استفاده از ضرب المثلها به عنوان یک شیوه زبانی متداول است که در ارتباطات مختلف مورد استفاده قرار میگیرد و میتواند ارتباطات را بهبود بخشد یا مفاهیم را بهتر منتقل کند. بنابراین استفاده از ضرب المثل ها در ادبیات عامه خصوصا در بین ایرانیان بسیار رواج دارد. در این مطلب از دیبامگ قصد داریم معنی و داستان ضرب المثل “شیری یا روباه” را برای شما توضیح دهیم و همچنین میتوانید تصاویر و تقاشی هایی را با این موضوع ببینید.
معنی ضرب المثل “شیری یا روباه“
به نکات زیر اشاره دارد:
۱. به فردی که پس از انجام کاری یا رساندن پیغام بازگشته است، میگویند؛ آیا مانند شیر پیروز و سربلند با دست پُر بازگشته یا مانند روباه شکست خورده و با دست خالی؟
۲. آیا در کاری که بر عهده گرفتی موفق شدی یا نه؟
۳. آیا با پیروزی بازگشتی یا شکست خوردی؟
۴. وقتی در مکالمات روزمره دو کلمه شیر و روباه کنار هم میآیند، ذهن مخاطب به سمت موفقیت یا شکست هدایت میشود.
۵. در این ضربالمثل، شیر نمادی از پیروزی و قدرت است و روباه نماد شکست و ناکامی.
۶. کاربرد “شیر یا روباه بودن“ بستگی به موفقیت یا شکست دارد؛ شیر بودن نماد پیروزی در کاری است که به تازگی انجام شده و روباه بودن نماد شکست.
داستان ضرب المثل شیری یا روباه
شیر در میان بیشهای زندگی میکرد و به دلیل بیماری قادر به شکار نبود. روباهی که با شیر دوستی داشت، به دیدن او رفت. شیر به روباه گفت: در جنگل گوزنی وجود دارد، برو و او را برای من بیاور، چون تو هوشمندی و میتوانی از پس آن بربیایی. روباه نزد گوزن رفت و گفت: شیر قصد دارد جانشینی برای خود در جایگاه سلطان جنگل انتخاب کند و هیچ حیوانی جز تو را نمیپذیرد.
به خاطر شاخهای زیبا و قامت بلندت، با من بیا تا نزد او برویم. شیر در حال مرگ است و پس از مرگش تو به عنوان سلطان جنگل انتخاب میشوی. روباه به این ترتیب گوزن را فریب داد و نزد شیر برد. شیر به محض دیدن گوزن به او حمله کرد و گوشش را گرفت. گوزن جهشی کرد و فرار کرد.
روباه از شیر پرسید چرا صبر نکردی تا گوزن کاملاً وارد شود و سپس به او حمله کنی؟ شیر پاسخ داد: یک بار دیگر برو و او را نزد من بیاور، ببینم چطور عمل میکنی. روباه دوباره به سراغ گوزن رفت و به او گفت: یعنی از شیری که بیمار است، ترسیدی؟ او میخواست قبل از مرگش توصیههای لازم را به تو بگوید. چرا فرار کردی؟ بیا با هم نزد شیر برویم، او میخواهد گرگ را جانشین خود کند و این خوب نیست. با این حیله، روباه گوزن را دوباره فریب داد و او را نزد شیر برد.
شیر گوزن را شکار کرد و خورد. اتفاقاً دل و قلوهی گوزن بیرون افتاده بود و روباه در فرصتی آنها را خورد. وقتی شیر متوجه شد و پرسید دل و قلوهی این گوزن کجاست، روباه در حال فرار گفت: اگر او عقل داشت که برای بار دوم نزد تو نمیآمد و سپس گریخت.
نقاشی ضرب المثل شیری یا روباه