در دین اسلام، عباداتی نظیر نماز و روزه به عنوان ارکان مهم زندگی معنوی و دینی شناخته میشوند. ممکن است پرسشهایی در مورد اثرات و وضعیت فردی که روزه میگیرد اما نماز نمیخواند، مطرح شود. این پرسش به ویژه در مواقعی که فرد به دلایل مختلف از انجام نماز امتناع میکند، اهمیت بیشتری پیدا میکند.
در این راستا، مراجع تقلید با توجه به فقه اسلامی نظرات خود را بیان میکنند. در ادامه، به بررسی نظرات مراجع تقلید در خصوص حکم روزه بدون نماز پرداخته خواهد شد تا دیدگاه انها و دلایل فقهی پشت این احکام روشن گردد.
بیشتر بخوانید: آیا نمونه گیری و آزمایش خون روزه را باطل میکند؟ [نظر مراجع شیعه و سنی]
حکم روزه بدون نماز از نظر مراجع تقلید
در احکام عبادی، نماز به قدری اهمیت دارد که ترک آن به هیچ وجه مجاز نیست، مگر در شرایط خاصی مانند بیهوشی. حتی در مواقع بیماری، به افراد توصیه میشود که نماز را به شیوهای متناسب با وضعیت خود بخوانند.
طبق آنچه در متون شرعی و فقهی آمده، روزهداری بدون اقامه نماز باعث باطل شدن روزه نمیشود، البته به شرطی که شرایط روزه رعایت شود. در ادامه نظرات برخی مراجع تقلید را درباره این موضوع میخوانید:
روزه بدون نماز از نظر آیت الله مکارم شیرازی
آیتالله مکارم شیرازی نیز نماز را به عنوان ستون دین میشناسد و قبول آن را شرط پذیرش سایر عبادات از سوی خداوند میداند، اما نخواندن نماز را موجب باطل شدن روزه نمیداند.
فردی که نماز نمیخواند، از تکلیف روزهداری معاف میشود و بابت روزهاش مورد مؤاخذه قرار نخواهد گرفت، اما عدم انجام این واجب ممکن است بر پذیرش روزهاش و ارتقاء درجاتش در نزد خدا تأثیر بگذارد.
روزه بدون نماز از نظر امام خمینی
امام خمینی نیز در این زمینه بیان کردهاند: “اگر فردی نیت روزه کرده باشد اما تمام روز را در خواب بگذراند، روزهاش صحیح است.” از این گفته میتوان نتیجه گرفت که قضا شدن نماز، به هیچ وجه منجر به باطل شدن روزه نخواهد شد، چه نماز صبح باشد و چه سایر نمازها.
روزه بدون نماز از نظر آیتالله سید صادق روحانی
آیت الله سید صادق روحانی در پاسخ به سوال آیا با نخواندن نماز، روزه باطل میشود؟ جواب میدهند که باسمه جلت اسمائه؛ خیر، باطل نمیشود.