زکریای رازی یکی از بزرگترین دانشمندان جهان اسلام است که اختراعات و اکتشافات فراوانی داشته است. در ادامه به خلاصه ای از زندگینامه وی خواهیم پرداخت.
تحقیق در مورد زکریای رازی
نام: محمد
نام پدر: زکریا
کنیه: ابوبکر
القاب در اروپا و جهان غرب: رازس Rhazes=razes و الرازی Al-Razi
سال تولد: شعبان ۲۵۱ هجری قمری / ۲۴۳ هجری شمسی / ۸۶۵ میلادی
محل تولد: نزدیکی ری
تاریخ فوت: ۳۱۳ هجری قمری
زکریای رازی دوران کودکی و جوانی خود را در شهر ری سپری کرد. او در جوانی ساز عود مینواخته و گهگاهی شعر هم میسرود. با افزایش سن به زرگری و کیمیاگری روی آورد و پس از آسیب دیدن چشمانش به دلیل کار زیاد با مواد تند آموختن علم طب را در پیش گرفت.
در برخی از کتابهای مورخان اسلامی نقل شده است که رازی طب را در بیمارستان بغداد آموخته است، او مدت نامعلومی در بغداد اقامت داشت و به تحصیل علم پرداخت. سپس به ری بازگشت و تا پایان عمر در بیمارستان ری مشغول به درمان بیماران شد.
اکتشافات زکریای رازی
کشف های بسیار به رازی نسبت داده می شود از جمله:
- رازی کاشف الکل است.
- از تأثیر محیط قلیایی بر کانه پیلیت، اسید سولفوریک فراهم کرد و با داشتن اسید سولفوریک بدست آوردن دیگر اسیدها آسان بود
- از تأثیر آب آهک بر نوشادور (کلرید آمونیوم)، اسید کلریدریک بدست آورد.
- با اثر دادن سرکه با مس، استات مس یا زنگار تهیه کرد که با آن ها را زخم را شستشو می دادند
- از سوزاندن زرنیخ، اکسید آرسنیک یا مرگ موش فراهم کرد
- برای نخستین بار از نارنج اسید سیتریک تهیه کرد.
- او نخستین پزشکی است که داروهای سمی آلکالوئیدی ساخت و از آن ها برای درمان بیمارانش بهره گرفت.
آثار زکریای رازی
در مورد آثار رازی در لغت نامهٔ دهخدا آمده است: «ابن الندیم در کتاب «الفهرست» خود تعداد آثار رازی را یک صد و شصت و هفت و ابوریحان بیرونی در کتاب «فهرست کتب رازی» یک صد و هشتاد و چهار دانسته اند.
- ۵۶ کتاب در طب
- ۳۳ کتاب در طبیعیات
- ۷ کتاب در منطق
- ۱۰ کتاب در ریاضیات و نجوم
- ۷ کتاب در تفسیر و تلخیص و اختصار کتب فلسفی یا طبی دیگران
- ۱۷ کتاب در علوم فلسفی و تخمینی
- ۶ کتاب در در مافوق الطبیعه
- ۱۴ کتاب در الهیات
- ۲۲ کتاب در کیمیا
- ۲ کتاب در کفریات
- ۱۰ کتاب در فنون مختلف که جمعا بالغ بر یک صد و هشتاد و چهار مجلد می شود و ابن اصیبعه در عیون الانباء فی طبقات الاطباء دویست و سی و هشت کتاب از برای رازی برمی شمارد.
دین و مذهب زکریای رازی
با آنکه در کتابهای مهم او مانند «الحاوی» عبارات فراوانی وجود دارد که مسلمان بودن او را تأیید میکند، اما گفته شد که زکریای رازی اظهار نظرهای خلاف مبانی اسلامی نیز داشت؛ برای نمونه؛ در کتاب «فى نقض الادیان» که به او نسبت داده شد، آمده است چون همه افراد بشر مساویاند، پیغمبران، مدعى مزیتى بر آنها نتوانند بود. معجزات پیغمبران فریب یا از افسانههاى دینى است. تعالیم مذاهب، خلاف حقیقت است. مذاهب، یکى از علل جنگهایى است که بشر را به نیستى میکشد. علاوه بر این؛ مذاهب، دشمن تفکر فلسفى و تحقیق هستند.
کتاب دیگری نیز با عنوان «مخاریق الانبیاء» به او نسبت داده شد که در آن بهطور کلى با تمام ادیان، اظهار مخالفت شده است. همچنین می گویند ابوحاتم رازى در برابر او در صدد دفاع از اصل نبوت برآمده و کتابى به نام «اعلام النبوه» نگاشته است.
با تمام آنچه گفته شد ولی به دلایلی نمیتوان گفت که زکریای رازی ملحد بوده است.
علت مرگ زکریای رازی
رازی در سالهای پایانی عمر خود دچار آب مروارید شد و در نهایت بینایی هر دو چشم خود را از دست داد. بیرونی سبب کوری رازی را کار مداوم با مواد شیمیایی چون بخار جیوه میدانست. یکی از شاگردان رازی از طبرستان برای مراقبت از او آمد اما بر اساس آنچه ابوریحان بیرونی گفته است او از معالجه امتناع ورزید و ضمن تشکر از نیت خیر شاگردش به او پاداشی داد و خواست تا برگردد.
رازی میدانست که روزهای پایانی عمرش را سپری میکند و ماندن شاگردش در آنجا بیفایده است. رازی نهایتا در سال ۳۰۴ شمسی یعنی زمانی که ۶۱ سال سن داشت، درگذشت.
اما پس از مرگ رازی، آرامگاه او بینامونشان بود و تاکنون اطلاعی از محل دفن وی وجود نداشت.
ناشناس
خیلی خوب است حتی برای کلاس پنچم
Bahar
خیلی کامل و عالی بود ….
خیلی هم موفید بود تشکر 🙏🏻
زهرا
خیلی خوب است مخصوصا برای کلاس پنجم