاه تربیت مدرس بود.
فعالیت سیاسی
از حاتم قادری به عنوان یک تحلیلگر مسائل سیاسی یاد میشود که به دلیل مصاحبههای سیاسی و به عنوان یکی از طرفهای همیشگی مخالف شرکت در انتخابات در ایران بعد از دهه ۶۰ شمسی در مناظرات انتخاباتی مشهور است. او در برخی موارد برای احزاب سیاسی اصلاحطلب به ایراد سخنرانی و آموزش اندیشه سیاسی پرداخته است. او همچنین از منتقدان اصلاحطلبان بوده است.
منتقدان قادری او را از نیروهای رادیکال با مشی برخاسته از چپ سوسیالیستی در دهه ۶۰ میدانند که در آن زمان در ورودی دانشگاه میایستادند و جوانان دانشجو را بخاطر عدم سنخیت با فکر و ظاهر خود مجازات میکردند.
قادری در واکنش به اعتراضات گوناگون بعد انقلاب، از جمله اعتراضات ۱۴۰۱ ایران در مصاحبهایهای گوناگون به نقد سیاستهای جمهوری اسلامی پرداخته که از جمله آنها مصاحبهای صوتی با بیبیسی در جریان اعتراضات ۱۴۰۱ ایران بود که مورد توجه گسترده افکار عمومی قرار گرفت.
آثار
قادری از جمله افراد اثرگذار بر ادبیات علوم سیاسی در ایران بوده است از او تاکنون ۱۹ کتاب و ۴۷ مقاله در زمینههای علوم سیاسی و اندیشه سیاسی در اسلام و ایران به زبان فارسی منتشر شده است.
کتابهای حاتم قادری به ترتیب سال انتشار عبارتاند از:
پژوهشی در روابط ایران و روسیه، شوروی، یا، قرارداد ۱۹۲۱. تهران: ایرانچاپ (چاپخانه)، ۱۳۵۹.
شناخت امپریالیسم و دیدگاه اسلام. مرکز تحقیقات اسلامی، ۱۳۶۳.
تحلیلی از انقلاب اسلامی ایران: سال دوم – مرکز تربیت معلم درس مشترک کلیه رشتهها: وزارت آموزش و پرورش، دفتر تحقیقات و برنامهریزی درسی، ۱۳۶۶.
مجموعه مقالات پیرامون جهان سوم. بهکوشش حاتم قادری؛ با همکاری عبدالعلی قوام [… و دیگران]. تهران: نشر سفیر، ۱۳۶۹.
اندیشه سیاسی غزالی. تهران: وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران، دفتر مطالعات سیاسی و بینالمللی، ۱۳۷۰.
تحول مبانی مشروعیت خلافت از آغاز تا فروپاشی عباسیان با رویکردی به آرا اصل سنت. بنیان، ۱۳۷۵. شابک ۹۶۴-۹۰۰۰۶-۰-۷
اندیشههای سیاسی در اسلام و ایران. تهران: سازمان مطالعه و تدوین کتب علوم انسانی دانشگاهها (سمت)، ۱۳۷۸. شابک ۹۶۴-۴۵۹-۳۴۰-۵
اندیشههای دیگر. تهران: بقعه، ۱۳۷۸. شابک ۹۶۴-۹۱۹۲۲-۹-۸
اندیشههای سیاسی در قرن بیستم. تهران: سازمان مطالعه و تدوین کتب علوم انسانی دانشگاهها (سمت)، ۱۳۷۹. شابک ۹۶۴-۴۵۹-۴۳۴-۷
فلسفه سیاسی کلاسیک اسلامی. تهران: مرکز بازشناسی اسلام و ایران (باز)، ۱۳۸۰. شابک ۹۶۴-۵۹۳۳-۳۶-۳
آزادی وجدان، مفهومی پساپیامبری و دیگر مقالات ۱۳۷۸–۹. تهران: اختران، ۱۳۸۱. شابک ۹۶۴-۷۵۱۴-۰۵-۰
پراکسیس (تعاطی) اندیشه سیاسی و فعل سیاسی در خاورمیانه. تهران: مرکز پژوهشهای علمی و مطالعات استراتژیک خاورمیانه، ۱۳۸۶. شابک ۹۷۸-۹۶۴-۷۹۱۴-۱۹-۲
اندیشه در مرز. تهران: نگاه معاصر، ۱۳۸۷. شابک ۹۷۸-۹۶۴-۷۷۶۳-۶۶-۰
سویههای هویت: مجموعه مقالات. تهران: نشر و پژوهش شیرازه، ۱۳۸۷. شابک ۹۷۸-۹۶۴-۷۷۶۹-۴۱-۹
ایران و یونان: فلسفه لابلای سیاست و در بستر تاریخ. تهران: نگاه معاصر، ۱۳۸۸. شابک ۹۷۸-۹۶۴-۷۷۶۳-۸۵-۱
سقراط در آینه آپولوژی. تهران: نگاه معاصر، ۱۳۸۸. شابک ۹۷۸-۹۶۴-۷۷۶۳-۸۷-۵
فیلسوف مسطح فیلسوف غیرمسطح یا طرحوارهای در خوانش هم پیوندی فلسفه و فیلسوف. تهران: علم، ۱۳۹۰. شابک ۹۷۸-۹۶۴-۲۲۴-۳۱۱-۲
پایی در کوی ایران. تهران: نشر علم، ۱۳۹۲. شابک ۹۷۸-۹۶۴-۲۲۴-۳۹۷-۶
آرمانشهر: ادیسه یا دنکیشوت. تهران: نبیسا، ۱۳۹۶. شابک ۹۷۸-۶۰۰-۹۶۳۴۹-۶-۵