وی در دیوان شعر خود به زیبایی، عشق، معنویت، و مسائل زندگی انسانی پرداخته و شعرهایی با عمق فراوان و غنا دارد که تا به امروز مورد تحسین و تعظیم بسیاری از ادبیات فارسی قرار گرفته است.
روز بزرگداشت حافظ به عنوان یک فرصت برای یادآوری و ارزشگذاری از آثار و شخصیت این بزرگوار ادبی ایرانی جشن گرفته میشود و در این روز عده زیادی از علاقمندان به ادبیات و شعر به مراسمها و برنامههای مختلفی شرکت میکنند تا به یاد او و آثارش بنشینند.
تاریخ دقیق روز بزرگداشت حافظ در تقویم شمسی، قمری و میلادی:
تاریخ دقیق روز بزرگداشت حافظ سال ۱۴۰۳ در تقویم شمسی
تاریخ دقیق روز بزرگداشت حافظ سال ۱۴۰۳ در تقویم شمسی مصادف است با:
جمعه، ۲۰ مهر ۱۴۰۳
۱۴۰۳/۰۷/۲۰
تاریخ دقیق روز بزرگداشت حافظ در تقویم قمری ۱۴۴۶
تاریخ دقیق روز بزرگداشت حافظ در تقویم قمری ۱۴۴۶ مصادف است با:
الجمعه، ٧ ربیع الثانی ١۴۴۶
۱۴۴۶/۰۴/۰۷
روز جهانی بزرگداشت حافظ
تاریخ دقیق روز جهانی بزرگداشت حافظ در تقویم میلادی ۲۰۲۴ مصادف است با:
Friday, October 11, 2024
۲۰۲۴-۱۰-۱۱
روز بزرگداشت حافظ در ایران
خواجه شمس الدین محمدبن محمد حافظ شیرازی، از بزرگترین شاعران نغزگوی ادبیات فارسی است. حافظ در اوایل قرن هشتم ه.ق -حدود سال ۷۲۷- در شیراز دیده به جهان گشود. پدرش بهاءالدین، بازرگان و مادرش اهل کازرون بود. پس از مرگ پدر، شمس الدین کوچک نزد مادرش ماند و در سنین نوجوانی به شغل نانوایی پرداخت. در همین دوران به کسب علم و دانش علاقه مند شد و به درس و مدرسه پرداخت.
بعد از تحصیل علوم، زندگی او تغییر کرد و در جرگه طالبان علم درآمد و مجالس درس علمای بزرگ شیراز را درس کرد. او به تحقیق و مطالعه کتاب های بزرگان آن روزگار -از قبیل کشاف زمخشری، مطالع الانظار قاضی بیضاوی و مفتاح العلوم سکاکی و امثال آنها- پرداخت. همچنین در مجالس درس قوام الدین ابوالبقاء عبدالله بن محمود بن حسن اصفهانی شیرازی نیز حضور داشت.
نخستین همایش بزرگداشت حافظ در ۲۰ مهر ۱۳۷۶ ه.ش و در شیراز برگزار شد و پس از آن، هر ساله در این روز، همزمان در شیراز و دیگر شهرهای ایران و جهان، مراسم بزرگداشت حافظ برگزار میشود.
سالنامه ی تخصصی مرکز حافظشناسی نیز دربردارنده ی متن کامل سخنرانیها در همایشهای علمی این روز بههمراه مقالههای برگزیده ی فراخوان عمومی هر ساله با نام «دفتر حافظپژوهی» چاپ و منتشر میشود.
جایگاه جهانی حافظ
کنگره ی جهانی سعدی و حافظ بهمناسبت هفتصدمین سال درگذشت سعدی و ششصدمین سال درگذشت حافظ، از سوی مؤسسه ی آسیایی دانشگاه پهلوی در سال ۱۳۵۰ ه.ش در شیراز برگزار شد.
در این کنگره ۱۲۰ تن از ایرانشناسان برجسته از ایران و جهان دعوت شده بودند که البته نزدیک به ۱۰۰ تن در آن شرکت کردند. بهمدت ۵ روز از ۷ تا ۱۲ اردیبهشت ۱۳۵۰ ه.ش با سخنرانی در تالار دانشگاه پهلوی در شیراز افتتاح شد و در روزهای بعد با سخنرانیها در دو اتاق جداگانه برای دو شاعر در عمارت نارنجستان قوام ادامه یافت. مقالات درباره ی حافظ بهکوشش منصور رستگار فسایی در کتابی با عنوان مقالاتی درباره ی زندگی و شعر حافظ به چاپ رسید.
مجمع عمومی بیست و چهارمین اجلاس کنفرانس عمومی یونسکو در سال ۱۹۸۷ م، به پیشنهاد ایران، سال ۱۳۶۷ ه.ش/۱۹۸۹ م برابر با ششصدمین سال درگذشت حافظ را، سال بزرگداشت حافظ نامگذاری کرد.
در این سال به دعوت کمیسیون ملی یونسکو در ایران، کنگره ی بینالمللی بزرگداشت حافظ در شیراز برگزار شد. مجموعه ی مقالات ارائهشده در این کنگره شامل ۶۱ مقاله، در کتابی با عنوان سخن اهل دل و بههمت کمیسیون ملی یونسکو در ایران، گردآوری و چاپ شد.