حکم برگزاری مراسم عقد و عروسی در ماه رمضان

ازدواج سنت پیامبر است و اقدام به آن و کمک برای انجام آن پسندیده و مبارک است. از کجا این تفکر و تصور پدید آمده که عمل به سنت پیامبر در ماه مبارک رمضان حرمت دارد؟!

ماه رمضان ماه خداوند، ماه نزول قرآن و از شريف‌ترين ماه‌هاي سال است. در اين ماه درهای آسمان و بهشت گشوده و درهاي جهنم بسته می‌شود، و عبادت در يکي از شب‌هاي آن ( شب قدر ) بهتر از عبادت هزار ماه است. پس بااین اوصاف که ماه رمضان یکی ازپرفضیلترین ماه هاست وانجام هرعمل خیری دراین ماه ثواب چندین برابر دارد انعقاد عقد مبارکی مانند ازدواج چه بهتر که در مبارک ترین ماه سال باشد. که شرایطی دارد. با ما همراه باشید.

حکم برگزاری عروسی در ماه رمضان

متأسفانه برخی معتقدند که برگزاری عروسی در ماه رمضان خلاف موازین دینی ماست. برخی با توجه به اهمیت روزافزون فرایض دینی و مراقبه، برگزاری عروسی در ماه رمضان را حرام می دانند. برگزاری مراسم عروسی که مطابق با شان انجام می شود نه تنها ممنوع نیست بلکه توصیه می شود. آغاز ماه مبارک رمضان نیز در دین مبین اسلام پر از شادی و نشاط توصیف شده است. با برگزاری عروسی در این ماه از برکات و رحمت الهی بهره مند می شوید.

آنچه که در ماه رمضان ممنوع است، نزدیکی (جماع) با همسر، برای شخص روزه دار است، نه خواندن عقد.

نتیجه این که انسان می تواند در ماه مبارک رمضان ازدواج کند – چه دائم و چه غیر دائم – یعنی اجرای عقد می تواند در روز باشد، اما نزدیکی فقط شب ها بعد از افطار تا هنگام اذان صبح، به مقداری که وقت برای انجام غسل، یا تیمم – در صورت عدم دسترسی به آب یا محذور استفاده از آن- داشته باشند.

مناسبت‌های زیادی همچون شب‌های قدر، ضربت خوردن و شهادت حضرت علی (ع) و … در ماه رمضان وجود دارد. به حرمت این شب‌ها و روزها می‌توان برگزاری مراسمات عقد و عروسی را به روزهای دیگر ماه رمضان موکول کرد. هر چند که برگزاری مراسم در این شب‌ها حرام نیست ولی حرمت نگه داشتن شب‌های قدر و شهادت بسیار توصیه می‌شود. به طور کلی برگزاری در ماه رمضان مجاز است چرا که ماه رمضان ماه عزا نیست.

از خاطرات همسر امام (ره) نقل شده است که:

در حالی که رسم نیست در ماه رمضان ازدواج کنند، اما عروسی ما در ماه رمضان بود. آنقدر امام به درسشان مقید بودند که حتی برای ازدواجشان حاضر به تعطیل کردن درس نبود و می‌گفتند چون ماه رمضان درس‌های حوزه تعطیل است وقت مناسبی برای عروسی ماست.

حکم برگزاری عروسی در ماه رمضان

حکم عروسی در ماه رمضان از نظر مراجع

سوال:

چرا در ماه مبارك رمضان عروسي كردن اشكال دارد؟

جواب:

در ماه مبارك رمضان هم چون ماه هاي ديگر عروسي و مراسم جشن اشكالي ندارد، فقط ايام مصيبت و عزاداري براي امام اميرالمؤمنين و ايام عاشورا بايد احترام اين ايام را حفظ كرد. حتّي برگزاري مراسم عقد و عروسي بدون جشن و پاي كوبي در ايام عزاداري اشكالي ندارد.

سوال:

در کشور ما ازدواج و برگزاری جشن و عروسی در ماه رمضان و محرم جایز محسوب نمی شود. آیا چنین عقیده‌ای درست است؟ نظر شما در این مورد چیست؟

پاسخ:

در دین مبین اسلام ممانعتی از ازدواج در ماه مبارک رمضان یا در ماه محرم وجود ندارد. روزهای هر دو ماه، مانند روزهای ماه های دیگر است. ولی با کمال تاسف امروزه بعضی مسلمانان و به ویژه شیعیان ماه رمضان و محرم را ماه عزاداری حساب می کنند و حتی در مساجد نوحه خوانی می نمایند و فکر می کنند که در این ماه برگزاری جشن و عروسی حرام است و مراسم‌های مربوط به خواستگاری، عقد، ازدواج را به ایامی غیر از رمضان و محرم موکول می‌کنند.

و سعی می کنند یا قبل از این دو ماه برگزار بکنند یا اینکه بعد از اتمام این دو ماه، مراسم جشن بر پا می کنند. چرا باید در ذهن ما این مساله تداعی شده باشد که در ماه رمضان یا محرم عروسی اشکال دارد؟

تنها نکته این است که روزه دار باید از خوردن و آشامیدن و همبستری در روزهای رمضان بپرهیزد. یعنی روزه دار می تواند در ماه رمضان عقد را در روز انجام دهد ولی نزدیکی بعد از افطار انجام دهد، چنانچه در بالا اشاره کردیم مراقبت جنسی روزه را باطل می نماید. همچنین برگزاری مراسم جشن نیز باید بعد از افطار باشد.

برپایی مراسم در ایام شهادت ائمه معصومین

برپایی مجلس عقد یا عروسی در ایام و لیالی شهادت ائمه معصومین علیهم‌السلام و راه‌اندازی کاروان‌های شادی که موجب هتک حرمت این ایام و مناسبت‌ها می‌شود چه صورت دارد؟

حضرت آیت‌الله خامنه‌ای:

اگر موجب توهین و هتک باشد، اجتناب لازم است.

حضرت آیت‌الله بهجت:

در صورت صدق عنوان هتک، حکم آن نزد متشرعه واضح است.

حضرت آیت‌الله مکارم شیرازی:

در فرض مسئله، حرام است.

حضرت آیت‌الله صافی گلپایگانی:

این‌گونه حرکات مناسب دوستان اهل‌بیت علیهم‌السلام نیست، مؤمنین باید از آن بپرهیزند.

حضرت آیت‌الله سیستانی:

جایز نیست.

حضرت آیت‌الله تبریزی:

تزویج و عقد و عروسی در ایام سوگواری ائمه معصومین علیهم‌السلام برکتی ندارد و راه انداختن کاروان شادی در کوچه و خیابان در آن ایام جایز نیست و همچنین در غیر ایام سوگواری که معرض فساد است، جایز نیست.

نظر خود را با ما به اشتراک بگذارید