حضرت رقیه دردانه سه ساله امام حسین (ع) است که مصیبت های فراوانی به او در صحرای کربلا و خرابات شام وارد شد. ولادت باسعادت این نوگل اهل بیت نیز در ماه پر خیر و برکت شعبان قرار گرفته است. البته که روایات در مورد ایشان بسیار فراوان است.
ولادت حضرت رقیه (س)
ولادت حضرت رقیه خاتون دردانه امام حسین (ع) در تاریخ ۱۷ یا به روایتی دیگر ۲۳ ماه شعبان سال ۵۷ هجری قمری در شهر مدینه رخ داده است. اصل وجود دختری چهار ساله برای امام حسین (ع) در منابع شیعی آمده است، اما در بعضی منابع در این باره اختلاف وجود دارد.
درباره سال و محل ولادت آن حضرت در منابع تاریخی چیزی به ثبت نرسیده است، مگر در یک مورد که ولادت ایشان را بین سال پنجاه و هفت و پنجاه و هشت هجری در مدینه ذکر کرده اند (ربانی خلخالی، ۱۳۷۹: ۲۱۹).
تاریخ ولادت حضرت رقیه ۱۴۰۳
اگر ۱۷ شعبان را ملاک تولد حضرت رقیه قرار دهیم برابر با یکشنبه ۲۸ بهمن ۱۴۰۳ خواهد بود.
اگر ۲۳ شعبان را در نظر بگیریم، ولادت حضرت رقیه شنبه ۴ اسفند ۱۴۰۳ خواهد بود.
شیعیان برای گرامیداشت نام این بزرگوار ایام ۱۷ تا ۲۷ شعبان را ایام ولادت حضرت رقیه مینامند.
بیشتر بخوانید:
- متن زیارت حضرت رقیه (س) با ترجمه فارسی + دانلود فایل صوتی
- مولودی حضرت رقیه (س) به همراه متن و فایل صوتی
- ۶ روش توسل به حضرت رقیه (س) [نماز، زیارتنامه، ختم صلوات و سفره]
وقتی که حضرت رقیه (س) در سال ۵۷ قمری به دنیا آمد ، مدینه نور دیگری گرفت و خانه کوچک امام، گرمای تازه ای یافت. چند وقت بعد ام اسحاق درگذشتد و حضرت رقیه( س) از نعمت مادر محروم شد. امام حسین علیه السلام فرزندش را بزرگ کرد و به خواهر خود زینب علیهاالسلام نصیحت میکرد که برای رقیه به عنوان مادر باشد و مهر و محبّت خود را در حق او تمام کند. به خاطر عواملی مانند بی مادری حضرت رقیه علیهاالسلام، سفارش های حضرت امام حسین علیه السلام و پرستاری های حضرت زینب علیهاالسلام، بین حضرت زینب علیهاالسلام و حضرت رقیه علیهاالسلام پیوندی عمیق بوجود آمد.
نامگذاری حضرت رقیه (س)
حضرت رقیه( س) برگرفته از کلمه ی« رقی» به معنی بالا رفتن و ترقی می باشد. گویا این اسم لقب حضرت بوده و فاطمه نام اصلی او بوده است به علت این که در شمار دختران امام حسین( ع) نام رقیه کم تر دیده میشود و طبق گفته بعضی منابع، به احتمال زیاد ایشان همان فاطمه بنت الحسین( ع) است. در واقع ، برخی از فرزندان امام حسین( ع) دارای دو اسم بودهاند و در فرزندان ایشان امکان تشابه اسمی نیز وجود دارد.
وفات حضرت رقیه
درباره وفات آن حضرت، همه منابع اتفاق نظر دارند و سال وفات ایشان را ماه صفر سال ۶۱ هجری نوشته اند؛ اما این که در کدام روز از ماه صفر، محل اختلاف است:
دسته ای از منابع، روز وفات آن حضرت را پنجم صفر ذکر کرده اند (نیشابوری، ۱۳۸۹: ۳۴).
دسته ای دیگر، ده صفردانسته اند (ربانی خلخالی، ۱۳۷۷: ۲۱۹).
اما در منابع تاریخی معتبر، درباره تاریخ دقیق وفات آن حضرت به زمانی مشخص اشاره نشده است. بنابراین می توان گفت وفات ایشان در ماه صفر سال ۶۱ق رخ داده، ولی درباره این که در کدام روز از ماه صفر، به سبب غیر معتبر بودن هر دو دیدگاه، تاریخ دقیقی در دست نیست.